SPORTURI  »  TENIS  »  OPINIE

Ce ascunde zîmbetul? Un editorial de Luminiţa Paul

Articol de - Publicat joi, 15 ianuarie 2015 00:00 / Actualizat joi, 15 ianuarie 2015 12:21

Rafael Nadal e pregătit pentru a treia revenire majoră după accidentări. Cu mai puţină încrîncenare parcă decît altădatăDe cîte ori poţi s-o iei de la început, să retrăieşti cu mintea şi cu corpul de la 28 de ani senzaţii care la 23 sau la 26 aveau aromă diferită? Să-ţi reeduci muşchii să facă ceea ce le dictează creierul, chiar dacă în fibrele lor se ascund dureri, fiori, amintirile ratărilor? Dar creierul? El cît mai vrea să facă acest drum al reiniţierii? Poate să baleieze atît de uşor între un titlu de Mare Şlem şi înfrîngerea în primul tur, în faţa unui jucător mediu, într-un turneu cîştigat anul trecut? De cîte ori poţi să iei buretele şi să-ţi scrii pe o bucată de ardezie propriul tablou?

Rafael Nadal nu ştie. Şi încearcă să nu se gîndească prea mult. E pentru a treia oară în carieră cînd revine după cîte un an greu, apăsat de accidentări. La precedentele două întoarceri a ţîşnit parcă mai puternic, mai sigur pe el, eliberat de demonii din carne, cei care rod încrederea. Nu i-a fost însă uşor la primele meciuri de după pauză. În 2009, cînd a petrecut între mai şi august multe ore pe canapea, contemplîndu-şi genunchii neascultători, a avut un comeback nerotunjit. Nu a cucerit nici un titlu pînă în luna aprilie a anului următor, la Monte Carlo, chiar dacă mereu fusese în sferturi, în semifinale, în finală în turneele disputate pînă acolo. Acel titlu i-a dat apoi aripi atît de mari încît în 2010 a cucerit trei trofee de Mare Şlem şi a redevenit numărul unu mondial.

În 2012, în schimb, a lipsit mai mult. Din iunie, după Wimbledon-ul dezastruos, pînă în februarie următor. Tot genunchii. A evitat o operaţie, dar tratamentul şi recuperarea au necesitat luni întregi de absenţă de pe terenuri. Luni ce au inclus un US Open şi un Australian Open. Şi-a ales, înţelept, se vede, ca loc de întoarcere Vińa del Mar, unde a pierdut însă în finală. Apoi, urmînd un traseu de zgură, suprafaţa care i-a oferit cele mai dulci senzaţii în carieră şi-a reconstruit încrederea la parametri atît de înalţi încît a avut iar un an de excepţie, cu 10 titluri, între ele Roland Garros şi US Open, şi a urcat iar pe locul 1 în lume.

2014, în schimb, i-a diversificat fişa medicală: spate, încheietură, apendicită. O luxurianţă nedorită de diagnosticuri, corespunzătoare problemelor pe care le-a avut. În consecinţă, un an tăiat în jumătate, una dulce-amară, alta acră de-a dreptul. Cum va fi a treia întoarcere? Pentru că Rafa cel din aceste zile greşeşte mai mult cu forehand-ul într-un set decît altă dată în trei meciuri adunate. Pentru că Rafa din aceste zile încă nu şi-a reglat serviciul în sensul ponderării vitezei şi al găsirii unor unghiuri mai bune. Pentru că Rafa din aceste zile joacă scurt, din poziţie retrasă, nu e suficient de agresiv. Pentru că Rafa din aceste zile a pierdut în primul tur la Doha după ce a făcut un prim set spumos, apoi şi-a pierdut treptat aproape tot acidul. 

Dar oare n-a fost mereu aşa? Revenirile şchiopătate în etapele de început, fără fluenţă în joc, doar ambiţie, stăruinţă, încăpăţînare, inimă tăvălită prin zgură, alergată pe hard. Apoi declicul şi excelenţa. E o mică diferenţă însă: Rafa din aceste zile n-a arătat supărat, distrus după ce a pierdut. Dimpotrivă. A zîmbit, a părut mai detaşat. Doar în timpul meciurilor a schiţat grimase de frustrare. Surîsul poate ascunde resemnare sau poate ascunde linişte. Poate la Australian Open ne vom lămuri despre care din ele este vorba.

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
bogdan1947
bogdan1947  •  16 Ianuarie 2015, 16:49

In sfarsit are si Nadal parte de un tablou, teoretic, mai usor ca a lui Federer sau Djokovic. Tine doar de el sa ajunga la un meci cu Federer in semifinale. Daca ajunge acolo, cu 5 meciuri in picioare la AO, nu stiu cum ar putea sa-l invinga Federer. Daca ajunge in finala, orice este posibil. Nu cred ca se motiveaza cineva mai bine ca el intr-o finala de Slam. Interesant inceput, impotriva lui Youzhny care si el are parte de o forma slaba cu vreo 6 sau 7 infrangeri la rand. VAMOS!!!!!

axy1
axy1  •  16 Ianuarie 2015, 07:25

Sincere felicitari draga Lumi, superb articol care mi-a mers direct la inimă. Fără a fi suportat supliciul lui Rafa - "inimă tăvălită prin zgură, alergată pe hard" - am suferit alaturi de el si m-am bucurat pentru el citind cu nesat fiecare fraza din acest editorial de exceptie. Sa speram ca AO 2015 va însemna pentru viteazul matador o relansare a carierei precum la Monte Carlo în 2010. Am incredere in forta lui de a-si regasi tusa magica. Vamos Rafa !

unfake
unfake  •  15 Ianuarie 2015, 22:33

Uite un articol bun, chiar foarte bun. In afara eternelului retour de care zici, Nadal e o poveste in sine. Nu stiu cat de citit a fost articolul asta dar de comentat se vede ca nu prea. Chiar deloc. Si asta cred ca e "drama" lui Lumi, singura de pe sectiunea Tenis care stie despre ce e vorba in sportul asta (si in altele, am vazut) dar e gazduita intr-un spatiu din care, din cauza neprofesionalismului celorlalti (agtramati sau pur si simplu retardati - vezi titlurile alea bomba si articolele cretine doritoare de click-uri) au plecat mai toti cei care gusta si comenteaza ceva de calitate. Nu-i un secret unde au plecat. So, grea misiune, Lumi, sa rezisti satisfacator pe aic

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close