SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA FED / ROMÂNIA-SPANIA 1-1

FOTO Furtuna Simona Halep, frustrarea Irina Begu » Cum a fost prima zi a României la Cupa FED: "E altfel decît într-un turneu obişnuit”

Articol de , , - Publicat duminica, 08 februarie 2015 00:00 / Actualizat sambata, 07 februarie 2015 22:55

Sub ochii preşedintelui Iohannis, Halep s-a distrat cu Espinosa, 6-2, 6-1. În al doilea meci al zilei, Begu a părut copleşită de emoţii şi a cedat clar în faţa lui Muguruza, 3-6, 2-6. Astăzi, începînd de la ora 12:00, au loc celelalte 3 partide.

Simona Halep a cîştigat ieri clar contra Silviei Soler-Espinosa, în timp ce Irina Begu a cedat, copleşită de emoţii, la Garbine Muguruza. Azi au loc celelalte trei meciuri.

Peticele portocalii din sală, scaunele joase, tipice pentru o tribună de hochei, dispar repede, acoperite de alte culori. De căldura celor care au venit ieri la Patinoarul din Galaţi, transformat în arenă de tenis pentru două zile importante.

E ca la un semnal: oamenii se ridică în picioare atunci cînd e anunţată sosirea preşedintelui Klaus Iohannis şi o fac din nou, cîteva minute mai tîrziu, la intrarea în arenă a celor două echipe.

Se cîntă imnurile, al Spaniei curge săltăreţ, sincopat, în ritmul său de marş, în timp ce "Deşteaptă-te, române!" e însoţit de acompaniamentul vocal discret, dar ferm, al spectatorilor, care văd versurile afişate pe două imense ecrane. Un drum al celor cinci, jucătoare şi căpitan, pînă spre loja şefului statului, o strîngere de mînă şi întîlnirea poate începe.

Cuvîntul de ordine: agresivitate
Simona Halep, în rochiţa neagră care a fost pe toate agenţiile foto în octombrie, cînd s-a disputat Turneul Campioanelor, o înfruntă pe Silvia Soler-Espinosa, spaniola experimentată, dar nu suficient de tare pentru o adversară de calibru.

Meciul începe cu un prim game pe serviciul ibericei, unul care adună minute bune şi emoţii pe potrivă. E ca şi cum cele două îşi testează forţele, feelingul din acele momente. Nu se mai întîlniseră niciodată, dar ştiau la ce să se aştepte una de la cealaltă. Pînă la urmă, e o chestiune de agresivitate, cuvîntul care apare, probabil, cel mai des în tenisul de astăzi. Cine o obţine şi reuşeşte s-o păstreze în joc cîştigă.

Schema imbatabilă
Iar Halep face break din acel prim joc lung, tensionat, în care parcă se vede, ca printr-un ecran de sticlă, cum va curge meciul în continuare. Soler nu ţine pasul cu o româncă montată, cu chef de joc, care pistonează mingile cu energia, frenezia şi constanţa unui aparat perfect programat.

Sferele galbene zboară în cross, Soler încearcă să replice, dar viteza şi adîncimea o ţin acolo, ţintuită în poziţia defensivă. Ştie că, la un moment dat, Simona va schimba spre lung de linie, dar n-are timp nici să respire, cu atît mai puţin să plece în colţul opus. E scenariul unui posibil viitor coşmar.

"Discutasem cu Conchita, să încerc să joc cît mai agresiv", explică Silvia, cu o urmă amară de regret în colţurile gurii. "Dar n-am putut, Simona a jucat un tenis incredibil, iar eu n-am izbutit să-mi aplic tactica". Aşa a fost.

Halep invocă, la rîndul ei, emoţiile de început, legate de atmosfera caldă, copleşitoare, de acordurile imnului, care mişcă şi ultima fibră de carne, de prezenţa în tribună a unor oameni importanţi.

Emoţii de care s-a scuturat repede, după cum a observat, cu rutina atîtor meciuri jucate şi văzute, căpitanul Spaniei, Conchita Martinez. "Au fost emoţii pozitive, din cele din care te hrăneşti, te montează, te încarcă", spunea mai tîrziu campioana de la Wimbledon 1994.

O oră şi 11 minute pentru victorie
"Ştiam la ce să mă aştept, chiar dacă nu mai jucasem cu ea. Ştiam că loveşte dreapta mai liftată şi reverul plat, că e solidă din spatele terenului şi se deplasează bine", a detaliat Simona. "De aceea, am intrat cît am putut de bine cu returul, am fost agresivă, am vrut să finalizez punctele repede. Mi-a mers jocul, serviciul ceva mai puţin, însă a contat faptul că atunci cînd am avut nevoie, l-am găsit pe cel potrivit".

Aşa s-a scris istoria scurtă şi lipsită de intrigă a unei victorii cu 6-2, 6-1, de 71 de minute, care însemna primul punct al României contra Spaniei, în întîlnirea din Grupa Mondială II.

Emoţia care paralizează
Al doilea meci a propus un scenariu asemănător, dar răsturnat. Marcată de emoţii, Irina Begu a avut mari dificultăţi în a-şi găsi ritmul şi liniştea în faţa unei Garbine Muguruza care parcă nu se afla la prima ei dispută de Cupa Fed din carieră. Cele două au mers cap la cap pînă la jumătatea primului set, cînd spaniola a văzut fisura şi a înfipt fără remuşcare dalta. 6-3 şi presiunea de pe umerii Irinei creştea.

Serviciul a ţinut-o în meci pe româncă, dar i-a şi jucat feste. Din spatele terenului, Irina a arătat ce poate în cîteva rînduri, fulgerînd terenul cu reverul în lung de linie şi cu dreapta ei puternică, dar au fost flash-uri, urme iuţi de lumină într-un meci întunecat pentru ea, unul pe care e bine să ţi-l scoţi din minte.

"E altfel decît într-un turneu obişnuit pentru noi, uneori e dificil să joci în faţa propriului public, chiar dacă acesta te ajută foarte mult. Pentru că îţi doreşti să nu dezamăgeşti", spune Irina, la marginea lacrimilor.

Garbine a cîştigat cu 6-3, 6-2, nivelînd scorul general, apoi a venit cu zîmbetul de buze, însoţită de o Conchita Martinez grijulie. "Pentru primul meci în Cupa Fed, a fost foarte bine. Ştiam că publicul o va susţine pe ea, dar mi-am făcut jocul meu. Îmi plac suprafeţele rapide, iar aceasta e un pic mai lentă, însă s-a potrivit stilului meu, m-am simţit bine", a conchis iberica.

Azi, totul porneşte din nou, ca o nouă întîlnire decisă la cel mai bun din trei meciuri. Halep şi Muguruza deschid sesiunea, de la ora 12:00. Una pentru totul sau nimic.

10-2 este bilanţul Simonei Halep în meciurile disputate în Cupa Fed, singurele înfrîngeri venind anul trecut, la Ana Ivanovici şi la Timea Babos

ROMÂNIA-SPANIA 1-1

Ieri
Simona Halep - Silvia Soler Espinosa 6-2, 6-1
Irina-Camelia Begu - Garbine Muguruza 3-6, 2-6

Azi, ora 12:00, direct Dolce Sport
Simona Halep - Garbine Muguruza
Irina-Camelia Begu - Silvia Soler Espinosa
Alexandra Dulgheru/Monica Niculescu - Lara Arruabarrena/Anabel Medina Garrigues

ALTE ŞTIRI:

Reverul, lovitura de furat
Garbiñe Muguruza a spus în presa din Spania că dacă ar putea să fure o lovitură de la Simona Halep, aceea ar fi reverul în lung de linie. Ce ar lua românca de la spaniolă? "Ea nu e un model pentru mine, nu ştiu dacă am ce să admir în jocul ei. Modelul meu este Henin, de la ea am încercat să iau agresivitatea şi felul cum se plasa pe teren. Într-adevăr, reverul meu în lung de linie e o lovitură pe care o execut cu uşurinţă şi încredere şi sper ca pe viitor să reuşesc să lovesc la fel şi cu dreapta", a spus Simona.

"Noi sîntem români" dorit de fete
Componentele echipei de Cupa Fed a României au intrat la prezentarea oficială pe melodia populară "Noi sîntem români". "Noi am ales muzica pe care să intrăm în arenă", a spus Simona Halep. De ce? "Pentru că sîntem români!", zice ea, zîmbind larg. A treia jucătoare a lumii a mai spus că a repetat imnul României pentru a-l putea cînta cît mai bine la prezentarea echipelor.

Suprafaţă aleasă împreună
Suprafaţa de joc a dat multe bătăi de cap organizatorilor. Pînă la urmă, toate problemele s-au rezolvat. Jucătoarele din Spania au spus de mai multe ori că poliflexul o avantajează pe Simona Halep. "Nu e o suprafaţă perfectă pentru mine, e mai moale decît cea de la Sofia, dar în meciul acesta s-a potrivit foarte bine pe jocul meu. Nu eu am decis pe ce se va juca, împreună am discutat cu fetele şi am căzut de acord că aceasta e cea mai bună!", a spus Halep.

"Îmi pare rău pentru public"
Irina Begu a jucat într-o tensiune imensă meciul cu Garbiñe Muguruza. Nu şi-a permis nici o clipă de relaxare, mîna ei a fost tot timpul încordată. La conferinţa de presă n-a fost nevoie decît de pomenirea cuvîntului tensiune şi Irina s-a lăsat dusă de emoţii, iar lacrimile au ţîşnit. "Da, am fost tensionată. Îmi pare rău pentru public şi îmi cer scuze! De cînd am intrat pe teren am simţit, de la imn. Am văzut şi cine e în tribune. E greu să joci în faţa atîtor oameni importanţi. Sînt altfel de emoţii la Cupa Fed, de obicei joc pentru mine la turnee, pentru echipă, pentru ţară, e diferit", a spus Irina.

Liniştea Conchitei
Conchita Martinez era foarte liniştită şi încrezătoare la finalul zilei de ieri. A vorbit calm cu cei doi ziarişti spanioli care sînt la Galaţi. "Eu cred că se va ajunge la meciul de dublu, unde va juca Garbiñe cu Anabel şi vor da totul". Spania nu a mai cîştigat în deplasare din 2011. Ce crede despre despre primul meci de azi? "Să nu uităm că Garbiñe a învins-o pe Simona singura dată cînd s-au mai întîlnit, tot pe o suprafaţă de hard, aşa că are cu ce să o rănească. Ei nu-i e frică de nimeni", a spus căpitanul nejucător al Spaniei.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
depeche
depeche  •  08 Februarie 2015, 17:45

Penibil jurnalism, zau asa... ce va mai place sa o mai pupati undeva pe Simona si sa o faceti frustrata pe Irina. Ambele joaca pentru Romania frustratilor, intre timp Simona a pierdut iar Irina a catigat... acum scrieti vice-versa? I-a fost rau Simonei, saraca... de la placintele alea...

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  08 Februarie 2015, 16:24
Postat de cocytyc pe 08 Februarie 2015, 09:28

Simona nu o va rani pe Garbine dar o va invinge ,pentru ca sa stie totusi cine e sefu, sa nu-si ia lumea in cap de la inaltimea ei ,mai bine sa priveasca in jos cu respect .

mamma mia ce le aveti.) makidoanka s-a facut de ras inca o data.

bobonzy
bobonzy  •  08 Februarie 2015, 10:40

DACA PRIMUL MECI ESTE REZOLVAT ....ATUNCI SA-I TINEM PUMNII IRINEI....HAI IRINNNNNAAAAA

Vezi toate comentariile (4)
Comentează