SPORTURI  »  TENIS  »  BRD TROPHY

Regăsire cu trofeu » Mergea și Tecău au cucerit titlul la București, primul împreună în circuitul ATP

Florin Mergea și Horia Tecău au pozat cu noile lor achiziții // FOTO Raed Krishan
Florin Mergea și Horia Tecău au pozat cu noile lor achiziții // FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat marti, 26 aprilie 2016 00:00

O aventură de o săptămână întreagă s-a încheiat ieri cu zâmbetul pe buze.

Când soare, când ploaie, mai aprigă, mai domoală, un forfait al adversarilor din "sferturi", câteva tie-break-uri, un meci decis la supertie-break, meniul complet pe care Mergea și Tecău l-au servit aproape hulpavi, așteptând, sperând și luptând pentru premiul final.

Reuniți pentru prima dată în circuitul ATP după 8 ani, cei doi și-au reînnodat obișnuințele pe teren, au muncit împreună în afara lui, au fost serioși și au tratat fiecare situație cu doza potrivită de atenție. Și au fost răsplătiți.

Două zile grele

Finala contra lui Chris Guccione și Andre Sa începuse duminică, în jurul orei 14:00. Și-a consumat atunci un prim set, 7-5, înmuiat în ploaie, zgribulit sub tricourile ude. A fost un weekend aproape lacustru în București, jucătorii strecurând cele 12 game-uri în scurte intervale în care stropii n-au fost așa de înverșunați.

Nu s-a putut disputa mai mult însă, restul meciului fiind reportat pentru ieri, de la ora 09:30. S-a reluat însă abia după 11:00, sub privirile și încurajările câtorva zeci de spectatori camuflați sub umbrele.

"A fost o situație mai incomodă, nu suntem obișnuiți, dar am făcut totul ca să fim pregătiți în orice moment. Duminică a fost o zi grea, am așteptat toată ziua să jucăm, apoi am făcut-o în condiții mai grele, dar și noi eram pregătiți. Abia așteptam să jucăm finala și să o câștigăm! Luni ne-am trezit devreme, eu chiar la șase ca să fiu apt la nouă jumătate, când trebuia să jucăm. Ştiam că e posibil să plouă, dar trebuia să fim pregătiți și asta am făcut două zile. Eram pregătiți în fiecare oră, dacă se oprește ploaia, să jucăm. Nu știam care sunt opțiunile, ce facem dacă va ploua toată ziua și mă bucur că până la urmă am avut parte de o portiță de vreme bună ca să terminăm meciul", a spus Horia.

Ploua în continuare, dar toată lumea voia să joace. Și românii, și adversarii lor, și organizatorii, și publicul. În ciuda condițiilor vitrege, tenisul n-a suferit decât parțial. S-au putut vedea stopuri de finețe, loburi, voleuri bine înțepate și servicii eficiente. Florin și Horia au luat break-ul decisiv când a trebuit, în game-ul al 7-lea, apoi și-au ținut următorul serviciu la 0, iar pe ultimul la 30, pentru a mai pune un fir din piperul suspansului.

"Vreau să savurez momentul!"

La final, după o oră și 28 de minute întinse pe parcursul a două zile, cei doi au putut să se îmbrățișeze pentru primul trofeu ATP cucerit împreună. Iar faptul că a fost obţinut aici, la București, acolo unde au visat de mici să joace, îl face cu atât mai deosebit.

"N-a fost o săptămână ușoară, de multe ori  m-am gândit cum o să fie o finală aici la BRD Năstase-Țiriac Trophy, m-am gândit cu arena plină, pe altă vreme. N-au fost condiții ușoare toată săptămâna. Duminică am stat de la opt dimineața aici, n-am apucat să jucăm decât un set, ne-am încălzit de vreo trei ori! Luni ne-am trezit foarte devreme. Ne-am dorit acest rezultat împreună și indiferent ce s-a întâmplat cu vremea sau cu alți factori, noi am fost pregătiți și s-a văzut și în teren asta. Îmi doresc demult acest trofeu și vreau să savurez acest moment!", a completat Florin Mergea.

Dacă vor juca pe viitor împreună în mod regulat sau nu încă nu știu nici ei. Dar dacă o vor face, se vor întoarce mereu spre acest titlu. Spre zgura de la București și spre o zi ploioasă, în care totul a ținut cu ei.

Realizarea unui vis

Horia și Florin au jucat prima oară împreună pe zgura de la Arenele BNR în 2004, când au primit un wild card pentru tabloul de dublu, apoi au mai făcut-o în 2007 și 2008, dar anul acesta au mers până la capăt.

"E o experiență pe care ne-am dorit să o trăim împreună de foarte mult timp, acest turneu e special pentru noi. Să ne întoarcem împreună și să câștigăm acest turneu înseamnă foarte mult. E realizarea unui vis pe care-l aveam de când eram copii și s-a întâmplat tocmai în această ediție, care e cu atât mai specială", a spus Horia Tecău.

"Ne-am dovedit nouă că putem să facem o echipă și în circuit, nu numai în Cupa Davis. Știam deja că împreună avem șanse la rezultate foarte mari, jocul a evoluat foarte mult în ultima săptămână, dacă ne uităm la nivelul lui din primul meci și la cel din finală, am crescut foarte mult", a completat Florin Mergea.

"Ne dorim să câștigăm o medalie la Jocurile Olimpice, dar avem și multe competiții mari în circuit. Anul acesta, Jocurile Olimpice sunt prioritare pentru noi și de aceea facem toate eforturile necesare să fim în cea mai bună formă la Rio"
Horia Tecău

"Cel mai important lucru pe care putem să-l luăm din această săptămână este că acesta a fost un prim pas spre Rio, spre o posibilă colaborare. Ne-am dovedit nouă că putem să facem o echipă și în circuit, nu numai în Cupa Davis"
Florin Mergea

Câştigătorii la dublu în ultimii cinci ani

2012 Horia Tecău/Robert Lindstedt
2013 Horia Tecău/Max Mirnîi
2014 Horia Tecău/Jean Julien Rojer
2015 Marius Copil/Adrian Ungur
2016 Horia Tecău/Florin Mergea

28de trofee a cucerit Horia Tecău în carieră

6trofee a cucerit Florin Mergea în carieră

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează