SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Paris, zâmbet și efort » Irina Begu e în premieră în optimi la Roland Garros. Urmează Shelby Rogers

Begu a reușit un nou meci mare
Begu a reușit un nou meci mare

Articol de - Publicat sambata, 28 mai 2016 00:00

Pentru prima dată în carieră, Irina Begu e în "optimi" la Roland Garros, după 6-4, 2-6, 6-1 cu Annika Beck.

Câtă energie rămăsese în brațele și picioarele Irinei după meciul imens cu CoCo Vandeweghe din turul secund? Un meci de 3 ore și 38 de minute, care a stat mereu pe muchie, închis cu un dramatic 10-8 în decisiv.

O lecție însă de anduranță și de credință în forțele proprii, pe care românca a predat-o încă o dată în acest sezon, după câteva mostre aproape similare la Miami, Charleston și Madrid.

Nemaidisputând partida de dublu de joi, alături de Monica Niculescu, Begu a intrat ieri pe teren cu multă determinare în fața Annikăi Beck, fostă campioană de junioare la Paris.

Începutul sigur

E ca aceeași poveste, spusă zi de zi în versiuni ușor nuanțate. Ceea ce nu se schimbă e jocul valoros, tot mai sigur, mai legat, al româncei. Începuse anul în lacrimi și cu dureri mari la genunchi.

Odată ce a putut ține accidentarea sub control, a început să-și crească nivelul tenisului. Și al concentrării pe teren. În fața germancei, a fost condusă, 2-0, apoi a reușit să echilibreze și a făcut break-ul decisiv când a trebuit, la 4-4.

Solidă în jocul din spatele terenului, calibrându-și atent loviturile grele, servind bine când a avut nevoie, Begu făcea un pas spre cea mai bună performanță a carierei la Roland Garros. Amânată însă cu un set, pentru că Beck l-a luat pe al doilea, 6-2, parcă nedorind să-i strice Irinei simetria nebunească a victoriilor în trei seturi.

Finiș cu un tur avans

De data aceasta, intriga a lipsit cu desăvârșire din setul decisiv. De când a făcut primul ei game pe tabelă, românca nu s-a mai oprit până n-a strâns mâna adversarei la fileu, însoțind-o cu o îmbrățișare.

I-a intrat tot, i-a reușit tot, a găsit inspirația, ritmul și intensitatea care au ținut-o departe de emoții asemănătoare celor din confruntarea cu Vandeweghe.

Cifrele arată că ea a dictat majoritatea punctelor, 36 de lovituri direct câștigătoare și 44 de erori neforțate, semn că inițiativa a fost mai mereu de partea Irinei.

După al treilea meci consecutiv de trei seturi, precedentele fiind cu americancele Mattek-Sands și Vandeweghe, Begu face un pas în plus la Paris față de anul trecut, când se oprea în turul al 3-lea, învinsă clar de Kvitova.

De asemenea, e pentru a doua oară în " optimi" la un turneu de Mare Șlem, gheața fiind spartă anul trecut, la Australian Open. E însă altă Irina acum. Una care crede în ea până la capătul unui meci. Și dincolo de el.

A treia americancă

Pentru un loc în sferturile de finală de la Paris, Begu va da piept azi în premieră cu încă o americancă, Shelby Rogers, 23 de ani, numărul 108 mondial. O adeptă a stilului direct, abrupt, din spatele terenului, cu lovituri dure, hotărâte.

Ieri, Rogers a arătat un tenis foarte competitiv în victoria cu un scor ușor neverosimil, 6-0, 6-7 (), 6-0 în fața Petrei Kvitova. Forma bună a americancei nu e justificată de rezultatele din acest an pe zgură, ea disputând două turnee challenger, Charlotesville și Indian Harbour, și un tablou WTA, la Strasbourg, venind din calificări.

Doar la Indian Harbour a ajuns în "sferturi", în celelalte ocazii cedând în turul 1.

Stăpâna nervilor

Sezonul acesta, Begu a disputat 14 meciuri de trei seturi, câștigând 11. După două înfrângeri la rând, Indian Wells și San Antonio, au început să vină victoriile entuziasmante.

Prima din serie a fost una de istorie, cu Sabine Lisicki, în turul secund la Miami, revenind de la 1-5 în decisiv și impunându-se cu 7-6 (2).

Au urmat succese la Kristyna Pliskova (Miami), Caroline Garcia, Bethanie Mattek-Sands, Monica Puig (Charleston), Eugenie Bouchard, Garbiñe Muguruza, Christina McHale (Madrid) plus cele trei de la Roland Garros.

1997era cel mai recent an în care România avusese două jucătoare în optimile de finală de la Roland Garros, pe Ruxandra Dragomir, care s-a oprit apoi în "sferturi", și pe Irina Spîrlea

Mergea da, Tecău nu

Florin Mergea și Rohan Bopanna și-au luat ieri biletele pentru turul al treilea al tabloului de dublu de la Paris. Favoriții numărul 6 au trecut clar, 6-3, 6-4, de perechea franceză Gregoire Barrere, Quentin Halys.

Horia Tecău și Jean-Julien Rojer, în schimb, capi de serie 2 și semifinaliști anul trecut, au pierdut în fața lui Pablo Cuevas (Uru) și a lui Marcel Granollers (Spa), 7-5, 4-6, 3-6.

Mai târziu, Horia a ieșit și de pe tabloul de dublu mixt, el și Simona Halep fiind învinși de Yung-Jan Chan (Tpe) și Max Mirnâi (Blr), 7-5, 7-6 (3).

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
10204444699616941
Ion Ionescu  •  29 Mai 2016, 01:59
Postat de ovidiu_3003 pe 28 Mai 2016, 14:56

Un articol scris de un specialist...vrem sa citim cat mai multe asemenea articole ...intelegem mai bine tenisul ...Ii tinem pumnii Cameliei...este foarte aproape de o performanta imensa ...

Si eu ii tin pumii Irinei, ca si Simonei, dar un comentariu scris de unul ca tine are valoarea unui ZERO BARAT. ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  28 Mai 2016, 14:56

Un articol scris de un specialist...vrem sa citim cat mai multe asemenea articole ...intelegem mai bine tenisul ...Ii tinem pumnii Cameliei...este foarte aproape de o performanta imensa ...

spion_kop
spion_kop  •  28 Mai 2016, 13:12

ma bucura siguranta de care Irina da dovada, sigura pe ea, domina jocul, are control, isi stapineste bine emotiile, isi face corect jocul, is aplica bine tactica, bravo, cred ca este anul ei acest 2016 si nu m-ar mira o performanta la RG

Vezi toate comentariile (5)
Comentează