SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Dau timpul înapoi? Federer și Nadal ar putea juca o nouă finală de Mare Șlem după o pauză de șase ani

Rafael Nadal și Roger Federer au jucat o singură finală la Australian Open, în 2009, când s-a impus spaniolul // FOTO Reuters
Rafael Nadal și Roger Federer au jucat o singură finală la Australian Open, în 2009, când s-a impus spaniolul // FOTO Reuters

Articol de - Publicat joi, 26 ianuarie 2017 00:00

Roger Federer și Rafael Nadal ar putea juca din nou după șase ani pentru un turneu de Mare Șlem, dar mai întâi trebuie să treacă în semifinale de Stan Wawrinka, respectiv Grigor Dimitrov.

La începutul turneului o finală Roger Federer-Rafael Nadal părea ireală. Mai ales că ambii reveneau în competiție după perioade lungi de pauză.

Dar pe măsură ce victoriile s-au adunat, posibilitatea unei confruntări între ei a devenit tot mai palpabilă, mai ales că elvețianul s-a calificat marți în semifinale, iar spaniolul a făcut-o ieri, după un meci consistent în fața lui Milos Raonic, favorit 3, pe care l-a învins cu 6-4, 7-6 (7), 6-4.

"Un duel în ultimul act la Melbourne între Nadal și Federer ar fi probabil cel mai important meci din istorie. Dacă stai să te gândești câte trofee au fiecare, Roger 17, iar Rafa 14...o victorie a lui Nadal ar reaprinde lupta, gândindu-ne că ar ajunge la Roland Garros cu un scor de 17-15. Sau dacă s-ar impune Roger, ar ajunge la 18 trofee și nu cred că mai e timp pentru altcineva din această generație să-l ajungă.  Dacă această partidă va avea loc, tenisul ne va oferi tuturor o îmbrățișare imensă, amândoi sunt în formă, joacă bine, o rivalitate pentru istorie, ar fi incredibil!", a spus fostul lider mondial Andy Roddick  pentru The Telegraph.  

Nadal în avantaj

Mats Wilander,  expertul Eurosport, a spus că nu ar vrea o altfel de finală, ci că își dorește chipuri noi. "Ar fi minunat să-i auzim din nou cântând împreună și pe John Lennon și Elvis Presley, dar nu se mai poate. De aceea îmi doresc fețe noi, am văzut multe finale între Nadal și Federer și nu-mi doresc să mai văd și altele. Rivalitatea lor e istorică, nu cred că încă o confruntare nu o va schimba", a spus suedezul pentru ziarul Marca.

Spaniolul și elvețianul s-au confruntat de nouă ori în finale de Mare Șlem, cu Rafa câștigând șapte dintre ele. Ultima lor finală s-a jucat în 2011, la Roland Garros.

Totuși, până la întâlnirea pe care unii o doresc, iar alții nu, atât Nadal, cât și Federer trebuie să treacă de meciurile din semifinale. Azi, Roger îl înfruntă pe Stan Wawrinka.

"Dacă ne uităm la modul în care a jucat contra lui Nishikori, dar și în celelalte partide, e clar că Roger e favoritul. Roger e Roger, indiferent că acum e pe locul 17, dacă evoluează așa cum a făcut-o cu japonezul, îți dai seama că e la fel de bun cum a fost în trecut", a spus Magnus Norman, antrenorul lui Stan.

Tot el subliniază că Wawrinka nu a arătat cel mai bun tenis al său și că asta e bine, pentru că poate ajunge la el chiar în meciul de azi.

Mâine, în cealaltă semifinală, Nadal îl va întâlni pe Grigor Dimitrov, care ieri a trecut de David Goffin cu 6-3, 6-2, 6-4. "Va fi un meci greu pentru mine. E un jucător care are mult talent, un potențial incredibil și a jucat foarte bine în 2017. O să încerc să joc cât mai bine pentru că el e clar că are multă încredere", a spus spaniolul.

Cât despre posibila confruntare cu Federer? "Mai întâi să trec de Dimitrov. Sunt bucuros că am ajuns până aici și mă concentrez doar pe următorul meci".  Finala e la o victorie distanță.

"Stan și Rafa sunt jucătorii care îmi cunosc cel mai bine jocul. Cu Rafa am jucat de foarte multe ori, iar cu Stan nici nu mai știu de câte ori m-am antrenat"
Roger Federer

"Ultima oară când ne-am întâlnit, la US Open, m-a omorât. A jucat mult mai bine decât mine atunci. Acum sper să fac un meci mare și să-l înving"
Stan Wawwrinka

7-1este scorul întâlnirilor directe dintre Rafael Nadal și Grigor Dimitrov, singura victorie a bulgarului înregistrându-se în 2016, la Beijing

18-3este scorul confruntărilor directe dintre Roger Federer și Stan Wawrinka, în turneele de mare Șlem ei duelându-se de șase ori, Federer a câștigat șase

Program semifinale masculine

Azi, 10:30, Eurosport
Stan Wawrinka-Roger Federer
Mâine, 10:30, Eurosport
Rafael Nadal-Grigor Dimitrov

O victorie și multe lacrimi

Mirjana Lucici-Baroni, 34 de ani, s-a calificat ieri în semifinalele turneului de la Australian Open, după ce a învins-o pe Karolina Pliskova, 5 WTA, cu 6-4, 3-6, 6-4.

Croata revine între primele patru jucătoare la un turneu de Mare Șlem după o pauză de 18 ani. Prima ei semifinală a venit la Wimbledon în 1999, apoi au urmat accidentări, tot felul de probleme în familie, renunțarea la tenis, dar Mirjana și-a mai dat o șansă în 2010.

De aceea la finalul meciului cu Pliskova a căzut în genunchi pe suprafața albastră, s-a rugat și apoi la interviu a plâns. "Am fost foarte recunoscătoare lui Dumnezeu că am ajuns până aici și am reușit să închei meciul victorioasă", a spus croata. 

Ea urma să o întâlnească în această dimineață pe Serena Williams, în timp ce în cealaltă semifinală urmau să se confrunte Venus Williams și Coco Vandeweghe.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează