SPORTURI  »  TENIS  »  RETRAGERE

FOTO Zâmbetul care va lipsi tenisului » Ana Ivanovici a renunțat la rachetă la doar 29 de ani: alte mari retrageri surprinzătoare

București, Cupa Fed 2014 și un îndemn pentru public // FOTO Cristi Preda +8   FOTO
București, Cupa Fed 2014 și un îndemn pentru public // FOTO Cristi Preda

Articol de , - Publicat vineri, 30 decembrie 2016 00:00

La 29 de ani, Ana Ivanovici și-a anunțat retragerea. Fost lider mondial, campioană la Roland Garros, sârboaica se va dedica familiei.

Într-o perioadă în care carierele sportivilor sunt din ce în ce mai lungi, Ana Ivanovici a ales să renunțe la tenis la doar 29 de ani. Mai ales în condițiile în care Serena Williams a reușit să câștige după această vârstă 11 trofee de Mare Șlem și a stat multe săptămâni ca lider al clasamentului mondial, iar Roger Federer, la aproape 36, încă are ținte înalte.

Da, ei sunt vârfurile unui sport care cere mult de la corpul celor care-l practică, iar Ana a avut de luptat cu multe accidentări, iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care sârboaica a ales să se oprească atât de repede. Un anunț spus cu zâmbetul pe buze și care a surprins.

Monica și un număr de telefon

S-a impus la Roland Garros în 2008 și  s-a apucat de tenis după ce a văzut la televizor un meci al Monicăi Seles. "Îmi plăcea felul în care se comporta pe teren, mereu a avut un stil agresiv care m-a atras. Am încercat să o copiez, să fiu la fel de agresivă", a povestit ea.

Convinsă de Monica, Ana a continuat să se uite la tenis și când a văzut la televizor o reclamă la o școală de specialitate și-a notat numărul de telefon și i l-a dat mamei sale. "Asta vreau să fac. La început a crezut că este o glumă, dar sunt foarte încăpățânată și i-am tot adus aminte și la cinci ani am primit o rachetă".

Anii au trecut și micuța încăpățânată din Belgrad impresiona cu forehand-ul său exploziv. "Tot timpul a fost arma mea principală, o lovitură care mi-a venit natural". Dar copilăria Anei avea să coincidă cu o perioadă grea pentru țara în care s-a născut.  

Tenis în război

"Antrenorii spuneau că am talent și că am potențial, dar veneam din Serbia și nu a fost ușor. Anii 90 au fost grei pentru patria mea, am trecut prin două războaie. Trebuia să ne antrenăm, să călătorim și să găsim și mijloacele financiare pentru a face toate astea, mai ales că tenisul nu era un sport foarte popular în Serbia.

Dar dragostea mea pentru el i-a făcut pe părinții mei să mă susțină total și am avut și norocul să găsesc sponsori încă de la o vârstă foarte fragedă, lucru ce mi-a permis să merg peste hotare și să joc turnee, fapt ce m-a ajutat să devin jucătoare profesionistă foarte repede".

Triumf la Paris

La fel de repede a venit și succesul. La 19 ani a jucat prima finală de Mare Șlem, la Roland Garros 2007, unde a fost învinsă de Justine Henin. Un an mai târziu ajungea iar în ultimul act la Australian Open, unde pierdea în fața Mariei Șarapova, și din nou la Roland Garros, unde a învins-o pe Dinara Safina. Primul și ultimul trofeu de acest gen din cariera Anei. O dată cu el a venit și poziția de lider mondial.

Apoi a urmat prăbușirea. Ana nu s-a regăsit pentru mulți ani, parcă uitase să joace. Au fost ani de derută și lupte interioare. În 2014 a reușit să revină în elită, să fie din nou în Top 10, în 2015 a ajuns până în semifinale la Roland Garros. Ana se regăsea din ce în ce mai mult.

Dar 2016 nu avea să-i aducă lucrurile dorite, mai mult, accidentările au tot dat-o înapoi. Astfel că Ana Ivanovici a jucat ultimul său meci în circuitul profesionist la US Open în primul tur, unde a fost învinsă de Denisa Allertova.

Antrenamente printre bombe

Ana Ivanovici a povestit de mai multe ori cum a fost copilăria ei și cum juca tenis în timp ce țara sa era sfâșiată de războaie. "Când erau bombardamente de obicei de la prânz până la șase seara erau niște sirene care ne avertizau de pericolul atacurilor, așa că ne antrenam dimineața de la șapte la nouă și apoi mergeam acasă și stăteam toată ziua acolo, După câteva luni au încercat să ne facă să ne comportăm normal, așa că aveam turnee și trebuia să jucăm în timp ce cădeau bombele", a povestit Ana pentru sportnet.ca.

Căsătorie în Veneția

Frumoasa din Serbia și-a ales de multe ori parteneri din lumea sportului. Ea a avut relații de lungă durată cu jucătorul spaniol de tenis Fernando Verdasco, cu golferul australian Adam Scott și cu baschetbalistul sârb Ivan Paunici, iar în iulie 2016 s-a căsătorit în Veneția cu fotbalistul german Bastian Schweinsteiger.

"Tenisul a fost mereu dragostea mea, dar sunt foarte nerăbdătoare pentru ce urmează în viața mea. O să devin ambasador al sportului și al vieții sănătoase și vor încerca să mă implic în afaceri printre altele și să dedic cât mai mult activităților filantropice"
Ana Ivanovici

12 săptămâni a fost Ana Ivanovici în fruntea ierarhiei mondiale

15trofee a câștigat jucătoarea din Serbia în circuitul profesionist unde a evoluat timp de 13 ani

15.500.000 €milioane de dolari a câștigat Ana Ivanovici din tenis

Alte retrageri surprinzătoare

Justine Henin – s-a retras prima dată în mai 2008, la 26 de ani, când era lider mondial. A convocat o conferință de presă în Belgia natală și și-a anunțat decizia, cu efect imediat. În plus, a cerut WTA să fie scoasă din clasamentul mondial. A revenit în 2010, dar a abandonat definitiv tenisul în ianuarie 2011

Kim Clijsters – a renunțat brusc la tenis în mai 2007, la 23 de ani, după ce pierduse în turul 1 al turneului de la Varșovia. Era numărul 4 mondial atunci. Vestea s-a aflat după ce belgianca a scris un adio emoționat fanilor pe blogul ei. S-a întors în turnee în 2009, cu rezultate excelente, și a renunțat la sport în 2012

Steffi Graf – s-a despărțit de tenisul competitiv în august 1999, la 30 de ani și la numai o lună și jumătate după ce disputa încă o finală la Wimbledon. Ea a ținut o conferință de presă, explicând că "motivația nu mai este ceea ce era în trecut". Inițial, germanca spusese că se retrage la finalul anului, dar a devansat decizia

Marion Bartoli – decizia de retragere la 28 de ani a fost o surpriză totală. A anunțat-o la 6 săptămâni după ce triumfa la Wimbledon, în august 2013, în conferința de presă de după înfrângerea în fața Simonei Halep la Cincinnati. "Acesta a fost, de fapt, ultimul meci al carierei mele. Corpul meu nu mai poate"

Flavia Pennetta – a vorbit de renunțarea la tenis în discursul ținut pe arena "Arthur Ashe", când primea trofeul de campioană la US Open 2015. Nimeni n-a bănuit o asemenea întorsătură de situație. Italianca avea atunci 33 de ani și spunea că "e momentul perfect. A fost o hotărâre greu de luat, dar sunt fericită cu ea"

Elena Dementieva – rusoaica a luat lumea prin surprindere anunțându-și retragerea din tenis, la 29 de ani, la Turneul Campioanelor din 2010, după ultima înfrângere în grupe. I s-a organizat o ceremonie acolo, la Doha, ea spunând că e timpul să se gândească la alte lucruri în viață și că, dacă ar fi fost bărbat, nu ar fi renunțat niciodată

Na Li – la 32 de ani, în sezonul în care cucerea titlul la Australian Open, chinezoaica lua decizia neașteptată de a renunța la tenis. A făcut-o în septembrie 2014, printr-un mesaj postat pe pagina ei de Facebook, motivul fiind accidentarea la genunchi, care revenise și se agravase

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (5)
942662995853378
Bunul Samaritean  •  30 Decembrie 2016, 16:59

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

catalynn
catalynn  •  30 Decembrie 2016, 10:49

Fara îndoiala una dintre cele mai frumoase sportive, pacat ...

papanas
papanas  •  30 Decembrie 2016, 10:32

Se cam duce FARMECUL....raman numai roboteii si uraciunile...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează