SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DIN CINCINNATI

Fără coroană » Simona Halep a cedat finala de la Cincinnati în faţa liderului mondial, 3-6, 6-7 (5)

Simona Halep a avut aseară 18 lovituri cîştigătoare, faţă de cele 44 ale Serenei Williams // Foto: AFP
Simona Halep a avut aseară 18 lovituri cîştigătoare, faţă de cele 44 ale Serenei Williams // Foto: AFP

Articol de , - Publicat luni, 24 august 2015 00:00

 În ultimul act al turneului Premier 5, Serena Williams s-a impus cu 6-3, 7-6 (5), ducînd scorul direct la 6-1.

 Între Singapore şi Miami, există Cincinnati. Între extreme, se face o medie. E ceea ce, simplist vorbind, am văzut aseară. O finală bună, consistentă, dar nu dramatică. Şi nici dezechilibrată. Finala în care multe s-ar fi putut întîmpla, dar s-au oprit, cumva, la mijloc. În intenţie cîteodată. Sau în capacitatea Serenei Williams de a oprit pericolul înainte să-i ardă călcîiele.

Simona şi Serena s-au regăsit faţă în faţă într-o finală abia pentru a doua oară, după Turneul Campioanelor de la Cincinnati, de anul trecut. Atunci, am văzut ambele extreme. Românca victorioasă în grupe. Categoric, dominant. Americanca revanşîndu-se în aceiaşi termeni în ultimul act. Şi a mai fost semifinala de la Miami, cea care a aprins cu adevărat beculeţele cuvîntului "rivalitate". A fost atunci 7-5 pentru Williams în decisiv, mai strîns aproape imposibil.

Reţetă contra Serenei

Aseară, Simona a început foarte bine, Serena mai puţin, livrînd mai multe greşeli decît în mod obişnuit. Ce trebuie să faci însă în faţa ei? Să loveşti tare? Nu, pentru că ea va răspunde înzecit. Să o plimbi? Să loveşti lung, minge după minge, într-o cadenţă nebună? E varianta scrisă pe foile cu recomandări. Să variezi, să o surprinzi, să-i scoţi în cale nu obstacole înalte, ci neaşteptate. Dar cînd poţi să faci asta? Între aşii şi serviciile aproape nereturnabile trimise constant, rămîne o potecă îngustă, pe care Halep s-a înscris cînd a putut. Cum a putut mai bine.

După 3-1, Serena a speculat serviciul al doilea, a iuţit mingea, a lovit tare şi decisiv. Rebreak-ul a venit atît de iute că nu se putea depune contestaţie. Încă un break, 5-3 şi serviciul, numărul unu mondial încheia apoi la timp un set care începuse turbulent pentru ea, dar se liniştise exact la mijloc. Acolo unde se schimbă, de obicei, totul. 6-3.

Se încinge finala

În partea a doua, totul a fost mai strîns, mai ales după un schimb de break-uri petrecut la început. S-a ajuns la tie-break, după un traseu în care fiecare şi-a ţinut serviciul. Parcă tocmai acolo, în jocul decisiv, s-a încins atmosfera. S-a ţîşnit din medie, după ce Simona a urmărit cu voracitatea unui sprinter aflat în finala olimpică mingi ce nimereau colţurile.

Tribuna voia mai mult, telespectatorii voiau mai mult, dar cît să rezişti în faţa cuiva care te testează secundă de secundă? Halep a salvat o minge de meci, făcînd 6-5, dar n-a putut împiedica finalul, care i-a aparţinut numărului unu mondial. N-a fost acel meci epic la care se aştepta, poate, lumea. N-a fost nici cel lipsit de intrigă şi savoare. A fost ceea ce Simona a încercat, iar Serena a admis. Deocamdată.

Pentru româncă, e a doua finală la rînd în tot atîtea săptămîni, ambele în turnee de categorie Premier 5. Ambele pierdute, dar după sezoanele de zgură şi iarbă nerodnice, hard-ul i-a readus zîmbetul. Şi jocul. E redescoperirea cea mai importantă.

27-14este raportul dintre greşelile neforţate ale Serenei şi cele ale Simonei

11-8 a devenit balanţa dintre finalele cîştigate şi cele pierdute de Simona Halep

15-2este raportul dintre aşii reuşiţi de Serena faţă de cei ai Simonei Halep

240.500 $este premiul pe care l-a primit Simona pentru prezenţa în finală

Revine pe locul 2 în ierarhia mondială

Simona Halep se întoarce de azi pe poziţia a doua în ierahia mondială, ea depăşind-o pe Maria Şarapova. Românca a mai ocupat acest loc în două ocazii: în 2014, a urcat acolo pe 11 august şi a stat opt săptămîni, şi în 2015, a ajuns acolo pe 27 aprilie şi a rămas pe acest loc timp de trei săptămîni.

Această clasare înseamnă că Simona va fi cap de serie 2 la US Open, aşa cum s-a întîmplat şi anul trecut. De azi, Simona intră în a 84-a săptămînă de Top 10, cea mai lungă perioadă petrecînd-o pe poziţia a treia, 51 de săptămîni.

În cursă pentru bonus

Simona Halep e pe locul 2 în clasamentul US Open Series, cu 140 de puncte, o ierarhie care leagă competiţiile desfăşurate cu cinci săptămîni înainte de US Open, ultimul turneu de Mare Şlem al anului. Jucătorii primesc puncte în funcţie de rezultatele obţinute în turneele disputate pe hard-ul american.

Primii trei clasaţi în ierarhie vor primi bonusuri materiale în funcţie de rezultatele la US Open. Pe primul loc se află Serena Williams, cu 145 de puncte, iar pe trei Belinda Bencic, cu 115 puncte.

 repartie

Merge la New Haven?

Simona Halep e cap de serie numărul unu la turneul de la New Haven, care a început ieri. Ar fi al treilea concurs consecutiv pentru româncă şi ar însemna că nu ar avea nici un pic de pauză înainte de ultimul turneu de Mare Şlem al anului. US Open-ul începe pe 31 august.

"Voi avea o discuție cu antrenorul meu și vom hotărî împreună ce voi face la New Haven, pentru că așa e normal cînd luăm astfel de decizii. Dacă merge foarte bine la Cincinnati, s-ar putea să mă retrag de la New Haven. N-aș vrea să fiu obosită la US Open", a  spus Simona Halep pentru DigiSport după victoria din sferturi de finală. Românca s-a impus în 2013 la New Haven.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează