SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DE LA MADRID

Dulgheru a reuşit să învingă două jucătoare de Top 10 într-o săptămînă! » Super-Alex

Alexandra Dulgheru, Dulgheru
Alexandra Dulgheru, Dulgheru

Articol de - Publicat joi, 13 mai 2010 00:00

Într-o săptămînă Dulgheru a reuşit  să le învingă pe Dinara Safina, numărul trei mondial, şi pe Elena Dementieva, numărul şase WTA. Acum un an era pe locul 201. A explodat însă şi acum a intrat în Top 40, pe locul 38.

Alexandra Dulgheru dovedeşte în aceste săptămîni că zgura este suprafaţa sa preferată. În 2009 venea de nicăieri şi se impunea în turneul de categoria Premier de la Varşovia. Era locul 201 şi înainte de a se bucura sub ploaia măruntă de la Varşovia, Alexandra jucase calificări la acest turneu. După acel succes a sărit direct de pe 201 pe 83. Apoi a început  să adune puncte ca o furnică pentru a avansa în clasament şi pentru a încheia anul  pe poziţia a 52-a în clasamentul WTA.

Fericirea de la Roma
În acest an se  pare că "Piti" are o nouă provocare: aceea de a învinge cît mai multe jucătoare din Top 10. A început săptămîna trecută cu Dinara Safina, la turneul de la Roma, pe care a învins-o în trei seturi 6-4, 6-7 (5), 6-1. O victorie la un fost număr unu mondial şi actual număr trei nu i-a luat picioarele de pe pămînt. "Sînt fericită, dar ştiu că Dinara vine după o perioadă de pauză din cauza accidentării şi nu e în cea mai bună formă fizică", spunea "Piti" după acel meci. Alexandra devenea  a doua jucătoare română din ultimii douăzeci de ani care reuşea un succes în faţa unei jucătoare de Top 3. Perfomeră a acestei categorii este Irina Spîrlea, care a reuşit patru astfel de izbînzi. Tot ea conduce şi în topul celor mai multe victorii în faţa primelor zece jucătoare ale lumii, cu 16 perle.

Fericirea de la Roma avea să se prelungească şi la Madrid, acolo unde marţi noapte, Alexandra cîştiga în turul al doilea un meci dramatic în faţa altei rusoaice, Elena Dementieva.

A venit rîndul Dementievei
Numărul şase mondial, Dementieva are în acest an trei finale disputate, dar nici una cîştigată. Despre medaliata cu aur la Jocurile Olimpice de la Beijing se spune că este cea mai bună jucătoare din circuit care nu a cîştigat nici un turneu de Mare Şlem. Românca, numărul 38 mondial, a trecut de Elena cu 6-1, 3-6, 7-5. Dar un simplu scor nu spune totul despre lupta pe care a dat-o "Piti" în setul decisiv, unde rusoaica a condus cu 4-1 şi  la 5-4 a servit pentru meci. O adevărată luptătoare, spirit care părea  că se pierduse între două turnee la început de an. Cu acest succes în faţa uneia dintre cele mai atletice jucătoare din circuit, Alexandra Dulgheru şi-a îmbunătăţit raportul de victorii-înfrîngeri în faţa jucătoarelor clasate pe primele zece locuri în lume, la 2-4. Din noul val doar ea şi Sorana Cîrstea au astfel de performanţe. În cazul Soranei, raportul este de 4-10. Româncele n-au stat bine nici în trecut la astfel de statistici. Irina Spîrlea şi-a încheiat cariera cu un raport de 16-43, iar Ruxandra Deagomir cu o balanţă de 5-36.

Semifinalistă în acest an la Barcelona, Alexandra Dulgheru îşi doreşte să urce cît mai sus în clasmentul WTA. De atfel a atins în această săptămînă cea mai bună clasare a carierei. Victoriile la Dinara Safina şi Elena Dementieva sînt doar începutul de vis al unei puştoaice care în urmă cu un an a sfidat ierarhiile.

Alexandra a fost însă învinsă de Safarova » citeşte aici cronica pe larg!

12 turnee WTA a cîştigat Dinara Safina de-a lungul carierei
9 milioane de dolari a cîştigat Dinara Safina din tenis
16 turnee WTA a cîştigat Elena Dementieva
13 milioane de dolari a cîştigat Elena Dementieva din tenis

Raportul victorii-înfrîngeri în faţa jucătoarelor de Top 10 în ultimii douăzeci de ani
Ruxandra Dragomir 5-36
Irina Spîrlea 16-43
Cătălina Cristea 1-14

Alexandra Dulgheru 2-4
Sorana Cîrstea 4-10
Edina Gallovits 0-7
Raluca Olaru 0-6
Monica Niculescu 0-2

Alexandra Dulgheru
Locul ocupat în ierarhia WTA: 38
Data naşterii: 30 mai 1989 (20 de ani)
Locul naşterii: Bucureşti
Rezidenţa: Bucureşti
Înălţime: 1,72 m
Greutate: 61 de kg
Raport victorii-înfrîngeri în 2010: 13-11
Raport victorii-înfrîngeri de-a lungul carierei: 157-89
Turnee cîştigate în acest an: 0
Cea mai bună performanţă în 2010: semifinale la turneul de la Barcelona
Turnee cîştigate de-a lungul carierei: 1
Cîştiguri în acest an: 110.396 dolari
Cîştiguri de-a lungul carierei: 338.695 dolari

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (16)
 •  13 Mai 2010, 13:38

in sfarsit un articol despre ea, pacat de rezultatul cu safarova...

 •  13 Mai 2010, 10:28

ce muschi poate sa aibe la picioare :)

 •  13 Mai 2010, 08:46

Azi noapte am simtit din nou pe pielea noastra ca suntem romani. Luptam ca niste zmei, dar nu putem merge pana la capat. Alexandra e un pic atipica pentru o romanca, se exteriorizeaza foarte putin. Pacat ca n-a putut fi mai determinata sa incheie meciul la 5-4 si 6-5 cand a servit pentru meci. Meciurile astea te calesc, desi sunt dureroase. Sper ca Alexandra sa faca o figura frumoasa la Roland Garros. Safarova e o jucatoare antipatica, ce nu zambeste, dar al naibii de buna. O vad mai sus in WTA

Vezi toate comentariile (16)
Comentează