SPORTURI  »  TENIS  »  CLASAMENT WTA

Ierarhie pe jumătate schimbătoare » Doar cinci jucătoare au reușit să se mențină în Top 10 WTA de la începutul anului

Simona Halep a jucat în 2016 trei finale și le-a câștigat pe toate, în șase semifinale și în zece sferturi de finală // FOTO Guliver/GettyImages
Simona Halep a jucat în 2016 trei finale și le-a câștigat pe toate, în șase semifinale și în zece sferturi de finală // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 12 octombrie 2016 00:00

Cinci jucătoare au reușit să se mențină în Top 10 de la începutul anului și până acum, printre ele și Simona Halep.

Trei săptămâni au mai rămas până la încheierea sezonului în circuitul feminin, timp în care se vor mai juca patru turnee.

Săptămâna viitoare au loc Luxemburg și Moscova, apoi, de pe 23 octombrie, începe Turneul Campioanelor de la Singapore, cel care le adună pe cele mai bune opt jucătoare din acest sezon.

Pe 1 noiembrie începe WTA Elite Trophy de la Zhuhai, competiție care adună 12 jucătoare clasate între locurile nouă și douăzeci.

Pentru jucătoarele din fruntea ierarhiei, de fapt, mai este vorba doar despre o săptămână importantă, cea în care se joacă Turneul de la Singapore. A fost un sezon lung, în care au avut multe de depășit.

Dintre primele zece jucătoare la începutul lui 2016, doar cinci au reușit să rămână acolo. Ele sunt: Angelique Kerber, Serena Williams, Agnieszka Radwanska, Simona Halep și Garbine Muguruza. Primele patru sunt deja calificate la Singapore, în timp ce Muguruza e aproape.

Fluctuații de loc

În cele nouă luni ale lui 2016 în care s-au jucat turnee s-au perindat mai multe jucătoare prin Top 10, dar cele cinci au reușit să ajungă la o constanță în turnee care să le permită rămânerea între cele mai bune, chiar dacă pozițiile lor au fluctuat.  

În clasamentul acestei săptămâni, primele zece jucătoare sunt: Kerber, Williams, Radwanska, Halep, Pliskova, Muguruza, Keys, Kuznețova, Konta și Cibulkova. Cea mai spectaculoasă schimbare față de începutul anului o reprezintă faptul că Serena Williams a pierdut poziția de lider mondial în favoarea lui Angelique Kerber.

De-a lungul anului, și alte jucătoare au urcat în Top 10. În luna februarie acolo s-au aflat Carla Suarez Navarro, Belinda Bencic sau Roberta Vinci, în martie, grație trofeelor de la Indian Wells și Miami Victoria Azarenka a urcat din nou în elita tenisului feminin.

În luna mai, Timea Bacsinszky și-a îndeplinit un vis. Madison Keys a ajuns între primele zece în luna iunie, iar Cibulkova și Kuznețova au urcat acolo în iulie. În septembrie a debutat în Top 10 și finalista de la US Open Karolina Pliskova.

Cel mai mult trei trofee

Pentru a rămâne în elită e nevoie de constanță și, de aceea, cele cinci jucătoare care au reușit acest lucru au cel puțin un trofeu important în parcurgerea acestui sezon.

"Începând din luna mai, de la Madrid, am jucat foarte bine. Am pierdut doar câteva meciuri împotriva Serenei și a lui Kerber. Da, cred că merit să fiu aici. Desigur, încă nu am câștigat un turneu de Mare Șlem, dar am reușit să joc bine în turneele mari", a spus Halep la turneul de la Wuhan.

Românca s-a impus în trei turnee în 2016, la Madrid, Premier Mandatory, la București, International, și la Montreal, Premier 5. Dintre cele cinci, doar Angelique Kerber și Agnieszka Radwasnka au mai reușit acest lucru.

Halep  a început anul pe poziția a doua în ierarhia mondială, iar acum e pe poziția a patra, una pe care nu poate să o mai piardă până la Turneul Campioanelor.

44-16este raportul dintre victorii și înfrângeri pentru Simona Halep în acest sezon

142de săptămâni consecutive a adunat Simona Halep în Top 10. Ea a intrat între primele zece jucătoare ale lumii pe 27 ianuarie 2014

Clasamentul WTA la începutul anului

  1. Serena Williams
  2. Simona Halep
  3. Garbine Muguruza
  4. Maria Șarapova
  5. Agnieszka Radwanska
  6. Petra Kvitova
  7. Venus Williams
  8. Flavia Pennetta
  9. Lucie Safarova
  10. Angelique Kerber

Unde sunt acum jucătoarele care erau în Top 10 la început de an:

  • Șarapova, suspendată pentru dopaj a ajuns pe 93
  • Petra Kvitova: locul 11
  • Venus Williams: locul 14
  • Flavia Pennetta: s-a retras la finalul lui 2015
  • Lucie Safarova: locul 40

Clasamentul WTA în această săptămână

  1. Angelique Kerber
  2. Serena Williams
  3. Agnieszka Radwasnka
  4. Simona Halep
  5. Karolina Pliskova
  6. Garbine Muguruza
  7. Madison Keys
  8. Svetlana Kuznețova
  9. Johanna Konta
  10.  Dominika Cibulkova

Unde erau la început de an jucătoarele din Top 10 de acum:

  • Karolina Pliskova: locul 11
  • Madison Keys: locul 18
  • Svetlana Kuznețova: locul 25
  • Johanna Konta: locul 48
  • Dominika Cibulkova: locul 38

Simona Halep în 2016 în clasament

Locul 2 4 săptămâni
Locul 3 5 săptămâni
Locul 4 3 săptămâni
Locul 5 21 săptămâni
Locul 6 6 săptămâni
Locul 7 2 săptămâni

Turnee câștigate de cele 5 jucătoare care au rămas în top 10 pe parcursul anului:

Angelique Kerber 3 Australian Open, Stuttgart,US Open
Serena Williams 2 Roma, Wimbledon
Agnieszka Radwanska 3 Shenzhen, New Haven, Beijing
Simona Halep 3 Madrid, București, Montreal
Garbine Muguruza 1 Roland Garros

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează