SPORTURI  »  TENIS  »  POVESTE

Poveste emoţionantă! » Confesiunile adversarei Simonei Halep din finala de la Shenzen! De ce s-a lăsat de tenis în 2011

foto: blick.ch
foto: blick.ch

Articol de - Publicat vineri, 09 ianuarie 2015 00:00 / Actualizat vineri, 09 ianuarie 2015 12:46

Timea Bacsinszky, adversara Simonei Halep în finala turneului de la Shenzhen, are o poveste incredibilă. Jucătoarea de 25 de ani a avut, în 2011, o accidentare gravă care a îndepărtat-o de sportul pe care l-a făcut pentru a menţine armonia în familie. O invitaţie în 2013 în calificările de la Roland Garros a făcut-o să se întoarcă.

A reuşit să cîştige de două ori, la 12 şi la 13 ani, prestigiosul trofeu "Petits As". Lucru pe care l-a mai izbutit doar Martina Hingis. Povestea ei seamănă cu a multor alte jucătoare. Tătăl său, Igor, născut în România, era antrenor de tenis. "N-am avut de ales dacă să joc sau nu. A vrut să-şi trăiască visul prin mine şi, din nefericire, chiar eram foarte bună", a mărturisit Timea pentru New York Times.

Pe lîngă acest fapt, micuţa Timea a observat că atunci cînd cîştiga, certurile din familie încetau, astfel că dorinţa ei de a învinge era şi mai mare. A conştientizat acest lucru mult mai tîrziu, cînd a vorbit cu un psiholog, iar căsnicia părinţilor săi se destrămase.

Accidentarea care i-a schimbat viaţa
La 20 de ani, a cîştigat primul trofeu la senioare, la Luxemburg, iar apoi, în 2010, a atins cel mai de sus loc al carierei, 37. "Eram mîndră că îmi fac treaba şi că o fac fără să-mi doresc acest lucru. Dar în acelaş timp nu eram mîndră de mine pentru că ştiam că nu dau tot ce am pentru că nu eu am fost cea care a ales acest drum", a adăugat Timea.

Pe lîngă aceste dubii, în 2011 a suferit o accidentare la piciorul drept ale cărei urme se mai văd şi acum şi care a ţinut-o departe de circuit zece luni, timp în care a suferit trei operaţii. Această pauză a scos-o în afara Top 500 WTA.

Revenirea a fost cumplită. "Îmi doream să am totul imediat, să mă întorc de unde plecasem, iar rezultatele nu veneau. Lucru care s-a tradus prin pierderea încrederii şi prin declanşarea avalanşei de întrebări". Printre ele: "Chiar vreau să joc tenis? Sau o fac doar pentru că am mult talent şi toată lumea aşteaptă foarte multe de la mine?".

După o mulţime de rezultate nemulţumitoare a decis să renunţe la tenis şi să urmeze altă carieră. A ales să facă pratică în tot feluri de locuri pentru a aduna experienţă în managementul turistic. A lucrat în restaurante, baruri şi bucătării la diverse hoteluri din Elveţia.

"Parcă mai primisem un plămîn"
Într-un astfel de loc a găsit-o în 2013 şi mail-ul în care era informată că a fost admisă în calificările de la Roland Garros. S-a urcat imediat în maşină şi în cinci ore era la Paris, fără măcar să aibă vreo rachetă racordată. "Parcă mai primisem un plămîn, parcă aveam mai mult aer! Cele cinci ore de condus au fost minunate, aveam impresia că jucam la Roland Garros pentru prima oară".

Chiar dacă a pierdut în primul tur, Timea a găsit multe răspunsuri pentru tona de întrebări care o bîntuiseră atîta vreme. L-a angajat pe Dimitri Zavialoff, care a lucrat cu Stan Wawrinka, iar munca lor începe să se vadă. "Am citit o mulţime de cărţi de psihologie şi e amuzant să vezi cum găseşti în cărţi ceea ce tu observaseşi deja, de asta sînt interesante cărţile. Dar apoi descoperi o persoană care ea însăşi e o carte, iar Timea e o carte imensă", a spus Zavialoff.

Elveţianca e acum locul 61 în lume şi găseşte din ce în ce mai multe răspunsuri. "Am o mulţime de lucruri de descoperit şi de îmbunătăţit. Mă pot ajuta atît în tenis, cît şi în viaţa mea de femeie, pentru că am învăţat că există viaţă şi în afara acestui sport". Şi poate de aceea acum ştie că acesta este drumul său. Ales, nu impus.

"Mă plăceau doar pentru că aveam rezultate"
Timea a vorbit pentru New York Times şi despre faptul că a rămas fără oameni în jurul său, după ce a început să alunece în clasament. "Eram foarte fericită că primeam atît de multă atenţie. Probabil, căutam dragostea de care nu am avut parte în copilărie. Şi credeam că sînt ceva important doar pentru că oamenii vorbeau despre mine şi mă plăceau. Mai tîrziu aveam să înţeleg că o făceau doar pentru că aveam rezultate. Cînd am fost accidentată, toată lumea dispăruse".

Partida dintre Simona Halep şi Timea Bacsinsky se va juca, mîine, de la ora 07:00, în direct pe Digisport 1 şi liveTEXT pe GSP.RO.

1,5 milioane de dolari a cîştigat Timea din tenis în toată cariera

37 este cel mai de sus loc pe care l-a ocupat, pe 7 iunie 2010, jucătoarea născută la Lausanne


EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
turcescu
turcescu  •  09 Ianuarie 2015, 13:02

MA BUCUR PENTRU EA. SI RUSINE PARINTILOR CARE NU SE IMPACA NICI DE DRAGUL COPIILOR SAU NU RUP MACAT RELATIA REPEDE! ARE POTENTIAL DE PRIMELE 15, NU STIU DACA E CONSTIENTA.

crocoy
crocoy  •  09 Ianuarie 2015, 12:38

tata sio mama ei dupa ce ia mancat banii a'u lasat'o singura la greu

Vezi toate comentariile (2)
Comentează