SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Fete multe, un singur băiat » Marius Copil este singurul român pe tabloul masculin de la Australian Open

Articol de - Publicat sambata, 17 ianuarie 2015 00:00 / Actualizat sambata, 17 ianuarie 2015 09:41

Cele cinci românce de pe tabloul de la Australian Open şi-au aflat ieri adversarele. La masculin, e pentru prima oară în ultimii 19 ani cînd România nu are nici un reprezentant direct pe tablou la Melbourne

Australian Open 2015 începe în noaptea de duminică spre luni şi pe tabloul de 128 sînt prezente cinci jucătoare din România. Ieri, Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu, Sorana Cîrstea şi Alexandra Dulgheru şi-au aflat adversarele.
Din 2010 încoace, tenisul feminin românesc a fost constant în prezenţă la Australian Open. De atunci a trimis cel puţin cinci jucătoare pe tabloul primului turneu de Mare Şlem al anului. Mai mult, în 2012 şi 2013 au fost chiar şase românce la start. Cea mai bună performanţă a fost obţinută anul trecut de Simona Halep, care a ajuns pînă în sferturi de finală.

Favorite pentru Begu şi Niculescu
În 2015 însă fiecare îşi poate rescrie reperele. Irina Begu, 39 WTA, este la a patra participare şi doar o dată a reuşit să treacă de primul tur, în 2013. Dar Irina a nimerit la această ediţie peste o adversară foarte bine cotată. Ea o va înfrunta pe Angelique Kerber, a noua jucătoare a lumii. E adevărat însă că turneul de la Melbourne este cel mai prost în ceea ce priveşte rezultatele nemţoaicei. Ea nu a reuşit să treacă de bariera "optimilor" pînă acum, deşi este la a noua participare. În celelalte turnee de Mare Şlem a atins cel puţin "sferturile". Singura întîlnire dintre Irina şi Angelique a avut loc la Indian Wells, în 2013, şi a fost cîştigată de Kerber în minimum de seturi.

Următoarea româncă din ierarhia mondială este Monica Niculescu, 48 WTA. Nici ea n-a avut mai mult noroc la tragerea la sorţi. În primul tur se va duela cu Samantha Stosur, 20 WTA, campioana la US Open în 2011. Sam însă are mereu probleme cînd joacă acasă. Mai mult, din cauza lipsei de rezultate ea a vrut în vară să se lase de tenis. De fiecare dată cînd s-au întîlnit, Stosur s-a impus, adunînd deja patru victorii în faţa româncei. Monica este la a opta participare la Melbourne, iar cei mai buni ani au fost 2011, 2012 şi 2014, cînd a ajuns pînă în turul al treilea.

Istoria care le leagă
Tot cu o jucătoare din Australia se va duela şi Alexandra Dulgheru, care se întoarce la primul turneu de Mare Şlem al anului, după o pauză de doi ani. Piti nu a reuşit în cele trei participări să treacă de primul tur, dar speră să o facă acum, cînd o întîlneşte pe Jarmila Gajdosova, 68 WTA. De origine slovacă, Gajdosova nu a reuşit nici ea să depăşească bariera primei runde, deşi a încercat de nouă ori pînă acum.

Premieră la masculin
Ultima româncă din Top 100, Sorana Cîrstea revine la tenis, după o accidentare la umăr care a chinuit-o întregul sezon trecut. Ea va întîlni o jucătoare venită din calificări şi dacă o învinge va da în următoarea rundă peste Maria Şarapova.
La masculin, România e într-o situaţie delicată, fără nici un reprezentant direct pe tablou din 1996 încoace. Marius Copil este singurul tenismen român prezent la Australian Open, dar acesta a venit din calificări. În această dimineaţă, Copil l-a învins pe Omar Jasika, scor 7-5, 6-2. Marius Copil va juca în primul meci contra lui Pablo Andujar, locul 40 ATP.

Adversarele româncelor
Simona Halep (3)-Karin Knapp (Ita)
Irina Begu-Angelique Kerber (Ger, 9)
Monica Niculescu-Samantha Stosur (Aus, 20)
Alexandra Dulgheru-Jarmila Gajdosova (Aus)
Sorana Cîrstea-jucătoare din calificări

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
energie07
energie07  •  17 Ianuarie 2015, 17:52

Multe fete si un copil.

rko87
rko87  •  17 Ianuarie 2015, 17:01

Marius Copil trece si de Andujar joaca bine Copil de anul trecut

blacksun_14
blacksun_14  •  17 Ianuarie 2015, 10:26

era frumos daca juca in primul tur cu djokovic sau murray. Andujar e intr-o forma bunicica in debutul asta de sezon, deci va fi un meci de lupta. Sper sa ajunga sa joace cu wawrinka in turul 2

Vezi toate comentariile (5)
Comentează