SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Corespondenţă din Franţa » Parisul e zdruncinat de eliminarea lui Nadal. Cum a văzut expertul GSP o eliminare istorică produsă de necruțătorul Djokovici

Nadal și Djokovici la finalul meciului // Foto: Reuters
Nadal și Djokovici la finalul meciului // Foto: Reuters

Articol de - Publicat joi, 04 iunie 2015 00:00

Numărul unu mondial a dominat întîlnirea din ”sferturi”, impunîndu-se cu 7-5, 6-3, 6-1 și provocînd abia a doua înfrîngere a spaniolului la Roland Garros.

Atît interes în jurul unui meci din sferturile de finală rar s-a mai văzut. Anticipat de cînd s-a făcut tragerea la sorți a tabloului, așteptat ca o fărîmă de aur în sita unui căutător, a venit, pînă la urmă, însă nu a oferit ceva asemănător thriller-elor din anii trecuți.

"Pe cine alegeți în marele meci de mîine?", întreba pe twitter Andy Murray marți seară. "Murray vs Ferrer... Glumesc ;-) Știu că sîntem vioara a doua", se consola scoțianul. Toată lumea făcea pronosticuri, cîntărea șanse, oferea variante. Deși, undeva, pe cerul dintr-o dată degajat al Parisului, rezultatul era scris parcă deja. Rămînea doar de completat scorul.

Atîta freamăt, atîta încordare, o revărsare de aplauze și ovații la intrarea pe teren a celor doi eroi, emoțiile nu se disipau, abia începeau să se concentreze pe fiecare punct. Uimirea a crescut cînd Novak s-a distanțat repede la 4-0, cu două break-uri, controlînd schimburile de mingi, în timp ce Rafa nu părea că are soluțiile de a-i replica serios.

Apoi, fantomele vechi au revenit pentru sîrb, iar cel care are 9 titluri aici a prins un pic de sevă. A egalat la 4, a împins setul pînă spre iluzia unui tie-break, care nu s-a mai produs însă. A fost setul cel mai strîns al meciului, cel mai palpitant, cu deznodămîntul cel mai în cumpănă. 7-5 pentru sîrb.

Apoi, Djokovici a devenit tot mai dominant, 6-3 în al doilea și 6-1 în al treilea, a completat acele linii punctate pe care trebuia înscris scorul. S-a întîmplat așa cum logica o indica: cel mai bun, cel mai în formă jucător al momentului, liderul mondial, a cîștigat în fața legendei supreme a Roland Garros-ului, care însă traversează momente tulburi ale carierei și simpla accesare a unor emoții trecute nu i-a fost suficientă.

Nadal a încheiat meciul cu o dublă greșeală. Djokovici s-a bucurat măsurat, deși era momentul lui, clipa de intensă bucurie. S-au îmbrățișat scurt, dar prietenos la fileu. Apoi publicul l-a acompaniat pe învins cu un val de aplauze calde și l-a întîmpinat pe învingător cu alt val, la fel sau poate un pic mai cald de simpatie.

"Am mult respect pentru Rafa, pentru ceea ce a făcut aici și în cariera sa, însă azi am jucat cu tactica potrivită", a spus Djokovici. "Novak a fost în control în cea mai mare parte a meciului. E simplu: cînd adversarul joacă mai bine decît tine și e într-o formă mai bună, pierzi", a explicat și Nadal.

A cărui zi de naștere a fost ieri. A împlinit 29 de ani. Nu mai pierduse de ziua lui. Dar totul are un început. Și poate acesta va fi începutul lui Novak, un prim titlu la Paris, singurul de Mare Șlem care îi lipsește. Pare să fi trecut de obstacolul cel mai greu, mai ales mental. Să vedem continuarea.

70-2este bilanțul lui Rafael Nadal în participările sale la Roland Garros, înfrîngerile venind în 2009, în "optimi", la Robin Soderling, și ieri, în fața lui Novak Djokovici

Murray în semifinale

Adversarul lui Novak Djokovici pentru un loc în finală va fi Andy Murray, care a trecut ieri de David Ferrer cu 7-6 (4), 6-2, 5-7, 6-1. Britanicul este pentru a treia oară în această fază la Roland Garros, după 2011 și anul trecut, cînd, de fiecare dată, a fost învins de Rafael Nadal. Murray se află în cel mai bun sezon al său pe zgură, el cucerind primele titluri pe această suprafață, la Munchen și Madrid.

Serena vs Timea

Experiența contra unui nume proaspăt, aceasta e distribuția din semifinala feminină din partea de sus a tabloului. Serena Williams, numărul unu mondial, a învins-o ieri pe Sara Errani, favorita 17 și finalista din 2012, cu 6-1, 6-3, după un meci în care a returnat foarte bine, profitînd de serviciul fragil al adversarei.

Ea o va întîlni în penultimul act pe elvețianca Timea Bacsinszky, cap de serie 23, care a învins-o pe Alison Van Uytvanck (Bel) cu 6-4, 7-5. Este cel mai bun rezultat de Mare Șlem al Timeei, dar într-un sezon bun pentru ea, în care a cucerit două titluri, Acapulco și Monterrey, și a disputat finala la Shenzen.

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (8)
10204389902090161
Nicolae Cojocaru  •  04 Iunie 2015, 23:53

Pentru prima dată am închis televizorul chiar în primul set. Am văzut un joc plictisitor în care Nadal era Nadal iar Djokovici juca exact ca Djokovici. Nimic deosebit, nimic interesant.

bogdzsch
bogdzsch  •  04 Iunie 2015, 11:06

70-2 !!!! Incredibil !!!!

criss1981
criss1981  •  04 Iunie 2015, 10:46

Nu e un soc faptul ca cel mai bun a maturat pe jos cu cel mai slab !! !!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează