SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

Luminiţa Paul analizează relaţia strînsă dintre bani, promovare şi anumite jucătoare de tenis: "Azi guvernează legile lui Marketing"

Foto: twittter oficial @EugenieBouchard
Foto: twittter oficial @EugenieBouchard

Articol de GSP - Publicat luni, 07 iulie 2014 00:00 / Actualizat luni, 07 iulie 2014 11:06

La cei 20 de ani ai săi, Eugenie Bouchard e printre cele mai promovate jucătoare ale momentului. Meritat. În parte


Lumea venise sîmbătă la All England Club ca să vadă ceva ce nu se mai întîmplase de cîţiva ani: o tînără cucerind un titlu de Mare Şlem. Eugenie Bouchard, 20 de ani, trebuia să fie cea care înviorează peisajul un pic înţepenit al ultimelor sezoane. Ea, fata blondă, simpatică, veselă, cu zîmbet decupat din Saved by the Bell, înaltă, agresivă pe teren, cu lovituri puternice. Canadiencei i se pusese eticheta "de promovat" încă de cînd cucerise titlul la Wimbledon la junioare în 2012. Şi asta s-a făcut.

A devenit imediat Genie. Nike a început să-i facă haine exclusive. Acţiuni ale sponsorilor la turnee? Mai mereu invitată. Mai ţineţi minte imaginile cu ea şi cu Grigor Dimitrov jucînd tenis pe un teren plutitor, aşezat pe apele Pacificului, la Acapulco? Cei doi au încheiat distracţia sărind îmbrăcaţi în apă şi unii au crezut atunci că bulgarul a înlocuit o blondă celebră cu alta, mai puţin. S-au înşelat. Era doar fun. Promovare.

Bouchard este şi o foarte bună jucătoare de tenis, aspect care-i face şi mai strălucitoare coroniţa de premiantă. E singura jucătoare care, anul acesta, a ajuns măcar în semifinale la toate cele trei turnee de Mare Şlem disputate. A urmat drumul clasic, pas cu pas, al escaladării ierarhiei: a jucat o finală, a cîştigat un titlu, iar acum de azi va urca în Top 10.

Sîmbătă, ar fi trebuit să i se rotunjească ascensiunea cu cea mai preţioasă distincţie: smaraldul ierbii londoneze. A ieşit, în schimb, pe dos. Un meci care poate anestezia ambiţiile, poate tempera superlativele, poate neutraliza cîteva tipuri de isterie modernă. Pentru că acolo Genie a fost surclasată. 6-3, 6-0 în 55 de minute. E un termen pe care mă tem să-l folosesc în tenis, dar uneori el răsare drept singura opţiune.

Un semn că Bouchard trebuie să mai cîştige nişte trofee înainte de a-şi pune în vitrină tava rotundă de argint aurit. Sau oricare altă cupă majoră.

E adevărat, Petra Kvitova a jucat formidabil. Atît de formidabil încît, la un moment dat, s-a întrebat dacă va putea menţine ritmul pînă la sfîrşit. A putut. În ultimii 30 de ani, doar cîteva jucătoare au cîştigat mai mult de un titlu la Wimbledon. Nume atît de mari că e şi păcat să le înghesui pe un rînd: Martina Navratilova, Steffi Graf, Venus Williams, Serena Williams. De sîmbătă, li se alătură Kvitova, cu două, puţine, e adevărat, faţă de cele 9 ale Navratilovei, 7 ale lui Graf sau cîte 5 ale surorilor Williams. Dar sînt două.

Şi ea e blondă. A fost numărul 2 mondial. A cîştigat Turneul Campioanelor. N-am văzut-o însă jucînd pe apă. Gătind pizza sau pregătind cocktail-uri pe plajă. Legile marketingului îmi rămîn străine. Dar e altceva ce nu-mi iese din cap. O idee şurub. Sfredel. Aceea că, dacă ar fi ajuns în finală, Simona Halep i-ar fi luat mai multe game-uri Petrei. Chiar dacă aceasta ar fi jucat formidabil. Contractul cu Coca Cola l-a semnat însă Bouchard. Pe trei ani.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (38)
cipinho79
cipinho79  •  08 Iulie 2014, 10:09

Asadar am ajuns cu totii la concluzia ca promovarea unei jucatoare se face primordial pe criterii fizice si mai apoi pe valoarea ei. pana la urma nu conteaza din ce tara vine, sa fie frumoasa si sa vorbeasca cat de cat coerent (avantaj Bouchard ca vorbeste engleza nativ)

dudulici
dudulici  •  08 Iulie 2014, 07:53

Bouchard asta e frumoasa,sa nu ne ascundem dupa deget.E normal sa fie preferata unei Kvitova care arata ca un monstru(chiar daca e blonda!).Si e si simpatica si stie sa si vorbeasca.Simona saracuta...nu!Bulgarul Dimitrov tot occidental este de l-au ales pe el in videoul cu Bouchard?!?Nu,e doar aspectuos si mai are si renume de taur comunal(daca i-a facut fata si Serenei inseamna ca e tare!!!).De ce nu l-au pus pe Isner,ca e american?!Nu aveau nevoie de paratraznete Gogea Mitu,ce-i frumos se vinde!!!De asta e acolo,nu ca e nord americana!Si Ana Ivanovici e tot americana?!Nu,e frumoasa!

dudulici
dudulici  •  08 Iulie 2014, 07:43
Postat de baruch pe 07 Iulie 2014, 17:19

hai sa nu exageram. si kournikova era o foarte frumoasa fata (de 10 ori mai carismatica decat "genie") si nu a fost impinsa in fata de nimeni. articolul asta e plin de gelozie feminina. bleah!

Cum poti spune asa o prostie?Kurnikova si-a ruinat cariera de tenismana din cauza reclamelor care nu-i mai dadeau pace!Juca mereu pe Center Court,desi avea numar mult mai mare decat celelalte,doar pentru ca era asa frumoasa si,mai ales,sexy!!Veneau libidinosii batrani la tenis numai ca s-o vada pe ea si sa le curga balele in tribune!Saracuta Irina Sparlea a rabufnit la un turneu din america(parca Forida!) si a spus-o raspicat la o conferinta de presa ca Anna ar trebui sa joace acolo unde-i este numarul,nu pe central!Acolo sa ajunga cand mai invata ceva tenis!Toti au criticat-o,dar avea dreptate!Bine,Irina mai spusese cete ceva rau si rasist si despre surorile "cioroaice",si iar ave

Vezi toate comentariile (38)
Comentează