SPORTURI  »  TENIS  »  PERFORMANŢĂ

Milos Raonici, noua senzaţie a tenisului» Spre Top10!

Articol de GSP - Publicat luni, 21 februarie 2011 00:00 / Actualizat marti, 22 februarie 2011 12:21

Noua senzaţie a tenisului, canadianul Milos Raonici, a pierdut finala turneului ATP de la Memphis, în faţa lui Andy Roddick, însă a reuşit să atragă atenţia iubitorilor acestui sport. La doar 20 de ani, a ajuns între primii 40 de jucători ai lumii, 37 ATP, chiar dacă la începutul anului se afla pe locul 153 ATP.

S-a născut în Podgorica (Muntenegru), în decembrie 1990, într-o familie de ingineri,  mai are o soră şi un frate. La trei ani, s-a mutat cu părinţii în Canada, iar la opt ani a început să joace tenis. Întrebat de ce a ales acest sport, Milos Raonici a răspuns: "pentru că tenisul este un sport individual, în care te poţi antrena singur şi în care trebuie să te bazezi doar pe propiile decizii".

Evoluţie rapidă
În 2008, Milos Raonici a pătruns în lumea profesionistă a tenisului mondial, pregătindu-se pentru duelurile cu Roger Federer şi Rafael Nadal. Şi-ar fi dorit să îl întîlnească pe Pete Sampras, idolul său, însă e mulţumit şi cu confruntările pe care i le oferă tenisul de acum. Pînă în 2010, canadianul a participat la turnee ITF, reuşind să avanseze de pe poziţia 1220 ATP (ianuarie 2008), pînă pe 371 ATP (ianuarie 2010). Dacă în debutul lui 2010, Raonici nu reprezenta un nume de interes pentru specialiştii din tenis, după 12 luni, tînărul sportiv, ajuns între primii 150 de jucători ai lumii, a început să fie din ce în ce mai cunoscut.

Personaj de basm
Ceea ce a făcut Milos Raonici în primele şapte săptămîni ale lui 2011, poate reprezenta un subiect de basm. La a doua prezenţă într-un turneu de Grand Slam, canadianul venit din calificări, a ajuns pînă în optimi. I-a învins pe Bjorn Phau (GER, 85 ATP), Michael Llodra (FRA, 24 ATP), Mihail Iujnîi (RUS, 10 ATP) şi a stabilit cea mai bună performanţă a unui jucător din Canada, din ultimii 10 ani, la competiţiile de prim rang. A pierdut în faţa lui David Ferrer (ESP, 7 ATP), însă rezultatul obţinut la Antipozi l-a propulsat pînă pe locul 84 ATP, iar Martina Navratilova şi John McEnroe l-au numit "noua senzaţie a tenisului".

A urmat evoluţia de la Johannesburg, caracterizată de el "mai degrabă dezamăgitoare" (eliminat în turul doi), iar apoi a participat la două turnee (San Jose şi Memphis), unde a stabilit cele mai bune performanţe ale carierei. În California, Raonici şi-a trecut în palmares primul trofeu important, reuşind să-i învingă pe Xavier Malisse (BEL, 45 ATP), James Blake (USA, 170 ATP), Richard Berankis (LTU, 74 ATP), Gael Monfils (FRA, 12 ATP), Fernando Verdasco (ESP, 9 ATP). Astfel, Raonici a devenit primul canadian care s-a impus la un turneu ATP, după 16 ani, de la succesul lui Greg Rusedski.

Seria reuşitelor a continuat-o şi la Memphis. A obţinut o nouă victorie în faţa lui Fernando Verdasco (ESP, 9 ATP), iar pe lista victimelor au intrat şi Radek Stepanek (CZE, 65 ATP), Robert Kendrick (USA, 110 ATP), Mardy Fish (USA, 17 ATP). S-a oprit în finală, unde a fost învins de Andy Roddick (USA, 8 ATP), cu 6-7 (7), 7-6 (11), 5-7, după un meci de peste două ore şi jumătate.

La Memphis, a stabilit un nou record de aşi serviţi în timpul unui turneu: 129 (32, în finală), record deţinut din 2001 de Mark Philippousis: 106. La începutul acestei săptămîni, Raonici se află pe poziţia 37 ATP, fiind cel mai bine clasat canadian din 1973. Iar evoluţia lui este abia la început.


Milos Raonici despre...

...evoluţia din 2010: "Mereu am ştiut că pot concura la nivel înalt, dar de-abia la finalul lui 2010 am început să prind consistenţă în rezultate. Totul a mers bine de atunci, am început să am încredere în forţele mele. Ai nevoie de un asemenea moment pentru a putea evolua. Este dificil să-i învingi pe cei mai bine clasaţi decît tine dacă nu ai încredere în tine".

... urcarea în clasamentul ATP: "Avansarea în clasament s-a produs în acelaşi timp cu evoluţia jocului meu. M-am pregătit şase săptămîni. Am fost în Spania, cu antrenorul meu. Este foarte riguros, alternează pregătirea fizică cu cea tactică. Ne-am axat mai mult pe deplasarea din teren şi pe lovitura de backhand, probabil asta este cea mai mare schimbare, plus îmbunătăţirea procentajului la primul serviciu".

... obiectivele sale: "Îmi doresc să avansez în mod constant în clasament şi să-mi îmbunătăţesc jocul. Pe termen lung, mi-aş dori să ajung între primii 10 jucători ai lumii, vreau să cîştig cît mai multe trofee. În plus, vreau să popularizez cît mai mult acest sport în Canada".

... evoluţia de la Australian Open: "Dacă m-aţi fi întrebat pînă în calificări ce îmi doresc de la această evoluţie, v-aşi fi spus că vreau să cîştig cît mai multe meciuri. Acum, că am ajuns pînă în turul patru, pot să spun că sînt fericit. După fiecare partidă, am prins mai multă încredere. Mereu m-am consultat cu antrenorul meu, am învăţat enorm în aceste săptămîni. Este primul pas spre visul meu".


Lucruri mai puţin ştiute despre Milos Raonici
-suprafaţa favorită: hard
-hobby: să se uite la filme, să vorbească cu familia pe skype
-echipa favorită de fotbal: Real Madrid
-echipa favorită de baschet: Toronto Raptors
-idol: Pete Sampras: "Am crescut uitîndu-mă la meciurile lui. Am înregistrate majoritate jocurilor sale"
-debut în Cupa Davis: martie 2010, cu Columbia;

438.730 dolari a cîştigat Milos Raonici în carieră, dintre care 314.967 dolari, în 2011


Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează