SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, VICTORIE LA TAS

Laboratorul acuzat de Halep contraatacă » Răspuns oficial după acuzațiile frontale ale Simonei

Simona Halep, în apariția de la Antena 3 CNN
Simona Halep, în apariția de la Antena 3 CNN

Articol de - Publicat vineri, 08 martie 2024 14:10 / Actualizat vineri, 08 martie 2024 14:50

Laboratorul de control doping din România a emis un comunicat oficial după ce Simona Halep a declarat că sângele luat pentru teste a stat peste două ore la temperatura greșită.

Pe baza unor neregularități din pașaportul biologic al Simonei Halep, tribunalul independent Sport Resolution i-a dat sportivei 4 ani de suspendare. Simona a atacat decizia la TAS și a obținut o reducere a pedepsei, de la 4 ani la 9 luni.

Simona Halep, prima acuzație FRONTALĂ după scandalul de dopaj: „A fost cel mai mare șoc când am văzut documentul din România!”
HALEP, VICTORIE LA TAS
Simona Halep, prima acuzație FRONTALĂ după scandalul de dopaj: „A fost cel mai mare șoc când am văzut documentul din România!”

Laboratorul de la București a contraatacat și susține că totul a fost făcut conform reglementărilor WADA.

Laboratorul de Control Doping din România contraatacă după acuzațiile Simonei Halep

„În contextul informațiilor apărute în spațiul public cu privire la cazul domnișoarei Simona Halep, Laboratorul de Control Doping din România face următoarele precizări:

Laboratorul de Control Doping din România, acreditat de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), respectă prevederile Codului Mondial Anti-Doping, ale Standardului Internațional pentru Laboratoare și ale documentelor complementare emise de WADA și prevederile standardului internațional SR EN ISO/CEI 17025:2018;

Atribuțiile principale ale Laboratorului de Control Doping includ recepția, analiza probelor de control doping și raportarea rezultatelor conform prevederilor Standardului Internațional pentru Laboratoare”, se arată în începutul comunicatului.

„Laboratorul de Control Doping din România nu a fost informat cu privire la identitatea domnișoarei Simona Halep”

„Conform prevederilor Codului Mondial Anti-Doping și a documentelor complementare, Autoritățile de Testare (TA) au responsabilitatea de a planifica testările doping, Autoritățile de Recoltare (SCA) au responsabilitatea de a recolta probele, de a le transporta și preda laboratoarelor de control doping acreditate de WADA, iar Autoritățile de Gestionare a Rezultatelor (RMA) au responsabilitatea gestionării rezultatelor analizelor de control doping și a încălcărilor non-analitice ale reglementărilor anti-doping.

Toate aceste autorități sunt precizate pe formularul de control doping care este semnat de sportiv la sfârșitul ședinței de recoltare a probelor. O copie a acestui formular este predată sportivului.

De regulă, la acest moment ofițerul de control doping informează sportivul cu privire la faptul că datele sale cu caracter personal (nume și prenume, data nașterii, semnătura, etc.) nu sunt transmise laboratorului și nu se regăsesc pe niciun document care este predat laboratorului împreună cu probele.

Laboratorul de Control Doping din România, ca orice alt laborator de control doping acreditat WADA, nu este TA, SCA sau RMA. APMU  (Unitate de Management a Pașaportului Sportivului) este responsabilă cu evaluarea datelor analitice furnizate de laborator și a validității probelor pașaportului în numele custodelui pașaportului sportivului

Laboratorul de Control Doping din România nu este APMU. Laboratoarele de control doping nu au rolul de custode al pașaportului sportivilor

Laboratorul de Control Doping din România, conform Codului Mondial Anti-Doping, Standardului Internațional pentru Laboratoare și documentelor complementare, nu este informat cu privire la identitatea sportivilor. Laboratorul de Control Doping din România nu a fost informat cu privire la identitatea domnișoarei Simona Halep”, se mai arată în comunicat.

„Totul a fost realizat în conformitate cu prevederile WADA”

„Recepția și analiza probelor, raportarea datelor analitice ale parametrilor hematogici și a datelor referitoare la temperatură (valori de temperatură înregistrate de la recoltarea probelor, pe parcursul transportului probelor, recepția în laborator și până la omogenizarea probelor înainte de analiză), elaborarea și predarea documentației laboratorului către APMU și ITIA au fost realizate în conformitate cu prevederile Codului Mondial Anti-Doping, ale Standardului Internațional pentru Laboratoare și a documentelor complementare emise de WADA

Datele de identificare ale Laboratorului de Control Doping din România au fost precizate pe documentația transmisă către APMU și ITIA, conform prevederilor documentului tehnic TDDOC al WADA”, a încheiat Laboratorul de Control Doping din România.

Simona Halep a lansat acuzații frontale

Acum să povestesc cum am descoperit de unde vine treaba cu sângele. La Lausanne, în sală, erau foarte multe ecrane în mijloc, direct în fața mea. Fratele meu era la două scaune de mine, avocații lângă mine.

Apare documentul, iar fratele îmi spune că scrie în românește. Atunci am văzut steagul României și București. Nu înțelegeam cum e posibil ca eu să fiu suspendată 4 ani de zile din cauza unui document venit din România.

Și acum am emoții. A fost cel mai mare șoc din viața mea, că proba din București a fost făcută nerespectând regulamentul. Sângele meu a stat două ore și ceva la o temperatură greșită.

Proba de sânge a venit oricum în valori normale. Tribunalul a fost surprins, mai ales că eram în același oraș, la câteva minute de laborator. Nu se poate întâmpla așa ceva la un nivel atât de înalt. Am fost dezamăgită și încă sunt foarte dezamăgită. Revenind la capitolul trădare, putem spune asta! De asta mă simțeam trădată.

Nu cer să fiu favorizată niciodată, dar țin foarte mult să se respecte niște reguli. Să fiu testată așa cum trebuie. A fost dezamăgitor că nu s-a respectat acest lucru. Acolo, la sânge, cred că a fost ceva ciudat. Da, o spun!

- Simona Halep, la Antena 3 CNN

VIDEO. Simona Halep vorbește despre Patrick Mouratoglou și daca vor mai urma alte procese: „A fost o greșeală, pentru care eu am plătit foarte scump”

Citește și:

După ce și-a confirmat prezența la turneul WTA de la Miami, Simona Halep a setat un record absolut în istoria tenisului
MIAMI OPEN
După ce și-a confirmat prezența la turneul WTA de la Miami, Simona Halep a setat un record absolut în istoria tenisului
Simona Halep, căutată de americani instant: „În clipa în care decizia TAS a fost făcută publică”
HALEP, VICTORIE LA TAS
Simona Halep, căutată de americani instant: „În clipa în care decizia TAS a fost făcută publică”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (45)
torontezul
torontezul  •  15 Martie 2024, 17:39
Postat de neutrino pe 09 Martie 2024, 20:13

Foarte tare!!! (1.) Deși ei afirmă că nu cunosc identitatea din spatele mostrei biologice care ajunge la laborator, tot ei spun cu subiect și predicat că în cazul Simonei Halep s-au respectat toate procedurile...??? Huh?! Cum adică? Păi știu sau nu a cui este proba în lucru? Sau le șoptește o păsărică când să fie atenți și de ce? Dacă tăceau, filozofi rămâneau... (2.) De unde știe laboratorul dacă transportul a fost făcut conform procedurilor? Laboraatorul poate doar să constate care e starea probei care intră în laborator, dar nu au cum să știe dacă proba care avea atunci o temperatură conformă nu cumva cu două ore înainte proba fusese ținută pe calorifer... Mă rog, ce să mai discutăm?

Super argument. Laboratorul oricum nu stie la ce temperatura a fost transportata proba de sange pentru ca temperatura se masoara de un dispozitiv atasat de proba iar datele se incarca pe serverul ITIA automat.

bozo76
bozo76  •  11 Martie 2024, 03:01

Nu cred declaratia astora

monika.
monika.  •  10 Martie 2024, 08:44

Declinul celor prinsi cu substante dopante, credeti ca este meritat?

Vezi toate comentariile (45)
Comentează