SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA FED

Fost ciclist de performanţă, Petruş Mitu, tatăl şi primul antrenor al Andreei, a povestit cîteva episoade din viața fiicei sale: "A ales mingea de tenis cînd i-am rupt turta"

Andreea Mitu +2   FOTO
Andreea Mitu

Articol de - Publicat miercuri, 22 aprilie 2015 00:00

Pasiunea tatălui s-a transmis şi fiicei, cei doi deprinzînd tainele tenisului împreună. Ani la rînd, bărbatul i-a fost partener şi mentor fetei, care nu şi-a putut permite pînă acum un antrenor personal profesionist

Andreea Mitu nu este un caz clasic, de copil care s-a îndrăgostit şi a început tenisul de foarte precoce. Tătăl ei, Petruş Mitu, fost multiplu campion naţional de ciclism, cîştigător al Balcaniadei în 1983 acum şef de depozit la ApaNova, îşi aminteşte că "eu, împreună cu Ania, soţia mea, ne-am dorit ca Andreea să joace tenis. Mie începuse să-mi placă acest sport de mai demult. Am învăţat singur, din reviste, din ce vedeam la televizor. Aşa am început să joc, aşa am ajuns să-i dau primele lecţii Andreei".

Mingea de tenis înainte de primii paşi

Petruş Mitu îşi aminteşte că "fata noastră a făcut cunoştinţă cu terenul de tenis dinainte de a se naşte. Jucam tenis cu soţia mea chiar şi cînd era însărcinată cu Andreea". Un alt semn că viitorul micuţei avea să fie legat de acest sport s-a petrecut în jurul vîrstei de un an, cînd, conform obiceiului, Andreei i s-a rupt turta. Tot tatăl povesteşte: "Am ţinut să-i pun pe tavă şi o minge de tenis. A ales-o prima. Apoi a apucat cu mînuţele bijuteriile şi banii".

La 7 ani şi jumătate a început tenisul

Andreea Mitu a început să joace tenis destul de tîrziu, la 7 ani şi jumătate. "Am dus-o la club la RATB. Eu i-am dat primele lecţii, apoi ne-a ajutat un antrenor tînăr, un băiat de nota zece, George Iancu. Andreea a mers la el la grupă, făcea ca orice copil, de două ori pe săptămînă. Eu veneam de la muncă, ne echipam, mergeam la antrenament. Ea făcea cu copiii, eu jucam cu alţii, apoi rămîneam împreună să dăm la perete. Am învăţat împreună cu ea tenis. După 6 luni deja juca în turnee. Antrenorul îmi spunea că nu e pregătită, dar eu i-am zis să o legitimeze, să joace, să se obişnuiască repede cu competiţia".

Primul titlu naţional, la 14 ani

Au trecut aproape 6 ani din momentul în care Andreea a început tenisul pînă la primul mare succes. Ajutată cel mai mult de tatăl ei, avînd foarte rar un antrenor, pentru că familia nu-şi putea permite unul, Andrea Mitu a cîştigat titlul naţional la categoria 14 ani. "Îmi amintesc că atunci nu a venit la naţionale Simona Halep. A fost şansa ei să cîştige. Simona o bătea, era mai bună, dar asta nu le-a împiedicat să fie bune prietene".

De la antrenor la sfătuitor

Pînă pe la 15 ani, Petruş Mitu a fost principalul antrenor al Andreei, fiindcă "după aceea nu mai puteam face faţă, devenise prea puternică. Căutam adversare, din cînd în cînd mai găseam cîte un antrenor care ne mai ajuta pentru o perioadă. Eu am rămas aproape, dar doar îi dădeam sfaturi. I-am cultivat agresivitatea, i-am explicat cîte ceva din tactica de joc, dar acum are nevoie de un antrenor bun, pentru că la acest nivel e greu. Cum Andreea a fost mereu jucătoare de lot, ne-a ajutat şi federaţia, mai ales cu terenul de joc, cu participarea la campionate europene".

Echipament şi ghete pentru fratele ei, fotbalistul

Alexandru Mitu este fratele mai mic al Andreei, are 19 ani şi joacă fotbal la Gloria Buzău. Cei doi fraţi au o relaţie foarte bună. Din banii cîştigaţi din tenis, Andreea l-a ajutat constant pe Alexandru, cumpărîndu-i echipament şi ghete de joc.

Pasiuni: muzica, moda, shopping-ul

În timpul liber, Andreei îi place să asculte muzică şi să meargă la shopping. "E pasionată de modă, chiar şi-a făcut o superstiţie de anul trecut, la Wimbledon, cînd a intrat pe tablou din calificări. După fiecare victorie se ducea să-şi cumpere ceva, o fustă, un tricou, echipament de tenis. De atunci numai aşa face. E cea mai mare relaxare după un meci, să meargă la shoping", a spus tatăl său.

"Andreea era extrem de fericită după victoria cu Bouchard. Comunicam pe Whatsapp şi spunea că prima dată s-a gîndit doar să joace decent, să nu dezamăgească. Îmi spunea că ar fi dat ea bani ca să joace pentru România"
Petruş Mitu, tatăl Andreei Mitu

"A colaborat foarte bine cu Daniel Dobre de la Academia lui Dinu Pescariu, cu Adrian Marcu. Eu sper ca domnul Marcu să o pregătească din acest an şi să o ajute să rămînă în prima sută, poate chiar mai sus"
Petruş Mitu, tatăl Andreei Mitu

"A fost un meci emoţionant, trebuia să fiu pregătită să intru şi să joc în orice moment. Doar că nu mă aşteptam să se întîmple asta, chiar speram ca Irina Begu să poată intra pînă la urmă!"
Andreea Mitu, ieri, la sosirea în România

"Am avut doar o oră să pregătesc meciul cu Bouchard, dar am găsit o cale să cîştig. Sigur că meciul acesta îmi va da încredere pe viitor"
Andreea Mitu, ieri, la sosirea în România

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
benaflek
benaflek  •  22 Aprilie 2015, 11:57

prostii.daca i puneai un vibrator ce alegea?

robertco
robertco  •  22 Aprilie 2015, 10:12

Cine stie cati copii talentati se pierd. Si fata asta, daca avea conditiile lui Bouchard sigur era si ea mai sus in clasament. Dar na, ... asta e RO. In alte tari cum se poate? Ii sprijina si dupa aia dau procente din ce castiga si cu banii aia federatia creste alti copii. La noi apar doar la poze sefii.

eugen76_pan
eugen76_pan  •  22 Aprilie 2015, 10:02

foarte frumos!bravo Andreea!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează