SPORTURI  »  TENIS  »  SPECIAL

VIDEO+FOTO Andreea Mitu și aventura pe care o trăiește alături de Adam, fiul pasionat de robotică: „L-am luat peste tot, la două săptămâni era cu mine pe teren”

Andreea Mitu cu o inimă mare, cât dragostea pentru fiul ei, Adam. FOTO: Raed Krishan (GSP) +16   FOTO
Andreea Mitu cu o inimă mare, cât dragostea pentru fiul ei, Adam. FOTO: Raed Krishan (GSP)

Articol de , - Publicat luni, 27 februarie 2023 16:03 / Actualizat luni, 27 februarie 2023 16:03

Andreea Mitu (31 de ani, 723 WTA), jucătoarea care a atins locul 68 mondial în carieră, are un băiețel în vârstă de 5 ani și combină dubla calitate, de sportivă și de mamă, fără să neglijeze niciunul dintre aspecte. Călătorește cât de des poate cu fiul ei, care acum e pasionat de robotică și încă nu suficient de mult de tenis.

Vorbește despre accidentări, care au chinuit-o serios în ultimele sezoane, și le enumeră, le descrie pe un ton realist, cu fărâme de umor amar. 

Nu i-a fost ușor să se oprească, să pornească din nou, doar pentru a fi barată de o nouă problemă medicală. Este însă realitatea ei profesională, acompaniată de dorința de a mai juca, spune ea, „măcar doi-trei ani".

Acum este pe locul 723 WTA, dar cu un clasament mai bun înghețat, pentru momentul când va putea reveni în turnee.

„Băi oameni buni, m-am săturat!” » Gică Popescu, izbucnire în emisiunea lui Costin Ștucan: „Mă bucur că au ajuns la retrogradare! Știi ce mi-a zis Cruyff?”
FC Argeș - FCSB 1-2
„Băi oameni buni, m-am săturat!” » Gică Popescu, izbucnire în emisiunea lui Costin Ștucan: „Mă bucur că au ajuns la retrogradare! Știi ce mi-a zis Cruyff?”

 În zgomotul difuz de mall al cafenelei, cu un latte în față, nu pare aproape deloc schimbată față de tânăra care în 2015 ajungea în optimile de finală de la Roland Garros, învingându-le pe traseu pe Karolina Pliskova și Francesca Schiavone. Ceva este însă profund diferit în viața ei de acum.

Vorbește despre Adam și involuntar i se aburesc ochii. Apoi apar și lacrimile, calde, transparente. „Nu știu de ce mi se întâmplă așa mereu. Pot să vorbesc fără probleme după un meci greu, o înfrângere, dar când vine vorba de copil, nu mă pot controla, plâng de fiecare dată", încearcă să explice o reacție care vine din interior și are legătură cu acea schimbare mare care s-a petrecut în viața ei de dincolo de tenis.

În ianuarie 2018, a venit pe lume băiețelul ei și lumea a căpătat alte culori, arome, tresăriri și zâmbete. Andreea avea 26 de ani și era prima româncă devenită mamă în circuitul WTA din epoca actuală. 

De atunci, a mers mai departe cu ambele ipostaze, căutând să le îmbine cât mai fericit. A revenit repede pe teren, după numai 4 luni de la naștere, și a cucerit două titluri WTA la dublu. Cum s-a derulat viața ei de atunci a povestit într-o lungă confesiune pentru Gazetă.

- Andreea, cum este pentru tine să fii mamă și sportivă în același timp?
- Păi, au trecut deja cinci ani. Nu pot să zic că văd viața altfel. Nu-mi dau seama cum era înainte, în mintea mea asta e normalitate. E o viață plină.

- Spuneai că „sunt mamă și asta-mi ocupă tot timpul". Cum trebuie să-ți organizezi fiecare zi ca să iasă lucrurile cât mai bine?
- E destul de bine. Când sunt aici, trebuie să-l las la grădiniță și cât stă el acolo, opt ore, am timp să-mi fac restul treburilor.

Andreea Mitu: „Organizată, mai calculată, mai matură"

- Totuși, cred că într-o anumită măsură s-a schimbat viața ta. Dacă stai să te gândești, unde a intervenit cel mai pregnant?
- Da, s-a schimbat, dar în bine. Vorbeam mai devreme cu Laur, tatăl lui Adam, ziceam că vin la interviu și ce o să spun eu acolo? Nu prea mai joc, sunt mai mult acasă. Cum e viața cu copil și cu sport, iată, e aproape doar viață cu copil, iar el îmi zice: „Ești foarte organizată, ești mult mai calculată, mult mai matură". Deci am dobândit foarte multe calități datorită lui!

- Când ai aflat că o să fii mamă, care a fost primul gând? Cum ai întâmpinat această veste?
- Îmi doream foarte mult. Nu pot să zic că a fost planificat. Într-adevăr, am încercat, dar o perioadă foarte scurtă. Apoi aveam o oportunitate cu o sponsorizare și am zis că o lăsăm pe altădată, dar în același timp am aflat că sunt însărcinată. Mi-a plăcut, simțeam că am nevoie, cred că eram într-o perioadă de burnout, de suprasolicitare și a venit foarte bine. În perioada sarcinii am avut trei vacanțe, mi-am terminat facultatea, am făcut școala de șoferi, cele nouă luni au fost foarte, foarte pline.

- Era totuși un moment destul de bun al al carierei.
- În ianuarie 2017 era decizia dacă intru pe tablou în Australia. Mă aflam într-o cădere mică, dar eram încă în Top 200, mi-aș dori acum să fiu acolo! Am intrat, iar după ce s-au închis listele, am decis să plec în Australia, am căzut în sala de forță, mi-am rupt degetul. Au fost două accidentări și după ele a venit sarcina. Îmi pare rău că nu am apucat să-mi îngheț clasamentul pe vremea aia! Pierdeam foarte multe puncte, din ianuarie până în aprilie am căzut din Top 200 până după 300 și cam asta a fost, a trebuit să o iau apoi de la zero. 

Andreea Mitu și aventura pe care o trăiește alături de Adam, fiul pasionat de robotică: „L-am luat peste tot, la două săptămâni era cu mine pe teren”
Mamă și copil pe terenul de tenis, acolo unde băiețelul a mers din primele săptămâni

Andreea Mitu și-a ascultat corpul

- După ce ai născut, ai revenit repede pe terenuri, în patru luni. Cum ai reușit?
- Am început să merg la sală, să merg la tenis treptat, la vreo trei săptămâni după ce am născut. Foarte, foarte ușor, tot un fel de rehab, dar controlat, îmi ascultam corpul. M-am simțit foarte bine, am avut noroc, o sarcină și o naștere ușoare, n-am luat mult în greutate...

Andreea Mitu la ITF Oeiras FOTO Instagram @andreea_mitu
Andreea Mitu la ITF Oeiras FOTO Instagram @andreea_mitu
Andreea Mitu la ITF Oeiras FOTO Instagram @andreea_mitu
+12 FOTO

- Deci a venit cumva ca o chestiune destul de naturală, de firească.
- Da, planul fiind chiar acesta, să revin cât pot de repede. Să încerc. Într-adevăr, în primul an am călătorit numai cu Adam, numai în Europa, l-am avut cu noi peste tot. Nu știu exact ce număr de turnee, dar a fost ceva.

- Și s-a comportat bine?
- (zâmbește). Da. Mă repet, dar probabil sunt mai multe elemente care au făcut ca el să fie un copil cuminte. Suntem și noi foarte liniștiți. L-am plimbat peste tot, doarme în avion, în tren, în mașină, în parc, pe pernă, pe jos, la hotel, nu contează. Am fost foarte deschiși către nou și l-am luat absolut peste tot. Îmi amintesc că avea două săptămâni și deja venea cu mine pe teren, la sală.

- Se poate spune că ți-a și lipsit tenisul dacă te-ai gândit să revii atât de repede după naștere? Îți doreai să joci din nou?
- Un an de zile nu mi-a lipsit, chiar aveam nevoie de vacanță, aveam nevoie de o vară liberă. Și acum avem prieteni care ne spun în octombrie să mergem undeva în februarie. Laur deja e sătul de treaba asta, nu știu cât mai joc, doi-trei ani, nu am cum să planific. Mi-aș dori să fiu sănătoasă, să mă duc la turneul x sau y, să intru pe tablou, dar nu putem să planificăm și de aceea cumva a venit foarte bine perioada aceea.

Andreea Mitu și aventura pe care o trăiește alături de Adam, fiul pasionat de robotică: „L-am luat peste tot, la două săptămâni era cu mine pe teren”
Adam e atras de zidul de zgură de la Roland Garros

Andreea Mitu: „Nu mai vrea să pupe telefonul, nu e un pupic real"

- Când nu îl iei la turnee pe Adam, cum ții legătura cu el?
- (râde) Facetime. Nu am mai jucat mult, dar încerc pe cât posibil să plec singură două săptămâni, să stau acasă două săptămâni, ăsta-i planul. Acuma trebuie să fiu și sănătoasă ca să pot să fac treaba asta. Dacă sunt plecată vorbim, e mai greu dimineața, depinde de fusul orar. Diminețile sunt foarte pe repede înainte cu spălat, îmbrăcat, mâncat și așa mai departe, dar seara, da, vorbim, însă depinde și de dispoziția lui, nu are mereu răbdare. Acum, când am fost plecată, mi-a zis că el nu mai vrea să pupe telefonul, că nu e un pupic real.

- Perioada de pandemie v-a oferit un timp suplimentar împreună, cel puțin în perioada de început, atunci când s-au anulat toate turneele.
- Da, trei luni. Îmi amintesc că am gătit foarte mult, îmi plăcea și dinainte, dar cred că am devenit pasionată. Într-adevăr, Adam a avut grădiniță online, avea doar doi ani, în cele trei luni nu a fost ușor. Îmi amintesc că făcuse Zona Zoster, a fost un pic stresant, dar am mai ieșit când am putut la plimbări, la multe activități. (zâmbește) Trebuie să i le schimb, copiii se plictisesc repede.

4 titluri WTA la dublua cucerit Andreea Mitu în carieră: Istanbul 2016, Bastad 2016, București 2018 și Lugano 2019

Fiul Andreei Mitu, captivat de robotică: „Poți să muți grădinița aici?"

- La moment dat, când am vorbit și era mai mic, era pasionat de dinozauri și de Lego. Bănuiesc că a trecut de etapa asta, ce-l atrage acum?
- Săptămâna aceasta o să aibă a treia ședință de robotică. L-am înscris la o grădiniță din zonă și academia de robotică este chiar lângă, merge în fiecare joi. I-a plăcut nespus. Încercăm să introducem activități. Vara trecută l-am dus și la fotbal, și la tenis, dar nu s-a legat, o să mai încercăm și vara asta. E plin de energie, nu are multă răbdare, dar vrea ca totul să fie ori cu mama, ori cu tata, însă am rămas plăcut surprinsă că i-a plăcut foarte mult la robotică. Bine, robotică junior, fac Lego, conectează la computer, apasă pe butonul play, se mișcă, învață. Când a ieșit de acolo după prima oră, mi-a zis: poți să muți grădinița aici? Mi se pare foarte tare! Am încercat să-l înscriu la judo, dar e abia de la șase ani, încercăm aikido, karate cumva să-i umplem săptămâna.

- De tenis nu prea e atras.
- Acum se duce un prieten de-al lui și vrea și el. Sigur o să joace. Și tatăl lui a jucat, joacă cu mine când îl mai chem la antrenamente, dar nu vreau să-l forțez.

- În fiecare an îi faceți petreceri de ziua lui. Are invitați, copii, e câte o temă?
- Apropo de pandemie și de ziua lui, care este fix pe 5 ianuarie, atunci cumva este plecarea către Australia și acum doi ani a trebuit să plec. Era în plin Covid, cu restricțiile, cele două săptămâni de carantină. Am fost doar noi și nașii lui. Atât. Foarte strict, cu teste, cu măști... Anul trecut, la fel, am făcut acasă, dar anul ăsta la un loc de joacă, a invitat toată clasa de la grădiniță. A fost foarte fericit.

Andreea Mitu și aventura pe care o trăiește alături de Adam, fiul pasionat de robotică: „L-am luat peste tot, la două săptămâni era cu mine pe teren”
În complexul parizian, cu acreditare și statuia lui Rafa Nadal în spate

Trezirea la 8, stingerea după poveste

- Cum arată programul unei zile atunci când ești acasă și trebuie să te ocupi și de el?
- Alarma mea sună în jur de opt, la opt și jumătate trag de el să se trezească, la maximum nouă și 10 plecăm către grădiniță, nu e foarte aproape, facem aproximativ 30 de minute, îl las, îmi văd de antrenament, mai dau și niște ore, am început anul trecut să predau când sunt acasă, am niște clienți la care nu vreau să renunț. Când sunt aici încerc să combin predatul și antrenamentele mele și e destul de full ziua. La șase seara trebuie să-l recuperez, după facem ceva, loc de joacă, activități, robotică, sport sau cu prietenii, cina, acasă. Băiță, poveste. Și somn.

- De-a lungul timpului ai mai vorbit cu alte jucătoare din circuit care sunt și ele mame? Sau e o chestie pe care ai făcut așa, în ritmul tău? 
- Nu pot să zic că am ținut legătura. Într-adevăr, atunci când am născut, de fapt înainte de mine cu trei luni, a născut Mandy Minella. Cu ea, da, vorbeam, am avut sarcina în același timp. Ulterior, Patricia Țig, și ea a născut la scurt timp după mine. În rest, nu.

- Și atunci, dacă ai avut nevoie de un sfat, ai apelat la mama ta?
- La mama, da! Și aici am noroc: am patru prietene, trei cu doi copii, una naște imediat pe al treilea și nașa lui Adam, care are o fetiță. Avem, așa, un grup, dacă se întâmplă ceva, o răceală, una, alta, imediat apare o soluție.

886 de mii de dolaria adunat din tenis până acum jucătoarea română, care a urcat până pe locul 68 în iunie 2015

O tranziție ușoară pentru Andreea Mitu

- Cum te vezi peste câțiva ani, în această postură dublă, și de jucătoare, și de mamă? Și când se va termina cariera, te vei considera împlinită?
- Mi-e foarte greu să văd foarte departe. Maximum un an de zile. Mă simt încă tânără, poate nu pentru tenis, dar așa, ca mamă. Nu știu când o să se termine, copilul are deja cinci ani. La anul, în septembrie intră la școală. O să călătorească mai puțin. Toată lumea zice încercați să mergeți cu el cât mai mult, acum, dar e la o grădiniță cu program britanic. Au un sistem foarte frumos de învățământ, dacă l-aș muta acum, ar pierde foarte mult. Vreau să joc, depinde cât de sănătoasă o să fiu, cât conține corpul, nu vreau să mă gândesc la retragere. Într-adevăr, încerc să am și alte activități, dau acele ore ca să fie tranziția cât mai ușoară. 

Îmi doresc să mai joc, de când cu pandemia zic că mai joc doi-trei ani, dar a întârziat toată chestiunea aceasta. 

- Andreea Mitu, jucătoare de tenis, locul 723 WTA

Citește mai multe știri din tenis:

Ce declin: Emma Răducanu riscă să iasă din TOP 100

Surpriză imensă în finala turneului de la Dubai » Iga Swiatek nu a avut nicio șansă!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
leojackdean
leojackdean  •  27 Februarie 2023, 17:14

voi va dati seama ca tatal copilului care este cu vreo 12 ani mai mare decat mitu,cum s-a nascut copilul si-a luat talpasita si a plecat? asta creste copilul singur,dar tinand cont ca a castigat aproape 900 de mii de dolari din tenis(cea mai mare suma in 2015 si 2016 cand pretul apartamentelor era jos),daca nu a fost fraiera,acum poate trai din chirii. mai mult,tatal copilului care s-a despartit de ea la o luna dupa ce a nascut(ca tot vorbea ca si-a dorit copilul) a facut puscarie in italia,a fost extradat in franta si nu are voie sa paraseasca tara.a facut evaziune fiscala la greu.chiar sunt curios cat de bogat este francezo-spaniolul,ca din ce si-a facut bani deja stim,din evaziune fiscala.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează