SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN 2018

Care Wim Fissette? Opinie de Luminița Paul: "E timpul să-i dăm lui Cahill creditul adevărat, rotund, pentru ceea ce este Simona Halep azi"

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat joi, 25 ianuarie 2018 11:06

Încă tremurați de emoție? E bine, e firesc, e logic. Nu mai există genunchi și glezne, s-au făcut de pâslă, trebuie să ne așezăm pe un colț de canapea și să ne tragem sufletul. Ce meci a fost! Nebunie e prea puțin spus.

Test mai complex, mai dur și mai fierbinte emoțional aproape că nu putea exista. Pentru Simona Halep, dar și pentru adversara ei, Angelique Kerber. Tocmai fiindcă nu a fost un meci fără greșeală, dar a fost un meci perfect din atât de multe alte motive.

Pentru luptă, peste toate, una dusă până la ultimul punct. Sau până la ce se credea că e ultimul punct și nu era.

S-au spus multe de-a lungul anilor aceștia despre Simona Halep. Bune și rele. Justificate sau nu, și bunele, și relele. Laudele și criticile, legate de joc, de atitudine. Și ori de câte ori, din 2015 încoace, era ceva de reproșat, răsărea comparația cu perioada Wim Fissette. Un fel de legendă de care mulți au auzit, nimeni n-o mai recitește, dar o apelează. A fost, fără îndoială, un an foarte bun, chiar excelent, 2014.

Și a mai fost, de asemenea, un fel de blocstart. De atunci a pornit cu adevărat Halep în cursa lungă a carierei. A pornit tare, apoi s-a așezat în ritmul ei, unul inegal, așa cum e și normal probabil. A început să descopere, rând pe rând, lucruri noi și tulburătoare. Despre joc, despre adversare, circuit, experiență, emoții, fluctuații, nervi, clipe bune și rele. Ani în care a crescut ca sportiv și ca persoană. Și având în lojă, la antrenamente, la turnee, alături de ea, un alt antrenor. Darren Cahill.

E timpul să-i dăm creditul adevărat, rotund, pentru ceea ce este Simona Halep azi, la câteva ore după o semifinală minunată, infernală, irepetabilă la Melbourne. Simona din 2014 juca frumos, așa e. Natural și cumva cu permisiunea adversarelor care încă nu-i acordau importanța cuvenită. Simona din 2018 e o jucătoare mult mai completă. Și tehnic, și mental.

A avut de la început talentul, ușurința deplasării, naturalețea mișcărilor, fluiditatea construcției. Acum are și planuri de rezervă, pentru situații inedite sau de criză. A avut mereu în interior dorința de a nu ceda, de a se agăța de orice minge. Acum a dus-o până la un nivel aproape scandalos. Și irezistibil.

Toate acestea le-a obținut cu Cahill alături. Sunt lucruri care se văd doar dacă vrei cu adevărat să le observi. Sunt lucruri care s-au obținut în timp, cu suferință, cu izbucniri, cu jenă, cu lacrimi, cu îndârjire. În toți acești ani, Halep a întâlnit jucătoare antrenate la momentul respectiv de Fissette.

Azarenka, apoi Konta, azi Kerber. A și pierdut, dar mai ales a câștigat în fața lor. Iar acest ultim meci e pledoaria finală pentru un proces încheiat la finalul lui 2014. Să lăsăm acel an cu bucuriile și contextul lui. Și să privim prezentul, care ne relevă un lider mondial și încă o finală de Mare Șlem. 

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (28)
hudemann
hudemann  •  25 Ianuarie 2018, 16:27
Postat de spinoza pe 25 Ianuarie 2018, 11:54

Tu esti turc? Sau roman? Sau o *** de roman, care vorbeste sa se afle-n treaba. Bucura-te de tenis si de ce face Simona. Alta mai buna n-avem. ***

Tihi pare un nume de sustinator al Timeei Babosz... O parere...

indolentu
indolentu  •  25 Ianuarie 2018, 15:51
Postat de ataraxia pe 25 Ianuarie 2018, 14:48

Probabil pentru tine, mai draga Lumi, educatoarea ta si invatatorii tai sunt de mizerie, din moment ce tu ai ajuns la liceu si ai descoperit profesorii....Dezgustat total de tot ce inseamna gsp. Sa va fie rusine.

si ce bai antracs n are femeia dreptate?cite cistigatoare de gs are fisicu?ca la finale are si cu lisichi si cu halep apoi cit ie scoru ca sa zic asa intre cahil cu simona si fisicu cu n jucatoare?nu vreau sa gresesc si anume ca nu stiu daca vica iera antrenata de fisic la us open cind a batut o halep in sferturi da in fata plingacioasei iengleze are 2 la 1 plus meciu asta adica 3 la 1 cahil asa ca ciocu mic iar daca vica iera antrenata atunci tot de fisic la us open se face 4 la 1 pentru cahil deci ce mai vrei?ca sa nu mai zic ca fisicu a dus o intr o finala si o sf de gs plus locu 2 wta pe cita vreme cahil are 2 finale de gs momentan si a dus o pe locu 1 wta asa ca avantaj cahil c asa i in tenis

senateo
senateo  •  25 Ianuarie 2018, 15:03

Simona arata acum ca o mare campioana si aceasta i se datoreaza lui Daren Cahill dar si celorlalti din staff. Cu Wim Fissette era doar o jucatoare oscilanta care nu se putea mentine la un inalt nivel. De cand e cu Darren e mult mai increzatoare asa cum ii sta bine unui lider mondial.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează
Close