SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR

Onoare şi presiune » Simona Halep va fi favorită principală la Turneul Campioanelor 2015

Articol de - Publicat vineri, 02 octombrie 2015 00:00

Ieri, Serena Williams, liderul mondial, a anunţat că nu va mai juca în acest sezon. Astfel, românca va prelua postura de număr unu la Singapore. De-a lungul anilor, de numai 5 ori românii au fost cap de serie 1 la turnee importante

Anul trecut, la prima ei participare la Turneul Campioanelor, Simona Halep a fost favorită numărul 4. S-a prezentat la tragerea la sorţi a grupelor surîzătoare, îmbrăcată într-o rochiţă colorată, apoi a făcut un concurs excelent, ajungînd pînă în finală. Şi asta după ce îi administrase în grupe o înfrîngere severă liderului mondial, Serena Williams, 6-0, 6-2. Rezultat ce a înconjurat lumea în cîteva secunde, păstrînd ecouri puternice şi în zilele următoare.

Cu cîteva luni înainte, românca se simţise copleşită de presiune la US Open, unde fusese cap de serie 2, cu reflectoarele aţintite spre ea, cu aşteptările sus, cu întrebările înghesuindu-se de la zi la zi. Pierduse în turul al 3-lea, la Mirjana Lucici-Baroni. Anul acesta, ea a aterizat la New York tot ca favorită 2, şi a gestionat lucrurile mult mai bine, atingînd semifinalele şi reuşind cea mai bună performanţă personală la Flushing Meadows, dar şi pe aceea a unei românce în ultimii 18 ani.

Decizie dificilă

Niciodată însă, pînă acum, Simona nu a fost favorită principală la un turneu superimportant. Premiera se va produce la Singapore, la finele lunii octombrie, şi a devenit posibilă după ce Serena Williams a anunţat ieri că nu va mai juca nimic în 2015. Adică Beijing şi Turneul Campioanelor. "Nu e nici un secret că am evoluat accidentată aproape tot anul – că a fost cotul, genunchiul sau, în momentele finale ale unui anumit meci de la Flushing Meadows, inima", a explicat americanca, referindu-se la semifinala cedată în faţa Robertei Vinci.

"Vreau să concurez cît de bine şi cît de mulţi ani pot. De aceea, voi face un pas activ şi mă voi retrage din turneele de la Beijing şi Singapore pentru a-mi proteja sănătatea, pentru a-mi lua timpul necesar vindecării", a adăugat ea, încheind: "E o decizie dificilă, dar e una pe care am luat-o din dragoste pentru sport".

Şase locuri la bătaie

Forfait-ul Serenei o va pune pe Halep în capul listei favoritelor la Singapore. După româncă, în clasamentul WTA se află Maria Şarapova, care nici ea nu va participa însă la Beijing, din cauza unei accidentări la braţ. Apoi, vine Petra Kvitova, dar la o distanţă de aproape 3.000 de puncte de Simona, imposibil de anulat în timpul rămas pînă la Turneul Campioanelor. Deocamdată, calificate sînt doar Williams (retrasă), Halep şi Şarapova. Cele mai mari şanse de a fi la Singapore le au, în continuare, Kvitova, Lucie Safarova, finalista de la Roland Garros, Flavia Pennetta, campioana de la US Open, urmate de Angelique Kerber, Carla Suárez Navarro, Agnieszka Radwanska, Karolina Pliskova, Garbiñe Muguruza.

De doar 5 ori cap de listă

De-a lungul timpului, în puţine ocazii vreo jucătoare sau vreun jucător român au fost favoriţi principali la turnee importante de tenis, de genul Turneul Campionilor sau concursuri de Mare Şlem. De cele mai multe ori, onoarea i-a revenit lui Ilie Năstase, care a fost şi primul lider mondial din istorie la introducerea clasamentului computerizat.

Australian Open
1979 Virginia Ruzici 1
Roland Garros
1970 Ilie Năstase 1
1974 Ilie Năstase 1
1977 Ilie Năstase 1
Wimbledon
1973 Ilie Năstase 1

Capi de serie 2 au fost românii în 8 rînduri, cel mai recent la US Open 2015, prin Simona Halep.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (20)
cipinho79
cipinho79  •  02 Octombrie 2015, 15:02
Postat de porcea pe 02 Octombrie 2015, 14:39

este aiurea sa spui ca nu esti fanul Simonei daca esti roman, in acelasi timp nu ne incalzeste cu nimic ca este favorita principala( teoretic ea este locul doi mondial, practic joaca extraordinar de slab si poate sa ia bataie de la oricine). As vrea sa inteleg ce are dar or sa sara altii mai destepti cu explicatiile ca toata lumea mai si pierde...sa ne uitam putin la nr.1 masculin...pirde ft rar si nu de la 5-1 in setul decisiv.. Simona noastra are probleme grave de comportament si mental cred ca este de locul 20... P.S astept replicile voatre acide...

Locul 2 e intr-adevar o simpla conjunctura fericita (datorata accidentarii Sharapovei care a pierdut astfel multe puncte), dar nu e chiar de locul 20. si celelalte jucatoare din top 10 au avut meciuri mai slabe si au pierdut meciuri din postura de favorite. Doar ca la Simona e mai vizibil fiindca face meciuri bune cu jucatoarele tari si pierde asa cum doar ea stie sa piarda cu cvasi-necunoscute precum Cepelova sau Lucici-Baroni si mai nou cu Allertova sau Konta. Chiar am urmarit aceste jucatoare sa vad meciul urmator dupa ce au invons-o pe Simona si aproape toate au pierdut imediat primul meci! deci s-au automotivat s-o bata pe Simona, apoi au revenit cu picioarele pe Pamant :))))

merace
merace  •  02 Octombrie 2015, 14:52
Postat de porcea pe 02 Octombrie 2015, 14:39

este aiurea sa spui ca nu esti fanul Simonei daca esti roman, in acelasi timp nu ne incalzeste cu nimic ca este favorita principala( teoretic ea este locul doi mondial, practic joaca extraordinar de slab si poate sa ia bataie de la oricine). As vrea sa inteleg ce are dar or sa sara altii mai destepti cu explicatiile ca toata lumea mai si pierde...sa ne uitam putin la nr.1 masculin...pirde ft rar si nu de la 5-1 in setul decisiv.. Simona noastra are probleme grave de comportament si mental cred ca este de locul 20... P.S astept replicile voatre acide...

Deci tu vrei sa compari nr.1 masculin cu nr.2 feminin?! :D hahaha

merace
merace  •  02 Octombrie 2015, 14:49
Postat de Dan Minoiu pe 02 Octombrie 2015, 13:07

Sunt fanul Simonei de un an. Insa anul acesta a fost dezamagitor. Nu stiu ce sa cred despre evolutia sa: joaca doar pt bani, cum a insinuat o psiholoaga sau aceasta este ea in circuitul WTA, oscilanta, intre o jucatoare capabila sa bata pe oricine si una anonima? Nici una din variante nu e magulitoare pentru ea si sper sa nu se regaseasca in ele. Totusi sper ca la Turneul Campioanelor sa fie o mica campioana.

Cum poti fi dezamagit de Simona cand va fi prima favorita la Turneul Campioanelor?! Sau o evaluezi dupa cati bani ai pierdut tu la pariuri?!

Vezi toate comentariile (20)
Comentează