SPORTURI  »  TENIS  »  JO 2016

Îngrijorare pentru Rio » Virusul Zika o sperie pe Halep: vrea să afle mai multe despre el înainte de a confirma participarea la JO

Simona Halep are drept cea mai bună performanţă la Wimbledon semifinala din 2014 // FOTO Guliver/GettyImages
Simona Halep are drept cea mai bună performanţă la Wimbledon semifinala din 2014 // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 29 iunie 2016 00:00

Simona Halep a spus că se va interesa serios în legătură cu virusul Zika înainte de a-şi confirma participarea la JO.

După victoria din primul tur asupra Annei Karolina Schmiedlova, a 5-a jucătoare a lumii a vorbit pentru Reuters despre grijile pe care şi le face din cauza virusului Zika.

"Trebuie să aflu mai multe, dar nu e uşor să strângi toate informaţiile", a spus Halep. "Am întrebat deja mulţi doctori, o să mai vorbesc şi după turneu. Am auzit că şi dacă nu eşti gravidă, dar iei virusul, acesta se va activa la o viitoare sarcină. Sunt foarte îngrijorată", a punctat ea.

Participarea la Jocurile Olimpice intră de acum în zodia dilemei. "Plănuiesc să merg la Rio, însă trebuie să mă asigur că e OK acolo şi că eu sunt în siguranţă. Când joc tenis, sănătatea e lucrul cel mai important. Deocamdată nu pot spune nimic clar", a adăugat Simona.

Fără vaccin

Virusul Zika e răspândit de o anume clasă de ţânţari, Aedes, şi şi-a căpătat numele după pădurea Zika din Uganda, locul în care a fost izolat pentru prima dată în 1947. Începând din 2007, s-a împrăştiat spre Americi, atingând în 2015-2016 niveluri de pandemie.

Simptomele sunt uşoare, ca o răceală, sau chiar inexistente. Este însă periculos pentru femeile însărcinate, care pot transmite virusul către făt, consecinţele putând fi microcefalie sau alte malformaţii. Până acum, nu s-a găsit o formă de prevenţie prin medicaţie sau vaccin.

"După acest turneu voi lua o decizie. Aș fi dezamăgită dacă ar trebui să mă retrag de la JO, deoarece îmi place mult ceremonia de deschidere și sentimentul că ești acolo alături de toți românii. Olimpiada are o mare însemnătate pentru țara noastră, dar sănătatea mea este cel mai important lucru. Trebuie să am grijă de corpul meu", a încheiat Halep.

Ea va juca astăzi în turul secund de la Wimbledon contra italiencei Francesca Schiavone, pe care a mai întâlnit-o o singură dată până acum, la Marrakesh 2013. Acolo, pe zgură, s-a impus campioana de la Roland Garros 2010, însă Halep nu-şi începuse încă ascensiunea.

"E puţin speriată"

Preşedintele FR Tenis, George Cosac, a reacţionat la îngrijorarea lui Halep. "Probabil că Simona este puțin speriată acum, dar e departe de gândul de a renunța la participarea la Jocurile Olimpice. Eu vorbesc în fiecare zi cu ea și nu mi-a spus nimic legat de faptul că e îngrijorată de virusul Zika. Ştiu cât de mult își dorește să participe la Olimpiadă. Și nu numai să participe, ci să ia o medalie. De asta spun că e departe de a lua o asemenea decizie", a spus Cosac pentru Agerpres. "Ar fi o mare pierdere pentru că ea are o mare șansă la medalie".

Mizează pe patriotism

"Fiecare om are dreptul la o opțiune, noi așteptăm o clarificare oficială din partea Federației Române de Tenis. Pentru că până în acest moment nu avem nimic oficial din partea Simonei Halep. Ar fi o mare pierdere pentru România ca ea să nu participe la Jocurile Olimpice, normal. Dar deocamdată este doar o declarație de-a ei, nu intrăm în panică", a afirmat ieri Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, pentru Agerpres. "Eu mizez pe patriotismul Simonei Halep pentru că ne-a demonstrat în multe rânduri ce simte pentru România". Oficialul a spus că a fost recent la Rio şi că numărul infectărilor a scăzut pentru că se schimbă anotimpul.

L-a ascultat pe Darren

Înainte de Wimbledon, Halep ar fi vrut să aibă o participare într-un turneu oficial, însă problema la tendon a făcut-o să se retragă de la Birmingham. S-a întors la Bucureşti pentru 4 zile de tratament, apoi s-a îndreptat direct spre Londra.

"Mi-ar fi plăcut să am cîteva meciuri, dar anul acesta nu a fost posibil. Antrenorul meu mi-a spus că e mai bine să vin aici, să mă antrenez. În mintea mea era că ar trebui să joc la Eastbourne, dar el a spus că e preferabil să mă obişnuiesc cu terenurile. L-am ascultat şi acum mă simt bine", a spus Simona în conferinţa de presă.

"Am cinci, şase zile deja fără dureri. Mă simt bine, sper să continuu aşa pentru că tendonul ahilian e ciudat, uneori doare, alteori nu"
Simona Halep

14-5este bilanţul victorii-înfrângeri pe iarbă al Simonei Halep din 2013 încoace, ea cucerind un titlu pe această suprafaţă, 's-Hertogenbosch, acum 3 ani

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
830943710275518
Razvan Radescu  •  29 Iunie 2016, 10:30

....si se intreaba de ce o 'injura'(din ce in ce mai)multi....nu o lasa tac-su....nu sunt bani prea multi de castigat...'*** le e gandul doar la bani...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ottobraun
ottobraun  •  29 Iunie 2016, 09:43

sa stea acasa . nu ii lipsim lipsa *** , sa mearga o romanca care simte romaneste !!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ion.ionescu
ion.ionescu  •  29 Iunie 2016, 09:40

Poate câştigi şi tu vreun turneu dacă sunt toate la Rio...Ghinionul tău este că Serena nu merge acolo, deşi ţânţarii mor în aer numai când o văd ! Singurul tău gând este că pierzi nişte bani la o Olimpiadă moca...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează