SPORTURI  »  TENIS  »  SPECIAL

De la 10 ani la 17 » Copilăria şi adolescenţa Soranei în tenis în trei imagini

Articol de , - Publicat miercuri, 11 decembrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 10 decembrie 2013 19:33

A 22-a jucătoare a lumii îşi aminteşte de ce era tunsă băieţeşte cînd era mică, cît de subţirică arăta la 14 ani şi cum a fost prima finală din cariera ei.

Anul acesta, Sorana Cîrstea, 23 de ani, a impresionat cu lacrimile văzute de o lume întreagă după finala pierdută la Toronto în faţa Serenei Williams.

Rămîne imaginea emblematică a ei din 2013, în spatele căreia se ascund însă multe alte lucruri: un progres constant şi sigur, ea încheind pe 22 un an început pe 27, multă muncă, sprijinul unei echipe care a rămas neschimbată de ceva vreme. Pentru că speră la un 2014 măcar la fel de bun, luni Sorana a plecat spre SUA, acolo unde îşi va face pregătirea din extrasezon. Pînă atunci, şi-a reamintit cîteva momente ale primilor ei ani în tenis.

Tunsoare de băiat
"Nu pot să cred!", exclamă Sorana cînd vede această imagine a ei (foto 2). "Aveam 9 sau 10 ani. Îmi amintesc foarte bine de turneul la care a fost făcută poza pentru că am pierdut în finală la Alexandra Dulgheru. M-a afectat mult înfrîngerea la momentul acela, ştiu că am ieşit bîzîind de pe teren".

Îşi mai aminteşte şi că era a doua sau chiar a treia oară la rînd cînd pierdea în faţa lui Piti, care "e cu un an mai mare decît mine". Despre tunsoarea aproape băieţească povesteşte amuzată că era aşa din cauza părinţilor.

"Făceam mult sport, şi tenis, şi karate, şi înot, mai mergeam şi la şcoală, iar ai mei credeau că nu am timp să mă ocup de păr dacă l-aş fi avut lung. De aceea, imediat ce am putut, l-am lăsat să crească!".

”Eram slabă rău”
"Aici aveam deja 14 ani, era după finala de la Petits As", îşi aminteşte Cîrstea (foto 3). Deja cu părul lung şi cu o alură mult mai longilină. "Ajunsesem la înălţimea de 1,75 metri, cu doar trei centimentri mai puţin decît am acum. Dar eram slabă rău, aveam doar 50 de kilograme şi fără muşchiuleţi! Chiar multă lume se mira cum pot să dau în minge la asemenea viteză, de unde, mai exact!", spune ea.

Nu era primul rezultat important din carieră. "Cîştigasem în 2003 Orange Bowl-ul la categoria sub 14 ani şi fusesem declarată campioană mondială la finalul anului. În plus, la 8 ani ţin minte că am participat la un turneu în Franţa şi acolo am bătut fete de 10 ani!".

Finală neaşteptată
"Aici sînt la prima mea finală, la Budapesta, în 2007. Chiar am rămas în legătură cu Gisela Dulko, am legat o prietenie frumoasă cu ea", spune Sorana (foto 1). "Îmi pare rău că s-a retras la numai 27 de ani, însă am înţeles că şi-a dorit altceva, o familie, copii. Chiar a născut un băieţel în iunie! Cînd mă gîndesc că şi eu am deja în spate 19 ani de tenis şi că vreau să mai continuu încă 7-8... Trebuie să fii puternic, şi fizic, şi mental".

În 2007 românca disputa prima finală WTA, la doar 17 ani. "A fost un rezultat neaşteptat, trebuia să joc Cupa Fed, dar n-am mai mers, am intrat în calificări la Budapesta şi am ajuns pînă în ultimul act. Nu eram pregătită fizic, îmi aduc aminte că am cîştigat primul set cu 7-6, apoi am căzut. Nu mai aveam forţă, abia mă mai ridicam de pe scaun".

3 finale a disputat Sorana Cîrstea în carieră pînă acum, ea cucerind un titlu la Taşkent 2008

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
gabrielaj
gabrielaj  •  11 Decembrie 2013, 14:50

frumoasa foc fata asta succes in 2014 Sorana.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează