SPORTURI  »  TENIS  »  INDIAN WELLS

Ce a însemnat răbufnirea Simonei la adresa antrenorului ei? Explicaţia pentru dialogul brutal dintre jucătoare şi Victor Ioniţă

Victor Ioniţă şi Teo Cercel, preparatorul fizic, alături de Darren Cahill, primul din stînga, se bucură pentru o reuşită a româncei // Foto: Guliver/GettyImages
Victor Ioniţă şi Teo Cercel, preparatorul fizic, alături de Darren Cahill, primul din stînga, se bucură pentru o reuşită a româncei // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat marti, 24 martie 2015 00:00 / Actualizat marti, 24 martie 2015 11:18

Este ceea ce i-a spus Simona Halep antrenorului ei, Victor Ioniţă, pe care l-a chemat pe teren în setul al treilea, la 2-1 cu break pentru Jelena Jankovici.

Din 2009, circuitul WTA le permite jucătoarelor să aibă discuţii cu antrenorii în pauzele dintre game-uri. O dată pe set şi, de asemenea, între acte. O regulă care nu se aplică însă în circuitul ATP şi nici în turneele organizate de ITF, federaţia internaţională, adică cele de Mare Şlem.

E vorba de sfaturi legate de joc, de tactică şi strategie, dar uneori nu e doar atît. Uneori, e, pur şi simplu, nevoia de a te descărca, nevoia ca altcineva sa preia din preaplinul emoţiilor, al nervilor.

De obicei, Simona Halep apelează rar la această regulă, preferînd să găsească singură soluţii pe teren. În perioada colaborării cu belgianul Wim Fissette, adică în 2014, ocaziile în care ea a ales să-l solicite se pot număra pe degete.

Duminică seară, în timpul finalei de la Indian Wells, pe care a cîştigat-o la capătul a două ore şi 37 de minute, românca şi-a chemat însă actualul antrenor, pe Victor Ioniţă, de două ori. O mai făcuse şi în meciurile precedente. A doua solicitare, apărută la 2-1 în setul decisiv pentru Jelena Jankovici, care avea şi un break în faţă, dialogul între jucătoare şi tehnician a avut o porţiune abruptă.

A urmat sfatul
"Este doar un joc de poziţionare, nu mai este nici de dreapta şi nici de rever. Este vorba de cine stă mai aproape de linie şi cine dictează punctul. Asta vreau să faci. Să stai cu picioarele pe linie", a fost primul sfat al lui Ioniţă.

"Asta vrei tu să fac eu? Mişto... Şi eu vreau să mă încurajaţi mai tare şi să ţipaţi pe acolo. Aştia de ţipă sînt doar ai ei. E greu, dar mă rog, e ok… E în regulă", a replicat Simona, în timp ce bea dintr-o sticlă cu băutură energizantă.

Antrenorul a tăcut cîteva momente, a lăsat să se disipeze un pic tensiunea, apoi şi-a reluat indicaţiile punctuale. "Cînd mingea îţi vine lob, fă un pas înapoi dacă vezi că nu o simţi. Ori o iei mai repede puţin, ori las-o să se ridice. Nu te mai băga aşa în ea. Dacă te bagi, o iei cînd e foarte sus, da? Şi hai…,picioare, picioare şi crede", a încheiat el.

După victorie, la conferinţa de presă, Halep a făcut referire la acel moment. "A fost dificil pentru mine să gestionez mingile foarte înalte şi fără forţă, de aceea am făcut multe greşeli cu dreapta. Dar antrenorul meu a venit pe teren şi mi-a spus că mă reped la acele mingi. Mi-am zis, OK, înţeleg, de acum nu le voi mai juca atît de tare". Fusese un moment în care românca avea nevoie de o descărcare, iar antrenorul a servit drept paratrăznet.

Nervii lui Andy
Nu e ceva neobişnuit, nici pentru circuitul WTA şi nici pentru cel ATP, chiar dacă acolo tehnicienii nu coboară pentru a oferit sfaturi. Stau în tribună şi receptează emoţiile jucătorilor. A

ni de zile, britanicul Andy Murray şi-a direcţionat furia spre loja în care se afla bunul său prieten şi antrenor second, Dani Vallverdú, care acum îl pregăteşte pe Tomas Berdych. Cu cît Murray urla şi înjura mai tare, cu atît venezueleanul rămînea mai fix, absorbind valul de nervozitate şi reproşurile.

Înainte, Andy făcuse asta şi cu Brad Gilbert, angajat de federaţia britanică pe bani grei pentru a-l sfătui. Pînă la urmă, americanul a renunţat la contract.

Şi nervii Anastasiei
La fete, Anastasia Mîskina, campioana de la Roland Garros 2004, îşi îndrepta frustrarea spre antrenorul ei, germanul Jens Gerlach. În anul victoriei de la Paris, în timpul Australian Open, ea şi-a trîntit racheta şi a ţipat spre Gerlach, plîngîndu-se că nu o susţine vocal suficient.

"Din cînd în cînd, îşi pierde cumpătul pe teren şi se revarsă pe mine sau pe familia ei", povestea tehnicianul. "Mereu vor fi incidente. Vorbim despre asta, ea înţelege şi spune că îi pare rău". La un meci însă, el a părăsit tribuna, excedat de reproşurile rusoaicei, care a ţinut însă să-i mulţumească în discursul de la Roland Garros. "Sînt o persoană dificilă, scuze pentru tot".

Şi Marion Bartoli a avut un moment, chiar la Wimbledon, cînd le-a strigat părinţilor să plece din tribună pentru că nu se poate concentra.

Există însă şi extrema calmă. Petra Kvitova, spre exemplu, cînd îl solicită pe antrenorul ei, David Kotyza, are mereu contact vizual cu el, ascultă ce-i spune şi nu se contrazic. Maria Şarapova, în schimb, nu replica, dar înregistrează ceea ce îi comunică Sven Groeneveld. Iar alte jucătoare, pur şi simplu, nu-şi cheamă antrenorii, cum e cazul surorilor Williams.

5 antrenori a avut Simona Halep de cînd a intrat în circuitul senioarelor, în ultimii 5-6 ani: Firicel Tomai, Andrei Mlendea, Adrian Marcu, Wim Fissette şi Victor Ioniţă

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (19)
vexxuss
vexxuss  •  25 Martie 2015, 01:25
Postat de thefisherking pe 24 Martie 2015, 17:56

Corect, e exact opinia mea despre Ionita. Cu observatia ca jocul Simonei s-a inmuiat mult de cand o "antreneaza" el. E un pic ciudat sa-ti iei antrenor pe unul care a castigat si el vreo doua turnee, pe la Mizil si Gurahont, iar sfaturile lui tehnice sunt de genul "du-te si castiga-ti meciul". Senzatia mea e ca Simona se corecteaza singura, iar Ionita e doar un fel de "bufon al regelui", care ii confirma aplaudand deciziile si care isi ia bobarnace in mod stoic, neavand autoritatea necesara sa genereze respect din partea elevei.

Conform logicii voastre (a ta si a lu' ala de'l aprobi) de specialisti, ca de 2 ani incoace tot romanul a devenit specialist si la tenis, nu doar la Dacia berlina si la fotbal, ca antrenor José Mourinho nu o sa'i ajunga niciodata la degetul mic lui Maradona.

vexxuss
vexxuss  •  25 Martie 2015, 01:19
Postat de avetinevoiedegramatica pe 24 Martie 2015, 16:41

Titlul GSP: DIALOG BRUTAL "Este doar un joc de poziţionare, nu mai este nici de dreapta şi nici de rever. Este vorba de cine stă mai aproape de linie şi cine dictează punctul. Asta vreau să faci. Să stai cu picioarele pe linie", a fost primul sfat al lui Ioniţă. "Asta vrei tu să fac eu? Mişto... Şi eu vreau să mă încurajaţi mai tare şi să ţipaţi pe acolo. Aştia de ţipă sînt doar ai ei. E greu, dar mă rog, e ok… E în regulă", a replicat Simona, în timp ce bea dintr-o sticlă cu băutură energizantă. BRUTÁL, -Ă, brutali, -e, adj. (Despre oameni și manifestările lor) Lipsit de delicatețe, violent; grosolan, necioplit. Intr-adevar, brutal...Zici GSP si tragi apa..

Pe unde e Ioanitoaia sef asa se face presa sportiva

mplttev
mplttev  •  24 Martie 2015, 22:52
Postat de danotelu pe 24 Martie 2015, 21:24

Nu sunt de acord cu opinia voastra. A ta si a celuilalt. Parerea mea este ca nu trebuie sa fi fost un jucator de succes ca sa fii un antrenor la fel de valoros. Nu va dau exemple. Le puteti culege singuri.

Sunt curios dacă Ioniță ar știi să-i arate mișcarea corectă pentru smash, sau, odată cu venirea la fileu, stopul slice- at. Mai curând Ilie ar cunoaște execuțiile astea. (Nu Ilie de la sculărie).

Vezi toate comentariile (19)
Comentează