SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DE LA MADRID

Corespondenţă de la Madrid » Rachete pe bandă » Racordorii de la Madrid se destăinuie: cum s-a evidenţiat Sorana Cîrstea

Gorka Alday (dreapta) şi unul dintre colegii lui, în faţa aparatului de racordat
Gorka Alday (dreapta) şi unul dintre colegii lui, în faţa aparatului de racordat

Articol de - Publicat duminica, 11 mai 2014 00:00 / Actualizat sambata, 10 mai 2014 23:05

Nouă racordori lucrează la Madrid de dimineaţă pînă seara pentru a pregăti instrumentele de lucru ale jucătorilor şi jucătoarelor din turneu. 3 mai a fost ziua-record, cu 202 rachete!

Într-unul din capetele zonei de relaxare a jucătorilor există un spaţiu delimitat printr-o tejghea. Acolo se fac comenzile, numai că nu se cer mîncare sau sucuri, ci se predau şi se recuperează rachete. Aparatele de racordat sînt aliniate frumos, iar oamenii lucrează fără preget.

"Sîntem nouă", spune Gorka Alday, responsabilul din domeniu, "dar nu ne-am nimerit pînă acum toţi în acelaşi timp. Începem însă de dimineaţă şi stăm aici pînă se încheie ultimul meci, uneori şi după miezul nopţii".

Pînă înaintea semifinalelor de sîmbătă, fuseseră racordate 1.337 de rachete, cu ziua de vîrf 3 mai, cînd s-au lucrat nu mai puţin de 202! Urmează 4 mai, cu 194, şi 2 mai, cu 187. Numărul a scăzut o dată cu micşorarea numărului de meciuri, nu însă şi exigenţele.

De obicei, jucătorii vor ca de rachetele lor să se ocupe acelaşi om, ca să nu existe variaţii mari. O racordare durează, în medie, 20 de minute. "Există persoane, ca Francesca Schiavone, de exemplu, care, chiar dacă se rupe racordajul în timpul meciului, preferă să aştepte 3 minute în plus, dar treaba să fie făcută cum trebuie", spune Gorka.

Cea mai mică tensiune cerută: 18 kg
Cea mai mare tensiune cerută: 32 kg - " Sorana Cîrstea a vrut 32, mai mult şi decît băieţii. Urmează Serena Williams, cu 29,5-30"
Cel mai constant: 25 kg - "E vorba despre Rafa Nadal. El nu schimbă niciodată, de ani de zile"
Cît costă o racordare: 25 de euro

Ciudăţenie
"Cea mai extravagantă cerere a apărut acum vreo 3 ani, din partea lui Leander Paes, specialistul la dublu. A vrut ca toate nodurile racordajului să fie îndreptate în aceeaşi direcţie, ceea ce nu e deloc uşor de făcut, mai ales că se folosesc circa 11 metri de coardă la fiecare rachetă!"

Anecdotă
"Antrenorul fraţilor Bryan, David Macpherson, a venit mai devreme cu două rachete, apoi, peste încă o jumătate de oră, a mai adus una. Ne-a spus: «Puneţi-o pe aparat, să fie pregătită, mă întorc imediat să vă spun ce tensiune vrem!». Asta se întîmpla la ora 14:00, acum e 18:00, li s-a terminat şi meciul, au cîştigat, racheta e tot pe aparat şi încă nu ştim care e tensiunea!", a povestit Gorka Alday.

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează