SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA FED

Piti, inimă şi umor » Dulgheru a adus echilibrul în barajul pentru Grupa Mondială a Cupei Fed: Canada - România 1-1

Alexandra Dulgheru n-a jucat contra Spaniei, la Galaţi, dar momentul ei în Fed Cup a venit aseară // Foto: Reuters
Alexandra Dulgheru n-a jucat contra Spaniei, la Galaţi, dar momentul ei în Fed Cup a venit aseară // Foto: Reuters

Articol de , - Publicat duminica, 19 aprilie 2015 00:00

Alexandra Dulgheru a ştiut cum să gestioneze un meci dificil, impunîndu-se cu 6-4, 6-4. Mai mult, a taxat cu un strop de ironie gestul superstiţios, dar lipsit de fair-play al canadiencei de a nu da mîna cu ea cu o zi înainte.

Arena "Maurice Richard" răsună de strigăte de încurajare în română. Bucăţile de tricolor din tribună înveselesc atmosfera, chiar dacă abia se încheiase primul meci, cu victoria tinerei Abanda în faţa Irinei Begu. Acum începe altă poveste.

O poveste care începuse, de fapt, pe negîndite, cu o zi înainte, atunci cînd Eugenie Bouchard a refuzat să dea mîna cu Alexandra Dulgheru după tragerea la sorţi a ordinii meciurilor. Canadianca a explicat că nu obişnuieşte să ureze noroc adversarei, Piti s-a refugiat într-un zîmbet stingher şi o mirare îndreptăţită.

Mereu în frunte

Ieri însă, pe teren, a fost altceva. Venită în ultima clipă alături de echipa de Cupa Fed a Canadei, Bouchard şi-a continuat forma şovăitoare arătată de la începutul anului. A împletit mingi iuţi, agresive, cu greşeli greu de digerat. Observînd zbaterea adversarei, cu planul propriu sclipind tot timpul în minte, Dulgheru a rămas calmă şi adunată.

De două ori a avut un break în faţă în primul set, de tot atîtea ori a fost egalată, dar n-a alimentat nici un pic de frustrare. A luat-o iar dintr-un nevăzut punct zero şi a mai făcut un break, pentru 5-4. A fost cele decisiv pentru că apoi a închis şi actul, cu 6-4.

Meciul a curs în aceeaşi notă: o combinaţie de fragilitate şi explozie din partea lui Bouchard, linişte febrilă, strategie, inimă mare şi plămîni rezistenţi în cazul româncei. Tot Piti a avut avantaj, întîi 2-1 cu break, apoi 4-3.

Nervi oţeliţi

Prima minge de meci s-a insinuat pe serviciul numărului 7 mondial, la 3-5. A scăpat Genie, s-a apropiat la 4-5, iar acolo a început o altă aventură, cea a game-ului cel mai lung din tot meciul.

Alexandra a convertit a 5-a şansă de meci, după ce la a treia mingea s-a oprit o clipă pe banda fileului, apoi a picat în terenul ei, a salvat alte două şanse de break, a servit aşi şi duble greşeli, iar la final a izbucnit de bucurie.

S-a îndreptat spre loja unde se aflau antrenorii, mimînd un salut, iar aceştia i-au răspuns ferindu-se în ultima clipă şi făcîndu-se că-şi aranjează părul! O replică ironică la gestul lui Bouchard de cu o zi înainte. După, a venit şi salutul la fileu, apoi bucuria pură şi îmbrăţişările cu colegele. Echipa României rezistă la Montréal datorită acestei victorii.

"Vreau să le mulțumesc tuturor românilor care au făcut mult zgomot! Asta face specială această competiție, sprijinul și energia pozitivă  care te ajută. A fost un meci greu. Știu că lui Genie nu i-a fost ușor să joace acasă, probabil a simțit presiunea" Alexandra Dulgheru

"A fost un gest ciudat, am înțeles că nu e nimic personal, că e o superstiție, dar Fed Cup are alte valori" Alexandra Dulgheru

"Alexandra s-au autodepășit"

Alina Tecșor Cercel, căpitanul nejucător al României, a spus la DolceSport că se aștepta ca Alexandra să joace bine pentru că a văzut-o la antrenamente cît de bine s-a descurcat.

"Mă bucur foarte mult pentru ea, eram optimiști, Alexandra s-a autodepășit, și-a învins toate emoțiile. Sîntem o echipă care are fete de o valoare ridicată, sîntem împreună și la bine, și la rău pentru că acesta este spiritul acestei echipe, luptăm cu sufletul", a spus Alina Tecșor.

Ea a vorbit și despre răspunsul staff-ului României la gestul lipsit de fair-play al lui Eugenie Bouchard. "Nu am văzut pentru că eram cu spatele, eu le-am spus să nu-l facem, dar pentru că am cîștigat ne-am permis acest lucru. Ce a făcut Bouchard nu se încadrează în spiritul acestei competiții", a completat Alina Tecșor Cercel la DolceSport.

Prima victorie mare

Francoise Abanda, 260 WTA, nu învinsese nici o jucătoare din Top 100 înainte de a trece de Irina Begu, 33 WTA. Se confruntase cu șapte jucătoare din primele 100 și nu reușise nici o victorie. Adolescenta e la a doua întîlnire de Fed Cup, după ce a fost selecționată și la întîlnirea cu Cehia din primul tur al Grupei Mondiale.

"Sînt foarte încîntată. Mi-am dorit foarte mult să cîștig. Această victorie este una specială. Tot timpul joc bine la Montreal, m-am născut și am crescut aici. Mi-am spus că nu voi ieși învinsă de pe teren. Sînt fericită pentru Canada și pentru mine", a spus Abanda, 18 ani, la finalul partidei cu Irina.

Programul de duminică, începînd cu ora 20:00, liveSCORE pe GSP.ro și Dolcesport:

Eugenie Bouchard - Irina Begu
Francoise Abanda - Alexandra Dulgheru
Gabriela Dabrowski/ Sharon Fischman - Andreea Mitu/ Raluca Olaru

659342 01

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (7)
cainelup
cainelup  •  19 Aprilie 2015, 12:25

In timpul asta, *** isi rotunjeste conturile personale, la umbra drapelelor nationale, agitate de ***. *** !!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

blatistu49
blatistu49  •  19 Aprilie 2015, 10:14

ok

814194355332524
Dumitru Rusu  •  19 Aprilie 2015, 10:04

SA NE TRAIESTI SANDA

Vezi toate comentariile (7)
Comentează