SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Paralizată de frică » Halep a ieşit din turul I la Australian Open! Wilander: "E prea defensivă pentru statura ei"

Articol de , - Publicat miercuri, 20 ianuarie 2016 00:00

Fără soluții, lovind scurt, fiind mereu în defensivă, ea a semănat în înfrîngerea de ieri cu varianta de dinainte de 2013 a ei. A doua jucătoare a lumii a fost învinsă la meciul de debut de Shuai Zhang cu 6-4, 6-3

"Pentru statura ei, Simona Halep este prea defensivă", asta a spus Mats Wilander după una dintre cele mai surprinzătoare înfrîngeri ale zilei de ieri. Într-o frază fostul lider mondial a extras esența meciului în care Halep s-a chinuit sa facă față jocului în forță și precis al chinezoaicei clasate pe locul 133 în lume, venită din calificări și care nu cîștigase nici un meci pe tabloul vreunui turneu de Mare Șlem.

Varianta 2016 a Simonei nu e deocamdată la înălțimea declarațiilor sale. "Acum am mai multe moduri de a cîștiga", spunea ea la Sydney, însă în meciul de ieri, a rămas în aceeași partitură, cea defensivă, și foarte rar a reușit să preia inițiativa, să fie agresivă, lucru pe care îl reușea foarte bine în 2013 și 2014. E adevărat că acum toată lumea îi cunoaște jocul și că încearcă să preia inițiativa. Chinezoaica a venit extrem de bine pregătită pentru meciul cu Halep și foarte rar a lăsat-o pe Simona să controleze ostilitățile. Simona a fost neinspirată, nu a deschis prea multe unghiuri și nu a reușit, așa cum făcea în anii trecuți, să revină în meci. A făcut-o temporar și a irosit foarte multe ocazii de break.

Zhang a abordat același joc pe care i-l propune și Mirjana Lucici Baroni Simonei de fiecare dată cînd o întîlnește. În forță, cu multe lovituri direct cîștigătoare. Un joc căruia Simona n-a reușit deocamdată să-i facă față nici la US Open 2014, nici la Roland Garros 2015. "Am nevoie de timp pentru ca lucrurile pe care le-am schimbat în jocul meu să devină solide, la fel ca și cele pe care vreau să le îmbunătățesc. Pot să spun că sînt un pic pierdută pe teren, dar am nevoie de timp și voi reveni mai puternică în curînd", a spus Halep la conferința de presă de după meci. Australian Open 2016 s-a încheiat pentru Simona, dar semnele de întrebare asupra jocului său sunt multe.

Precedentul Wimbledon

În ultimii doi ani, Simona Halep pierduse doar o singură dată în primul tur al unui turneu de Mare Șlem. S-a întîmplat la Wimbledon 2015, cînd românca a fost învinsă tot de o jucătoare care nu era clasată între primele 100 ale lumii. E adevărat că pe iarba de la Londra au fost trei seturi, Jana Cepelova, 106 WTA, trecînd de Halep cu 5-7, 6-4, 6-3. Parcursul din 2014 al Simonei la turneele de Mare Șlem a fost: sferturi la Melbourne, finală la Paris, semifinală la Wimbledon și turul trei la US Open, iar în 2015: sferturi, turul 2, turul 1 și semifinale. Din cele șase participări la Australian Open, Halep a pierdut de trei ori în primul tur în 2012, 2013 și 2016. La celelalte participări a ajuns pînă în turul al treilea în 2011, și în sferturi de finală în 2014 și 2015.

Ar putea aluneca în clasament

Înfrîngerea în primul tur îi poate aduce Simonei și o alunecare în clasamentul WTA. De pe 2, ea ar putea ajunge cel mai rău pe 4. Trei jucătoare o pot depăși, dar două dintre ele sînt pe aceeași parte de tablou. Astfel că Garbine Muguruza trebuie să ajungă în semifinale, iar Kerber să cîștige trofeul. Ele sînt pe aceeași parte de tablou și se pot întîlni în sferturi, așa că doar una o poate întrece pe româncă. Cealaltă sportivă care o amenință pe Simona este Agnieszka Radwanska. Poloneza care s-a impus anul trecut la Turneul Campioanelor trebuie să ajungă în ultimul act pentru a o depăși pe Simona.

Următoarea oprire: Cluj-Napoca

Simona a fost întrebată ieri la conferința de presă despre ce urmează în materie de meciuri pentru ea. "Fed Cup, normal, și apoi probabil Dubai și Doha" a fost răspunsul Simonei. Întîlnirea de Fed Cup dintre România și Cehia din primul tur al Grupei Mondiale are loc la Cluj Napoca, în perioada 6-7 februarie. Turneul de la Dubai se desfășoară în perioada 15-20 februarie, iar Simona nu-l avea inițial în programul său, dar eliminarea prematură de la Melbourne ar putea-o face să se răzgîndească. Cel de la Doha are loc între 21 și 27 februarie și acolo românca e înscrisă din vreme.

S-a gîndit la retragere

Shuai Zhang a plîns de multe ori după victoria în fața Simonei Halep. Chinezoaica în vîrstă de 26 de ani a spus la conferința de presă că după US Open-ul de anul trecut s-a gîndit să se retragă pentru că victoriile îi lipseau din palmares. Ea a dezvăluit că intenționa ca turneul de la Australian Open să fie ultimul al său, de aceea și-a adus părinții cu ea, ca să vadă ce a făcut fiica lor în ultimii 20 de ani. "Am fost foarte tristă pentru că dintr-o dată am căzut de pe locul 30 pe 200", a spus ea. Cea mai bună clasare a chinezoaicei a fost în iulie 2014, cînd a ocupat locul 30.

Dulgheru da, Begu și Mitu ba

Alexandra Dulgheru este singura jucătoare din România care a reușit să treacă ieri de primul tur la Melbourne. Piti a învins-o pe Storm Sanders din Australia cu 6-4, 6-2 și este pentru prima oară în turul al doilea la Australian Open din cinci participări. Irina Begu, care anul trecut ajungea pînă în optimi de finală, a fost învinsă de Johanna Larsson cu 6-3, 6-2. Favorită 29, ea a avut probleme medicale în timpul partidei. Andreea Mitu a fost învinsă de Julia Goerges cu 6-3, 6-4.

Niculescu joacă azi

Monica Niculescu joacă azi pentru calificarea în turul al treilea. Românca o va întîlni pe Elizaveta Kulicikova, din Rusia, în al treilea meci pe Terenul 3. Primele meciuri încep la ora 02:00, a României. Turneul de la Melbourne e transmis de Eurosport, iar meciurile românilor se pot vedea pe fereastra de România, cea care transmite și Premier League. Niculescu și Kulicikova, 109 WTA și 19 ani, nu s-au mai duelat pînă acum.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
961322143914821
Daniil Sihastru  •  21 Ianuarie 2016, 14:01

Halep n-a pierdut!!! A castigat. Doar ea.Initiatii stiu ce spun. Noi, romanii ce ne mandream cu ea, am pierdut. Un fel de " Bute" feminin. "Asa e in tenis", era o vorba veche....*** Ce sa-i faci, o reclama la tigae, o parola ici - colea.....

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1715101775392293
Lethal Arayas  •  20 Ianuarie 2016, 20:07

Se vede ca n-ai habar. Tu probabil crezi ca pariurile se fraudeaza cand o trimite Federer pe soru-sa cu un milion de euro sa parieze pe adversar. Numai papagalii fac de-astea si de aia pariul e declarat suspect. Baietii destepti lucreaza la numar, cu maruntica, in 7-10 zile la diferite case de pariuri si online. Dar ma rog, daca atit poti, hai sa zicem ca de fapt Halep a pierdut pe bune. Stai in continuare si traieste intens meciul la televizor, sufera cu romanca noastra....parca asa era... ca stiu altii cum se face ciocolata. Tu ramai consecvent calatoriei cu troleul. Hai pa ca deja te bag prea mult in seama....baietel.

lapusneanul
lapusneanul  •  20 Ianuarie 2016, 14:29
Postat de Lethal Arayas pe 20 Ianuarie 2016, 13:10

Tu probabil esti muritor...cu creierul. Doar nu-ti inchipui ca s-a dus Halep la casa de pariuri! Are probabil oamenii ei de incredere. Cum a avut si Higgins in snooker si altii... Higgins a facut 300.000 lire sterline lasindu-se invins de un neica nimeni in primul tur, dar a fost prins. Echipe intregi trintesc meciuri cu echipe slabe si jucatorii fac averi din pariuri, prin intermediari, desigur. Interlopii au echipe dedicate acestei activitati. Halep? E ea si racheta ei. Mai o serva gresita, mai da pe linga minge, mai un fileu... Baietii plaseaza banu', la final se inmulteste cu 11.5. Game, set, match. Citeste rar sa nu te-ncurci.

baietel, tu ai probleme grave de perceptie...cand se mizeaza sume mari, si des pe infrangerea unei favorite, casele de pariuri blocheaza acel meci....daca nu ar face asta toate ar falimenta.....se numesc pariuri suspecte...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează