SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DE LA DUBAI

Fată de 10 » Simona Halep a cîştigat în Dubai al zecelea titlu din carieră şi redevine numărul 3 WTA

Dubai 2015, al doilea trofeu Premier 5 pentru Halep şi al zecelea în total // Foto: Guliver/GettyImages +4   FOTO
Dubai 2015, al doilea trofeu Premier 5 pentru Halep şi al zecelea în total // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 22 februarie 2015 00:00 / Actualizat sambata, 21 februarie 2015 22:53

Simona Halep a cucerit ieri, la Dubai, al zecelea trofeu al carierei, după o finală impresionantă împotriva Karolinei Pliskova, 6-4, 7-6 (4). Urmează imediat Doha.

O săptămînă începută cu o fascinantă plimbare prin deşert, sus pe o cămilă prietenoasă, urmată de suspiciunea unei accidentări şi de cinci meciuri dure, s-a încheiat cu Simona Halep ţinînd în braţe un trofeu inedit. Al zecelea al carierei.

Un ceainic de metal, supradimensionat, reproducînd chiar picăturile de apă fierbinte gata să cadă, montat pe un suport masiv. Va sta frumos în vitrina româncei, lîngă celelalte nouă distincţii cucerite din 2013 încoace. Este însă un triumf care-i cimentează poziţia de jucătoare importantă a acestei perioade.

Un triumf într-un turneu Premier 5, al doilea din carieră, după Doha 2014. Deşertul îi prieşte Simonei. Chiar în căldura de acolo, cu bluza lucind de transpiraţie, cu fruntea îmbrobonată, picioarele neobosite şi braţul oţelit au purtat-o spre izbîndă.

Forţă contra intuiţie
În finală, Halep a întîlnit-o pentru prima dată în carieră pe Karolina Pliskova, 22 de ani, una dintre jucătoarele puternice, de alură modernă, care a avut sezonul său de explozie în 2014. Aşa cum românca l-a avut pe al său în 2013. Deja cu un pas înainte însă este Simona, care a adunat o experienţă folositoare în cei doi ani de ascensiune aproape neîntreruptă.

Cehoaica a venit la bătălia directă pentru trofeu cu armele sale, potenţate de statura ei impresionantă, 1,86 metri: serviciu puternic, lovituri aspre, plate din spatele terenului, alonjă impresionantă.

Halep, la rîndul ei, şi-a adus punctele forte: intuiţia, simţul de anticipaţie, construcţia impecabilă a punctelor, deplasarea excelentă, acea minge în plus pe care o poate scoate în defensivă din cele mai disperate poziţii. Agresivitatea, ritmul. Şi acel rever în lung de linie pe care oricine şi l-ar dori în arsenal.

O ocazie - convertită
La Pliskova există în permanenţă tentaţia de a intra un pic prea convinsă în minge, iar Simona a exploatat acest aspect, variind lungimile şi, mai ales, unghiurile. În primul set, românca a salvat în două rînduri mingi de break, rezistînd cu mult sînge rece în faţa ameninţărilor de dincolo de fileu. Cînd i s-a ivit ocazia, în schimb, a luat-o fără ezitare şi fără remuşcare, cîştigînd contra serviciului în game-ul al 7-lea. I-a fost suficient pentru a cîştiga actul întîi cu 6-4.

Dansul break-urilor
Al doilea a fost însă pasionant şi tot timpul sub semnul răsturnărilor. Nu mai puţin de opt break-uri s-au consemnat în total, dintre care şase consecutive, ultimele din set. De două ori a servit Halep pentru meci, la 5-4 şi la 7-5 şi de fiecare dată a avut cîte o minge de meci. Şi de fiecare dată Pliskova a egalat, forţînd tie-break-ul, acea semiloterie în care nervii parcă sînt mai importanţi decît tehnica sau tăria loviturilor.

Interesant, pentru româncă era primul joc decisiv pe care urma să-l dispute în acest sezon. Un motiv în plus de îngrijorare? Nicidecum. Chiar dacă adversara a avut 4-3 cu minibreak, din acel moment n-a mai cîştigat nici un punct. 7-4 în final pentru Simona Halep, care a fructificat a treia minge de meci a sa, după două ore şi 46 de minute de tenis intens, pe alocuri pur şi simplu cuceritor.

Şi a sărbătorit cum a făcut-o deja de cîteva ori, lăsîndu-se pe genunchi, cu braţele acoperindu-i capul, o mică fortăreaţă a emoţiilor clădită acolo, pe loc, preţ de cîteva secunde lungi şi dulci aşa cum numai fericirea poate fi.

Vizită la mall şi casă în România
Cumpărăturile o relaxează pe Simona Halep, a spus asta ori de cîte ori a avut prilejul. Chiar şi în timpul turneelor, cînd poate, rupe cîte o oră pe care o dedică mersului prin magazine. Aşa va face şi astăzi, înainte de a se îndrepta spre Doha, a declarat ea. "Voi face o vizită la mall", a spus Simona, adăugînd că ia în calcul cumpărarea unei case la întoarcerea în România.

Următorul turneu - Doha
Simona este favorită numărul 2 la Doha, turneu Premier 700 care va începe luni. În această calitate, ea va avea primul tur liber, ceea ce înseamnă timp în plus pentru refacere după săptămîna intensă de la Dubai, în care a jucat zi de zi începînd de marţi.

În primul ei meci, Halep o va întîlni pe învingătoarea din disputa dintre Alizé Cornet şi o jucătoare venită din calificări. Anul trecut, întîi s-a disputat concursul de la Doha, pe care românca l-a cîştigat, apoi a mers la Dubai, unde a abandonat în turul 1 chiar în faţa lui Cornet din cauza unei accidentări la gleznă.

Înapoi pe locul 3
Doar cucerirea titlului la Dubai îi asigura Simonei revenirea pe poziţia a 3-a în lume. Ea pierduse la începutul săptămînii punctele cîştigate anul trecut prin obţinerea trofeului de la Doha, iar acum le-a pus la loc.

"Sînt foarte fericită, e greu de exprimat în cuvinte ce simt acum. Acest titlu înseamnă foarte mult pentru mine" (Simona Halep)

"Ştiam de serviciul Karolinei, de aceea m-am poziţionat bine la retur. Am luptat pentru fiecare şansă, am stat concentrată pe fiecare punct, am încercat totul" (Simona Halep)

"Le mulţumesc celor care au venit să mă susţină. Îi aştept să fie alături de mine oriunde mă duc!" (Simona Halep)

456.000 de dolari a primit Simona Halep pentru izînda de la Dubai

Cîştigătoarele la Dubai din anii trecuţi
Justine Henin - 2003, 2004, 2006, 2007
Venus Williams - 2009, 2010, 2014
Martina Hingis - 2001
Amélie Mauresmo - 2002
Lindsay Davenport - 2005
Elena Dementieva - 2008
Caroline Wozniacki - 2011
Agnieszka Radwanska - 2012
Petra Kvitova - 2013

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (22)
pzxc
pzxc  •  23 Februarie 2015, 01:44

In primul rand o felicit pe Simona pentru ca mi-a placut ca a avut taria de a reveni in meci si sa si castige cu Makarova si Wozniacki si nu a cedat in setul 2 dupa cele doua duble greseli cu Pliskova. Doamna Luminita Paul poate scrieti si o convingeti sa lase alta jucatoare sa ia titlu de jucatoare nr.1 la abandonuri si retrageri in 2015 pentru ca nu este un trofeu(neoficial) care sa o onoreze. Mai bine sa nu se inscrie la concursuri decat sa se retraga sau sa abandoneze fiindca in 2015 are la activ 2 turnee.

vladutz13
vladutz13  •  22 Februarie 2015, 12:56

Oho ce nume sunt pe lista de castigatoare.....

claudiupascu
claudiupascu  •  22 Februarie 2015, 12:40
Postat de saviola2_8 pe 22 Februarie 2015, 11:18

10 titluri, si locul 3 in lume? ha ha, asta e nimic ma, ce mare campioana e si asta, ca nu are nici un grand slam, si daca va castiga unu va fi din intamplare, si al doilea daca va fi, tot prin mare noroc, asa ca n-o mai laudati pe halep asta ca nici macar nu e frumoasa, si sa fii pe locul 3 in lume e la indemana oricui iar alea 10 titluri le are oricine in ziua de azi, plus ca e romanca de nationalityate albaneza, nu stie tenis, din cateva sute mii, milioane de tenizmence d-astea, a ajuns si ea pe 3 din noroc, binenenteles.

Frumos...Oricum pe celalalt topic ai si fost luat in balon de unii ce n-au inteles ironia din postarea ta.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează