SPORTURI  »  TENIS  »  WTA MADRID

CRONICĂ Remarcabilă victorie! Irina Begu e în „sferturi” la Madrid după o prestație impresionantă cu Liudmila Samsonova! Devine românca #1 în clasament + Următoarea adversară

Irina Begu luptă pentru calificarea în „sferturi” la Madrid / Sursă foto: Imago Images
Irina Begu luptă pentru calificarea în „sferturi” la Madrid / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 01 mai 2023 21:12 / Actualizat luni, 01 mai 2023 21:12

Irina Begu (32 de ani, #35 WTA) e în „sferturi” la Madrid după o victorie în minimum de seturi cu rusoaica Liudmila Samsonova (24 de ani, #18 WTA), 6-4, 6-4! 

  • În turul următor, Irina Begu va juca împotriva Mariei Sakkari (9 WTA). Jucătoarea din Grecia a trecut de Paula Badosa (42 WTA), favorita gazdelor, scor 6-4, 6-4.

La fel ca în runda anterioară, Irina a deschis programul zilei pe Terenul 3, al treilea ca mărime de la Caja Magica, la ora prânzului. Cu câteva steaguri tricolore în tribune, ca de obicei la Madrid, suporteri veniți să o încurajeze pe româncă. De data aceasta, în fața unei adversare pe care nu o mai întâlnise până acum în circuit, rusoaica Liudmila Samsonova, favorita 14 a turneului. 

Probabil acesta a fost și motivul pentru care startul partidei a favorizat-o pe Samsonova, o jucătoare cu o ascensiune constantă în ultimii trei ani și care lovește tare și repede de pe linia de fund.

Rusoaica a luat un start rapid, break și 3-0, în timp ce Begu își făcuse deja schema de abordare în continuare a meciului. 

Irina Begu e în „sferturi” Madrid după o prestație impresionantă cu Liudmila Samsonova

A început să lovească mai înalt, să-i ofere adversarei o minge diferită, să lungească punctele. După ce a reușit să pună primul game pe tabela în dreptul ei, cu serviciul, a pornit cursa de recuperare. Și a făcut-o serios, înșirând pe un fir sigur nu mai puțin de 5 mărgele: 5-3 de la 0-3! 

Rusoaica a greșit tot mai mult, fiind scoasă din zona de confort. Irina a avut prima ei minge de set când Samsonova servea la 3-5, însă aceasta a reușit, cu dificultate, să-și facă game-ul până la urmă.

Imediat însă Begu a închis setul, pecetluindu-și ultima reușită cu un strigăt puternic, eliberator. Cât s-a refăcut terenul înaintea actului secund a avut o scurtă discuție cu antrenorul Victor Crivoi, după ce primise acceptul arbitrului de scaun, spaniolul Poncho Ayala. 

Irina Begu a deschis setul al doilea cu un break, după ce reușise pe parcurs o lovitură superbă, un slice în cros care a trecut pe sub ochii adversarei surprinse. Samsonova a reacționat însă, trimițând mingea mai precis, aproape de linii, venind în față ocazional, și așa s-a ajuns la echilibru.

Cât de mult a contat apoi că românca și-a ținut serviciul fără complicații, presând în schimb pe al adversarei, până când aceasta a cedat la 4-4. Servind pentru meci la 5-4, Irina a reușit cel mai categoric game, încheind partida cu un as și cu brațul ridicat. 

Irina Begu a urcat pe locul 27, e peste Simona Halep

Este pentru a treia oară în carieră în „sferturi” la Madrid, după 2015 și 2016. Următoarea adversară îi va fi învingătoarea dintre Paula Badosa și Maria Sakkari. Cu spaniola încă nu s-a întâlnit în circuit, de grecoaică e condusă cu 2-1. 

Irina și-a asigurat și un salt în clasamentul WTA, până pe 27, exact cu un loc deasupra Simonei Halep.

Controversă uriașă la Madrid: a apărut pe teren cu logo-ul unui sponsor sancționat pentru aprovizionarea Rusiei în războiul din Ucraina!
WTA
Controversă uriașă la Madrid: a apărut pe teren cu logo-ul unui sponsor sancționat pentru aprovizionarea Rusiei în războiul din Ucraina!

FINAL » Irina Begu - Liudmila Samsonova 6-4, 6-4

Desfășurarea liveTEXT a partidei:

  • 6-4, Game, Set, Meci Begu! Irina închide meciul cu as și obține calificarea în „sferturi” la Madrid, la șapte ani de când reușea precedenta astfel de performanță. Ea și-a asigurat grație victoriei și locul #27 în ierarhia feminină!
  • 5-4, Break Begu! Excelentă recuperarea Irinei, care revine de la 0-30 și izbutește un break esențial în economia meciului. Bucureșteanca va servi imediat pentru a închide partida.
  • 4-4, Game Begu: Evoluție consistentă a jucătoarei noastre pe propriul serviciu. Begu egalează la patru și e în acest moment la doar două game-uri de victorie.
  • 3-4, Game Samsonova: Rusoaica își face serviciul și revine în avantaj, într-un game în care fanii Irinei au privit cu îngrijorare căzătura pe zgură a favoritei lor. Din fericire, Begu nu are probleme și poate continua fără probleme meciul.
  • 3-3, Game Begu: Irina întrerupe seria negativă, egalează la trei și mută presiunea în teren rusoaicei. 
  • 2-3, Game Samsonova: E rândul rusoaicei să lege o serie de cel puțin trei game-uri consecutive. Adversara Irinei joacă mult mai bine acum și preia conducerea în manșa secundă.
  • 2-2, Break Samsonova: Rusoaica lovește mult mai relaxată în aceste momente, iar consecințele se văd pe tabelă. Liudmila își ia recuperează break-ul, închide game-ul printr-un backhand la care Begu nu a mai găsit răspunsuri.
  • 2-1, Game Samsonova. Jucătoarea din Rusia reușește un game la zero, o raritate astăzi, și reduce din diferență. 
  • 2-0, Game Begu. Totul funcționează pentru Irina în aceste momente! Jucătoarea din România salvează o minge de break cu ajutorul unui serviciu aflat la parametri excelenți astăzi, iar apoi închide game-ul.
  • 1-0, Break Begu: Manșa secundă începe tot pe coordonatele dictate de Begu. Românca se impune pe serviciul adversarei și se instalează la conducere.
  • A început setul secund, cu Samsonova la serviciu. 
  • 6-4, Game, Set Begu! Irina își ține emoțiile în frâu, gestionează presiunea și închide setul la cea de-a doua oportunitate avută. De la 0-3, dinamica meciului s-a schimbat complet: Irina a trecut peste un început greoi și a luat soarta meciului în propriile mâini, în timp ce rusoaica a început să greșească din ce în ce mai mult.
  • 5-4, Game Samsonova: Rusoaica oprește seria nefastă după un game extrem de echilibrat, în care a fost nevoită să salveze și o minge de set a Irinei. Begu va servi imediat pentru a închide prima manșă.
  • 5-3, Game Begu: Românca gestionează excelent game-ul, anihilează o minge de break a rusoaicei și izbutește în cele din urmă să se desprindă. Irina e „on fire” în aceste momente. 
  • 4-3, Break Begu! Eleva lui Victor Crivoi a crescut considerabil nivelul jocului și profită de fiecare oportunitate oferită de Samsonova. Rusoaica greșește mult mai mult față de startul meciului și trece în avantaj.
  • 3-3, Game Begu: Vine și al treilea game consecutiv câștigat de jucătoarea din România. Irina a servit excelent, a împins-o pe rusoaică mult în spatele liniei de fund și a egalat la trei.
  • 2-3, Break Begu! Jucătoarea noastră confirmă că e înapoi în meci, pune presiune și își recuperează break-ul.
  • 1-3, Game Begu! Mult mai bine acum. Irina apare pentru prima oară pe tabelă, face un game solid pe propriul serviciu. Românca a închis printr-un voleu drive executat perfect din zona fileului și reintră în socotelile primului set.
  • 0-3, Game Samsonova: Vine cu alt game câștigat fără probleme de rusoaică. Liudmila se impune la 15, taxează fiecare lovitură scurtă a Irinei și conduce ostilitățile în primul set.
  • 0-2, Break Samsonova: Irina are un început ezitant, face un game modest pe propriul serviciu, iar jucătoarea din Rusia izbutește break-ul.
  • 0-1, Game Samsonova. Rusoaica revine de la 15-30, direcționează câteva lovituri de mare precizie și își adjudecă game-ul.
  • Partida începe cu jucătoarea din Rusia la serviciu. 
  • Eleva lui Victor Crivoi a atins cea mai bună clasare în 2016, când ajungea până pe locul 22 în lume. Cu un parcurs cât mai lung la Madrid, și-ar putea egala acea performanță.

Citește și alte știri din tenis:

EXCLUSIV Cum ajungi instructor de tenis? 10 ponturi de la una dintre cele mai tinere antrenoare din România + sfaturi pentru părinți: „N-ar trebui să gândească așa”

Controversă uriașă la Madrid: a apărut pe teren cu logo-ul unui sponsor sancționat pentru aprovizionarea Rusiei în războiul din Ucraina!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
propaganda
propaganda  •  01 Mai 2023, 19:36

Turneu urias! De ce nu e pe prima pagina! Felicitari, Irina! E internationala, nu ca fotbalistii.

unulobisnuit
unulobisnuit  •  01 Mai 2023, 17:38

Irina pare fizic mai bine, cred că și mental. Înainte dacă pornea cu 0-3 nu gestiona atât de bine. Mă bucur mult pt ea,mult succes. Cred că Sakkari o bate pe Badosa. Hai Irina, mult succes!

267890
267890  •  01 Mai 2023, 15:33

Nu se poate. Asta e crimă de lezmajestate. Cum s-o întreacă pe Halep? Irina, te rog frumos, puțină decență.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează