SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Lacrimi de iarbă » Novak Djokovici a cucerit al doilea titlu la Wimbledon şi redevine lider mondial în ATP

Emoţia lui Novak Djokovici, gustul ierbii şi trofeul din braţe // Foto: Reuters +3   FOTO
Emoţia lui Novak Djokovici, gustul ierbii şi trofeul din braţe // Foto: Reuters

Articol de - Publicat luni, 07 iulie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 06 iulie 2014 22:32

După o finală captivantă, sîrbul s-a impus cu 6-7 (7), 6-4, 7-6 (4), 5-7, 6-4 în faţa lui Roger Federer în 3 ore şi 56 de minute. Cu al 7-lea trofeu de Mare Şlem în vitrină, Nole redevine lider mondial de azi.

La final, amîndoi plîng. Lacrimile au devenit povestea obligatorie, dar şi mişcătoare a finalelor de Mare Şlem. Mai ales masculine, ce ciudat, nu? Novak îşi îngustează bucuria la gestul de a ridica braţele, chipul transfigurat de plînsul care încă nu şi-a făcut loc.

Îngenunchează pe covorul verde, atît de tocit acum, şi gustă cîteva fire scurte de iarbă. Un ghemotoc de emoţii i se zbate în piept, eliberat un pic în îmbrăţişările pe care le împarte apropiaţilor din lojă, începînd cu Boris Becker. Fostul campion - la primul lui titlu de Mare Şlem ca antrenor, cercul se închide după 29 de ani.

Dincolo, Roger priveşte în gol. Gemenele Charlene şi Mila stau cuminţi, cu părul împletit şi rochiţe înflorate identice, în braţele mamei, respectiv bunicei. Sînt îndemnate să aplaude şi se execută, fără să înţeleagă prea bine de ce. E un soi de gol, de tristeţe, care traversează ochii încă uscaţi ai elveţianului.

De fix doi ani nu mai fusese într-o finală majoră, iar ieri a luptat pentru al 18-lea său titlu de Grand Slam. Fetiţele nu ştiu asta, dar vor afla peste ani la ce eveniment au fost martore inocente.

Umăr la umăr
Aproape 4 ore de joc pe iarbă. Intens, febril, cu sufletul mereu la gură. Cu Federer venind des în faţă, convins că poate frînge rezistenţa lui Nole doar atacîndu-l, presîndu-l. Cu Djoko pasînd magistral sau scoţînd mingi din poziţii imposibile.

Primul serviciu al elveţianului i-a fost ieri aliatul numărul unu, dăruindu-i 29 de aşi şi alte 73 de puncte. Sîrbul i l-a atacat pe al doilea şi a găsit acolo o fisură periculoasă.

Twitter-ul geme de statistici. Care e cea mai elocventă? După un prim set cîştigat de Federer la tie-break, Djokovici le ia pe următoarele două, părînd că e mai stabil, mai ales cînd face break şi în al patrulea act. "Roger n-a revenit niciodată într-o finală de Mare Şlem în care a fost condus cu 2-1 la seturi, iar Novak n-a pierdut niciodată cînd a avut 2-1 în faţă".

Cine ţine asemenea socoteli? Cine le mai ţine minte cînd, într-un final de act în flăcări, Roger întoarce de la 2-5? Sîrbul a servit pentru meci, dar a fost anihilat.

Finalul tremurat
Se merge în decisiv. Federer salvase o minge de meci mai devreme. "Ultima dată s-a cucerit titlul salvînd o minge de meci în finală în 1948". Chiar aşa? Meciul se joacă pe teren, cu sprinturi alerte, cu voleuri înţepate, cu forehand-uri care găsesc linia.

În actul al cincilea totul se ţine strîns, game după game, pînă la 4-5, cînd Roger se destramă. Două mingi de meci, alte două, pentru Nole, care închide din prima după un rever trimis în fileu de Federer.

La final, plîng amîndoi. Discursul lui Roger e scurt. Al lui Novak nu. În timp ce campionul îşi spune povestea, o lacrimă, una singură, coboară pe obrazul drept al elveţianului. Pentru ce a fost, pentru ce ar fi putut să fie, pentru ceea ce aude. "A fost un meci incredibil din care am făcut parte. Roger e un exemplu, un mare campion şi îi mulţumesc că mi-a permis să cîştig azi".

Al doilea Wimbledon al lui Djokovici, înapoi pe locul 1 în lume, duminica perfectă de trăieşte la Londra, pe iarbă. Cu mult efort însă. Apoi vine răsplata.

1,76 milioane de lire sterline a primit Novak Djokovici pentru victoria de la Wimbledon

"Dedic victoria viitoarei mele soţii şi copilului pe care îl aşteptăm. Familiei şi echipei mele. Şi primei mele antrenoarei, care m-a învăţat toate lucrurile importante. Jelena Gencici, care a murit anul trecut. Trofeul acesta e pentru ea" (Novak Djokovici)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează