SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA FED

Din abis pe vîrf în mai puţin de un an » Andreea Mitu a fost la un pas să se lase de tenis

Articol de - Publicat marti, 21 aprilie 2015 00:00

Talentată, cu o dreaptă explozivă, ea a avut un moment în 2014 cînd a spus gata. Calificarea pe tabloul principal de la Wimbledon i-a schimbat complet perspectiva.

La început, la 7 ani, visele ei erau multe. Însă de la cîteva mingi schimbate în joacă pînă la profesionism e un drum foarte lung. Iar urcarea spre vîrf este una pentru oameni puternici. Peste toţi aceşti spini, în cariera Andreei Mitu a apărut o accidentare în 2014. Una care a făcut-o să spună, la 22 de ani, "pînă aici!". Gata, s-a terminat cu tenisul!

Era pe locul 213 în lume şi a decis să-şi acorde o ultimă şansă. "Am început anul 2014 foarte prost: o tendinită la umăr care m-a ținut departe de forma mea maximă aproape 7 luni, din decembrie pînă prin iunie. Nu prea jucam și eram destul de demoralizată. Decăzusem fizic și psihic, dar și financiar. Intrasem într-un colaps", a povestit jucătoarea pentru site-ul FRG.

Nimic nu mergea. Înainte de Roland Garros luase decizia să o termine cu tenisul. Nu se mai vedea pe teren, pierdea meciuri în mai puţin de o oră, nu-şi mai găsea locul.

Iarbă care i-a mai dat o şansă

Însă inima, corpul şi mintea Andreei o îmboldeau să mai încerce ceva, să nu abandoneze lupta pe care o începuse cînd alte fetiţe se plimbau prin parc cu păpuşile în rucsac. Nu se antrenase mai deloc, dar s-a înscris în calificările turneului de la Wimbledon.

S-a gîndit şi la partea financiară. Suma pe care ar fi primit-o pentru primul tur al calificărilor, spunea ea, i-ar fi fost suficientă. 4.700 de euro era premiul.

"În weekend am jucat pe echipe în Germania și apoi, luni, am zburat către Londra. Marți au început calificările. Am zis să merg deoarece nu sînt taxe de primul tur, îmi iau bănuții și mă întorc. Mi-am propus să joc de plăcere, fiind ultimul meu Wimbledon. A fost totul foarte din scurt, că nici nu am avut timp să pregătesc meciul. Am luat cazare doar pentru două zile, eram relaxată, mă bucuram de meci, de atmosferă, de fiecare minge", a completat Andreea.

Aproape de Top 100

Însă relaxarea aceasta i-a adus trei victorii consecutive şi o calificare în premieră pe tabloul principal al unui turneu de Mare Şlem. "Mă gîndeam: ce se întîmplă cu mine? Am venit aici doar să-mi iau banii pe primul tur de calificări, fiind sigură că pierd, și acum sînt pe tabloul principal la Wimbledon…", a mai spus jucătoarea născută la Bucureşti.

Avea să piardă în primul tur la Agnieska Radwanska, dar calificarea pe tablou a întors-o de pe drumul retragerii. A venit pentru 4.700 de euro şi a plecat cu 37.000 de euro.

Cînd a hotărît să joace la Wimbledon, era pe locul 213 WTA. Acum bate la porţile Top 100, de ieri e pe 103. După seria de victorii de la Wimbledon au urmat şi altele în turneele mai mici. Au fost 5 titluri în competiţiile ITF. "Mai am puțin pînă în Top 100, dar abia acum începe greul", spune Andreea. Pentru că totul e din ce în ce mai solicitant.

Ea pune cărămidă peste cărămidă pentru visul din copilărie, iar cele mai multe au fost puse în ultimele săptămîni, cînd a reuşit primele victorii în circuitul WTA, la Charleston. Şi apoi a venit succesul cu Eugenie Bouchard, ca moţul de frişcă într-un cappuccino bun.

"Sînt mai degrabă realistă decît pozitivă", s-a descris ea după meciul cu canadianca. Iar realitatea e din ce în ce mai frumoasă. Uneori, viaţa în tenis poate începe şi la 23 de ani.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
gizeh
gizeh  •  21 Aprilie 2015, 16:15

Bafta, Andreea..!!!!!!!! povestea se aseamana pe alocuri cu a jucatoarei elvetiene -Timea Bacsinszky-

theo_s
theo_s  •  21 Aprilie 2015, 13:59

Poveste de film!! Impresionant! Se pare ca somebody up there loves u :) Tot inainte!

adicn
adicn  •  21 Aprilie 2015, 11:19

Bravo Andreea, chiar ai o dreapta excelenta, te asteptam in Top 50, ai sanse mari!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează