SPORTURI  »  TENIS  »  ATP

EXCLUSIV S-a terminat „era Djokovic”? Jurnalistă din Serbia, în dialog cu GSP: „Le va demonstra oamenilor că se înșală!” + Taxează un moment din Australia: „Complet nerespectuos!”

Novak Djokovic, părăsind turneul de la Australian Open / Sursă foto: Imago Images +14   FOTO
Novak Djokovic, părăsind turneul de la Australian Open / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 30 ianuarie 2024 15:51 / Actualizat marti, 30 ianuarie 2024 15:53

Iva Jevtić, jurnalistă în Serbia la publicația Sportal.rs, vorbește într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor despre ramificațiile înfrângerii lui Novak Djokovic de la Australian Open, pe care mulți experți au catalogat-o drept „sfârșitul unei ere”. „Nole nu e terminat, cu toții așteptăm acea medalie de aur la Jocurile Olimpice”, asigură cea care a urmărit îndeaproape cariera sârbului în ultimii 10-15 ani.

La aproape 37 de ani, bornă pe care o va atinge în luna mai, Novak Djokovic a părut din nou uman și vulnerabil, după o îndelungată perioadă în care circuitul a fost martorul unei dominații copleșitoare. Sârbul a fost surclasat în semifinala de la Australian Open cu Jannik Sinner, italianul care avea să și câștige trofeul. 

Chiar dacă diverși specialiști au fost tentați să afirme că Djokovic nu mai poate ține pasul cu „lupii” tineri Sinner, Alcaraz sau Rune, Iva Jevtić susține contrariul. Și mizează pe un nou „asalt” al lui Djokovic, cel care are în continuare o miză majoră în 2024: cucerirea medaliei de aur la Jocurile Olimpice, singura distincție importantă din tenis care-i lipsește.

Nu în ultimul rând, jurnalista taxează modul în care o parte a publicului australian l-a tratat pe Nole la actuala ediție a turneului.

Iva Jevtić, jurnalistă în Serbia: „Era lui Djokovic nu s-a încheiat încă!”

- Iva, a însemnat această înfrângere cu Sinner sfârșitul „erei Djokovic”, așa cum lumea a afirmat în ultimele zile? Ți se pare că Nole mai poate lupta pentru obiective importante în fața unor adversari tineri precum Sinner sau Alcaraz? 
- Bineînțeles că poate să o facă! Sigur, cred că poate pierde un meci contra lor o dată la ceva timp, dar nu e mare lucru, știi? Era lui Djokovic nu s-a încheiat încă! Până la urmă, și el este om, nu e o mașinărie, e ceva normal că nu poate să câștige de fiecare dată.

- E, totuși, un indiciu îngrijorător faptul că n-a reușit să-și procure nici măcar o minge de break în timpul meciului respectiv? Djokovic însuși a spus că e cel mai prost meci făcut într-un Slam după foarte mult timp
- Ei bine, cred că această înfrângere poate fi corelată și cu momentul în care s-a jucat meciul. Djokovic a jucat trei meciuri la rând în prima parte a zilei (n.r. - în sesiunea de zi, pe căldură). Și nu s-a mai confruntat cu asta de mai mult de o mie de zile, e vorba de mai mult de trei ani de când n-a mai fost în ipostaza asta. Corpul lui, în opinia mea, nu s-a mai putut conforma. A fost o zi proastă și un meci prost. Dar noi știm cine e Novak Djokovic și știm și cum stau lucrurile cu aversriunea sârbească.

- Care-i sentimentul în Serbia după această înfrângere? Printre fani, printre jurnaliști? Simțiți că retragerea lui e, poate, mai aproape? 
- Serbia nu se gândește deloc la retragerea lui! Djokovic a pierdut doar câteva meciuri de-a lungul carierei. Greu de crezut, dar e ceva normal, nu? Așteptăm cu toții acea medalie de aur la Jocurile Olimpice! E lucrul cel mai demn pentru noi, cu asta ne-am mândri cel mai tare.

S-a terminat „era Djokovic”? Jurnalistă din Serbia, în dialog cu GSP: „Le va demonstra oamenilor că se înșală!” + Taxează un moment din Australia: „Complet nerespectuos!”
Djokovic a fost învins la Australian Open după 2.195 de zile de invincibilitate / Sursă foto: Imago Images

Iva Jevtić: „Poți avea propria părere, îl poți iubi sau îl poți urî, dar el este „GOAT-ul! Respectă-l!”

- Obiectivul lui principal era Slam-ul calendaristic, aici incluzând, bineînțeles, și Jocurile Olimpice. Ce impact crezi că va avea asupra sezonului lui Nole această înfrângere de la Australian Open?
- Nu consider că acest eșec îi poate doborî puterea mentală. După cum el însuși a spus după înfrângerea cu Sinner, e greu să fii rațional după o înfrângere, dar cred că acest moment poate fi unul care să schimbe întreaga perspectivă. Când oamenii vor crede că epoca lui Djokovic s-a terminat, el le va demonstra tuturor că se înșală!

- Încă ceva. L-am văzut din nou pe Djokovic la această ediție luptând nu doar contra adversarilor, ci și cu tribunele. Cum ai descrie modul în care publicul australian l-a tratat pe Nole în timpul acestui turneu, la doi ani după povestea cu deportarea? Am văzut, de asemenea, acea reacție a unui fan în timpul unui meci. I-a strigt: „Vaccinează-te, Nole!”... 
- Complet nerespectuos! Ai plătit biletul pentru a-l urmări pe cel mai bun jucător din lume, stai jos și bucură-te de asta! Poți avea propria părere, îl poți iubi sau îl poți urî, dar el este „GOAT-ul!”. Dacă iubești tenisul, trebuie să-l respecți. Iar chestia aceea cu „vaccinarea”... Arena Rod Laver nu e locul pentru așa ceva! Este un loc pentru tenis și atât. 

S-a terminat „era Djokovic”? Jurnalistă din Serbia, în dialog cu GSP: „Le va demonstra oamenilor că se înșală!” + Taxează un moment din Australia: „Complet nerespectuos!”
Iva Jevtić, jurnalistă la publicația din Serbia Sportal.rs / Sursă foto: Facebook

Iva Jevtić e jurnalist la Sportal.rs din 2022, unde scrie cu precădere despre baschetul european și cel local. Are o experiență de peste trei ani în presă, iar actualmente este gazda emisiunii dedicate baschetului „Triple Double”, unde, alături de Duško Savanović, fostul căpitan al naționalei Serbiei, comentează performanțele lui Partizan și Crvena Zvezda în Euroliga și Liga ABA, precum și cele mai importante evenimente din baschetului sârbesc. Are studii în jurnalism și comunicare, derulate în cadrul Facultății de Științe Politice din Belgrad. 

VIDEO Novak Djokovic, eliminat de Jannik Sinner în semifinalele Australian Open

Citește și alte știri din tenis:

Cum a răspuns Daniil Medvedev la întrebarea: „E Jannik Sinner cel mai bun jucător din lume acum sau rămâne Novak Djokovic?”
AUSTRALIAN OPEN 2024
Cum a răspuns Daniil Medvedev la întrebarea: „E Jannik Sinner cel mai bun jucător din lume acum sau rămâne Novak Djokovic?”
Episoade inedite ale ascensiunii lui Jannik Sinner, campionul de la Australian Open: „M-am simțit dezamăgit, să pierd în fața unui copil... Dar toată lumea spunea că este ceva deosebit”
DEZVĂLUIRI
Episoade inedite ale ascensiunii lui Jannik Sinner, campionul de la Australian Open: „M-am simțit dezamăgit, să pierd în fața unui copil... Dar toată lumea spunea că este ceva deosebit”
Djokovic, devastat după eliminarea de la AO: „Am fost șocat de jocul meu. Unul dintre cele mai slabe meciuri”
AUDTRALIAN OPEN
Djokovic, devastat după eliminarea de la AO: „Am fost șocat de jocul meu. Unul dintre cele mai slabe meciuri”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
simplusuporter76
simplusuporter76  •  06 Februarie 2024, 12:46
Postat de mishu_74 pe 30 Ianuarie 2024, 21:53

e arhicunoscut faptul ca Nole foloseste foarte bine aversiunea publicului fata de el. e un fel de contra axioma a tenisului unde totul trebuie sa se desfasoare intr-un indreptar de probitate morala, el e razvratitul, personajul de fronda, atata tot. a castigat sute de meciuri in care publicul era cu el, la fel cum a castigat sute de meciuri in fata unui public mai mult sau mai putin empatic. cateodata efectiv e mai bun adversarul, atata tot. nu e niciun caz, niciun subiect de studiu cum ti-ar place tie. e la o varsta la care corpul ii zice ca ar fi bine sa o lase mai moale, si orice om normal ar lasa-o. e greu sa o lasi mai moale cand esti Djokovic... nu stiu de cand urmaresti tenisul, dar cand Fed s-a apropiat de momentul asta, exact la fel a patit-o. chiar mai rau, imi aduc aminte ca lua bataie si de la jucatori de peste 100-150. efectiv incerci tot ce poti pana cand iti dai seama ca trebuie sa te retragi. Nole mai joaca 1, maxim 2 ani si se va retrage si el. cand isi va da seama ca nu mai poate competitiona la GS-uri

Ca sa raman la nole. El s-a hrănit toata cariera din rolul de neprimit la masa. Fed rafa greatest si el nota lor de subsol. El s-a hrănit din aversiunea publica la atacul lui la cei doi. Plus ca nu avea o arma stralucitoare neapărat ca forehandurile celor doi. Eu cred ca aversiunea a fost motorul principal la el. Amintește-ți ce a zis de alcaraz la wimbledon ca nu scapa de el si declaratia ca nu e iubit si daca are 3/4 slamuri anul trecut. Traieste pt si din asta. Ps: primul meu erou in tenis a fost thomas muster cand a facut record de turnee câștigate pe an. Fa tu calculul

mishu_74
mishu_74  •  30 Ianuarie 2024, 21:53
Postat de simplusuporter76 pe 30 Ianuarie 2024, 16:55

nu am auzit daca cineva a observat urmatoarea chestie: in meciul cu sinner oamenii au fost foarte tare de partea lui djokovici - nu a avut niciun pic de adversitate din tribune, iar jocul lui sinner a fost inselator, precis chirurgical si nu i-a dat surse de aversiune lui nole. ce vreau sa zic e ca daca nole nu are aversiune pur si simplu nu are din ce se hrani si se dezumfla. mult din ce a castigat el in cariera a fost pe fondul unor aversiuni totale impotriva lui - care au fost un mare avantaj de fapt pt el. cand publicul a inceput sa fie de partea lui pur si simplu el a cazut. daca lumea asteapta acum dominatie si revenire de la el si e de partea lui, mai mult ca sigur va sucomba in continuare. este interesant ca la djokovici probabil presiunea publicului e fix invers, cand e il ajuta, cand e simpatie il dezumfla (de fapt simpatia publicului e o presiune pe care el nu stie sa o foloseasca in favoarea lui). foarte interesant cazul :-)

e arhicunoscut faptul ca Nole foloseste foarte bine aversiunea publicului fata de el. e un fel de contra axioma a tenisului unde totul trebuie sa se desfasoare intr-un indreptar de probitate morala, el e razvratitul, personajul de fronda, atata tot. a castigat sute de meciuri in care publicul era cu el, la fel cum a castigat sute de meciuri in fata unui public mai mult sau mai putin empatic. cateodata efectiv e mai bun adversarul, atata tot. nu e niciun caz, niciun subiect de studiu cum ti-ar place tie. e la o varsta la care corpul ii zice ca ar fi bine sa o lase mai moale, si orice om normal ar lasa-o. e greu sa o lasi mai moale cand esti Djokovic... nu stiu de cand urmaresti tenisul, dar cand Fed s-a apropiat de momentul asta, exact la fel a patit-o. chiar mai rau, imi aduc aminte ca lua bataie si de la jucatori de peste 100-150. efectiv incerci tot ce poti pana cand iti dai seama ca trebuie sa te retragi. Nole mai joaca 1, maxim 2 ani si se va retrage si el. cand isi va da seama ca nu mai poate competitiona la GS-uri

Jeptar
Jeptar  •  30 Ianuarie 2024, 18:45

„Știm cum stau lucrurile cu aversiunea sârbească." Să mor dacă sârbii ăștia se pot abține. De la Nole la fătuca asta neica-nimeni, toți cu aceași placă.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează