SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

De 4 ori Maria » Şarapova şi-a completat ieri vitrina cu trofee de Mare Şlem

Maria Sharapova are motive să fie fericită: a cucerit toate turneele de Grand Slam +4   FOTO
Maria Sharapova are motive să fie fericită: a cucerit toate turneele de Grand Slam

Articol de - Publicat duminica, 10 iunie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 09 iunie 2012 21:50

Wimbledon 2004, US Open 2006, Australian Open 2008 şi Roland Garros 2012 sînt cuceririle rusoaicei, care a realizat astfel Marele Şlem al carierei.

Maria Şarapova e în genunchi pe zgura de la Paris. Racheta a aruncat-o în spate şi îşi acoperă faţa cu mîinile. Peste 14.000 de oameni o aplaudă pe cîştigătoarea de la Roland Garros din 2012. Rusoaica face gesturi, parcă întrebîndu-i pe cei din jur, sînteţi siguri că eu sînt învingătoarea? Cîteva minute mai tîrziu, la festivitatea de premiere, ea a spus. "A fost o călătorie lungă pînă aici, acum opt ani am început această călătorie".

Era în 2004, cînd o adolescentă blondă din Rusia ajungea pînă în sferturile de finală de la Paris şi cîteva săptămîni mai tîrziu se impunea la Wimbledon. Sărbătorea căzînd în genunchi pe iarba de pe Terenul Central.

Doi ani mai tîrziu, repeta gestul pe hard-ul de la US Open, iar după alţi doi ani pe cel de la Australian Open. Din acel an călătoria Mariei avea să fie pusă sub semnul întrebării. Opt luni de pauză, o operaţie la umăr şi mulţi specialişti îi prevedeau un viitor la fel de negru ca rochia pe care o purtase la New York în 2006. "Mulţi s-ar fi retras. Ea însă nu", a spus Martina Navratilova.

Maria a completat şi ea tabloul: "Puteam să spun că nu nu mai am nevoie de tenis. Am bani,am faimă, am titluri de Mare Şlem, dar cînd dragostea pentru ceea ce faci e mai mare decît toate acestea, continui să te trezeşti dimineaţa, atunci cînd e îngrozitor de frig, să mergi înainte chiar dacă ai avut cea mai proastă zi din toate şi chiar dacă simţi că încrederea oamenilor din afară nu e foarte mare şi te simţi foarte mică".

Maria cea încăpăţînată a revenit, şi-a schimbat mişcarea de la serviciu şi, chiar dacă în primele luni i-a fost îngrozitor de greu, nu a renunţat. A început anul 2012 cu o finală la Australian Open, unde a fost învinsă de Azarenka, dar, ieri, la Paris, a cîştigat al patrulea său trofeu de Mare Şlem, completîndu-şi Marele Şlem al carierei. Un moment magic aşa cum l-a descris Şarapova.

Impresionantă
Magia Mariei s-a desfăşurat pe parcursul a două seturi în care a fost prea puternică, prea experimentată şi prea bună pentru Sara Errani, pe care a învins-o cu 6-3, 6-2. Atît pentru Şarapova, cît şi pentru Errani a fost prima finală la Paris, dar în timp ce rusoaica avea în spate alte şase finale de Grand Slam disputate, pentru italiancă era chiar prima experienţă la acest nivel.

Poate şi de aceea emoţiile au cuprins-o la început, atunci cînd, în doar 15 minute, adversara ei s-a dus la 4-0. Copleşită, sufocantă, fata cu ochi albaştri din Italia a început să se mai relaxeze şi a reuşit să cîştige şi ea pe serviciul adversarei. Însă Maria a atacat şi mai mult, a ţipat la fel şi a lovit şi mai tare mingea. În 36 de minute primul set intra în geanta cea elegantă a Şarapovei.

Redevine lider
Maria a fost intimidantă pe tor parcursul turneului şi la fel şi în finală, deşi în al doilea set şi-a cîştigat mai greu game-urile de serviciu. Sara a deranjat-o pe Şarapova cu volee inspirate, cu drepte în slice cu drop-shot-uri îndrăzneţe, dar Maria era prea hotărîtă să ţină trofeul în braţe. S-a apărat incredibil şi a cîştigat pe suprafaţa pe care înainte de accidentare nimeni nu i-ar fi dat vreo şansă.

"Sînt atît de fericită să împart acest moment cu voi. Să fiu aici, să cîştig, chiar dacă ar fi fost singurul meu turneu de Mare Şlem", a spus Şarapova. Dar nu este singurul, este al patrulea care o trimite pe Şarapova în istorie alături de alte nouă jucătoare de tenis care au reuşit Marele Şlem al carierei. S-a impus sîmbătă, la Paris, iar de luni e numărul unu mondial. Maria Şarapova zîmbeşte.

17 săptămîni a adunat pînă acum Maria Şarapova ca lider mondial

10 jucătoare de tenis au reuşit să facă Marele Şlem al carierei: Maria Şarapova, Margaret Court, Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf, Serena Williams, Maureen Connolly, Shirley Fry, Billie Jean King, Doris Hart

"Am dovedit că oricît de mulţi pumni am luat în cariera mea, mereu m-am ridicat şi am continuat. Nu mi-am găsit scuze, am avut o imensă încredere şi mîndrie în ceea ce fac" (Maria Şarapova)

"Mai am multe lucruri de realizat. Cred în jocul meu şi de aceea sînt aici, la al patrulea trofeu de Mare Şlem, pentru că întotdeauna am ştiut că pot fi o jucătoare mai bună, fie că a fost vorba de zgură, iarbă sau hard" (Maria Şarapova)

Finală sub semnul ploii
Rafeal Nadal şi Novak Djokovici vor juca azi de la ora 16:00 (în direct Eurosport) pentru trofeul de la Roland Garros. Vor juca dacă ploaia le va permite acest lucru.

Prognoza pentru azi la Paris nu este una foarte optimistă, ea conţinînd multe ore de ploaie, aşa că s-ar putea ca înfruntarea dintre spaniol şi sîrb să se dispute luni. Este a 33-a întîlnire dintre cei doi, iar scorul general este 18-14 în favoarea lui Nadal.

"Tot ce pot să spun este că voi juca agresiv, încercînd să găsesc soluţii şi chiar dacă o să greşesc, o să mă ţin de acest plan", a spus Nadal.

Rafa caută al şaptelea trofeu la Paris, în timp ce Nole poate deveni deţinătorul celor patru trofee de Mare Şlem după ce s-a impus la Wimbledon, US Open 2011 şi Australian Open 2012.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează