SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DE LA TORONTO

Seria de lux » Sorana Cîrstea are ritm şi consistenţă pe hardul american: a ajuns în finala de la Toronto

Cîrstea e de neoprit la Toronto
Cîrstea e de neoprit la Toronto

Articol de - Publicat duminica, 11 august 2013 00:00 / Actualizat duminica, 11 august 2013 09:31

Sorana Cîrstea, numărul 27 WTA, a eliminat patru capi de serie la rînd în turneul de la Toronto, ultimele victime fiind, aseară, Na Li, în semifinale, şi vineri Petra Kvitova, în “sferturi”.

Nimic nu o poate opri pe Sorana la Toronto. Cu galerie românească, steaguri tricolore şi un public care o admiră, românca elimină favorită după favorită.

Aseară, a învins-o pentru a doua oară în carieră, dar într-un context mult mai important, pe Na Li, a 5-a jucătoare a lumii. Se aflau în semifinalele unui turneu de categorie WTA Premier 5, cu finala la orizont, una în care Sorana nu se mai aflase vreodată.

Un prim set fulgerător, 6-1, apoi revenire senzaţională în al doilea, de la 2-5, izbutind să se detaşeze la 6-5 cu două mingi de meci, apoi tie-break, din nou revenire de la 1-4 şi victorie cu 7-5 în jocul decisiv.

Este a treia finală din cariera Soranei, dar de departe cea mai importantă. E, în schimb, prima dată cînd o româncă se califică în ultimul act al unui concurs de asemenea calibru. A ajuns acolo cu un parcurs de vis, care a inclus şi un meci al nervilor în "sferturi".

Tenis tensionat
Poate că tenisul nu e întotdeauna pe atît de frumos pe cît ne-am dori. Poate că un meci cu 100 de greşeli neforţate în total nu e ce ne-ar plăcea să vedem. Şi, în acelaşi timp, poate că tensiunea, intriga şi suspansul pot compensa în contul spectacolului. Aşa s-a întîmplat vineri noapte, în sferturile de finală de la Toronto, în meciul dintre Sorana Cîrstea şi Petra Kvitova, numărul 7 WTA, campioana de anul trecut.

Se juca pentru o miză grea, fiecare avînd propria motivaţie. Cehoaica să-şi apere coroana şi să adune un pic de încredere în sezonul american de hard. Românca, în schimb, juca pentru una dintre cele mai bune performanţe ale carierei: calificarea în semifinalele unui turneu de categorie Premier 5.

Sorana, a 27-a jucătoare a lumii, venea deja după două isprăvi memorabile. În runde consecutive reuşise să elimine de pe tablou doi foşi lideri mondiali. Întîi pe Caroline Wozniacki, numărul 10 WTA, într-un thriller de marcă, salvînd două mingi de meci în setul secund. Apoi pe Jelena Jankovici, 14 WTA, la capătul unei evoluţii solide, echilibrate, sigure.

Sfaturi venite la timp
Pe acest fond luminos, presărat cu floricelele încrederii, a venit meciul cu Kvitova. Cîrstea nu s-a descurajat după ce a pierdut primul set, 4-6. L-a început pe al doilea cu mai multă decizie, ajungînd să servească la 4-1 în favoarea ei. Nu s-a descurajat nici cînd acest avantaj s-a topit ca o sferă de îngheţată lăsată la soare.

Cînd celebrul antrenor Darren Cahill, care face parte din echipa Adidas şi cu care Sorana colaborează de 6 ani, a venit pe teren să discute cu ea, a ştiut ce să-i spună. Acele lucruri care te ajută să înţelegi şi să schimbi.

"Am încercat să intru pe teren cu o mentalitate pozitivă şi să iau un avans la începutul meciului, dar nu s-a întîmplat aşa", povestea ea după partidă. Aşa că a trebuit să se adapteze la realitate.

A egalat situaţia la seturi după ce Kvitova a mai comis o dublă greşeală în încheierea actului secund. 7-5 pentru româncă, după care şi-a luat zborul. S-a dus la 5-1 în timpul cît mănînci o îngheţată, chiar şi topită, a avut acolo şanse de a termina meciul, dar a făcut-o pînă la urmă cu 6-2, după două ore şi 13 minute de luptă intensă, cu nervii prinşi în cîrlige şi întinşi în aerul umed din Toronto.

"Nu e o surpriză"
După meci, vocea subţirică a româncei tremură pînă aproape de lacrimi. Toată emoţia s-a concentrat în gît, sugrumînd cuvintele. Le găseşte totuşi, mulţumindu-i lui Cahill pentru cei 6 ani de încredere, încurajări şi efort în comun.

Mulţumindu-i lui Victor Ioniţă, care îi e antrenor şi care călătoreşte cu ea la turnee. "Nu cred că e o surpriză pentru echipa mea că am reuşit aceste rezultate. Am muncit mult la toate capitolele şi săptămînă după săptămînă lucrurile s-au îmbunătăţit. E un pas natural", a spus Sorana.

Asta pentru că, înainte de Toronto, fuseseră semifinala de la Stanford şi "sferturile" de la Washington. Pînă la urmă, toate se leagă.

"Au fost cîteva momente în care m-am aflat sus şi altele în care am coborît, dar sînt mulţumită de felul în care am jucat. Am luptat din greu pentru victorie" (Sorana Cîrstea)

7 break-uri a reuşit Sorana Cîrstea în meciul cu Kvitova, ea pierzîndu-şi serviciul de 5 ori

104.700 dolari şi-a asigurat Cîrstea prin calificarea în semifinalele de la Toronto

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (26)
neko00
neko00  •  11 August 2013, 17:37
Postat de dexter71 pe 11 August 2013, 14:55

În condițiile în care le-a înșirat pe Wozny, Jankovic, Kvitova și Na Li, să ai cota 11!!! la victorie împotriva Serenei???? Păi cât ar fi fost atunci dacă meciul se juca pe la începutul turneului? Vreo 50 cota probabil... Ar merita riscați niște bănuți la acest meci. Înțeleg că pe bicepșii americancei sunt invidioși destui jucători din Top 50 ATP, dar totuși mă mir că faptul că românca joacă cel mai bun tenis al carierei se reflectă atât de puțin la casele de pariuri. Baftă Sorana! Crede în tine!

Na Li, Kvitova, Jankovic sunt jucatoare inconstante, pot face meciuri foarte slabe si pot de asemenea sa nu-ti dea nicio sansa. Deci, e logic sa plece ca favorite avand in vedere ca nici Sorana nu e constanta, insa e posibil sa produci surpriza in fata lor. Nu cred ca merita riscat, Serena Williams nici atunci cand nu joaca bine are un nivel bun, e inteligenta si stie cum sa joace cand sa joace.

dexter71
dexter71  •  11 August 2013, 14:55

În condițiile în care le-a înșirat pe Wozny, Jankovic, Kvitova și Na Li, să ai cota 11!!! la victorie împotriva Serenei???? Păi cât ar fi fost atunci dacă meciul se juca pe la începutul turneului? Vreo 50 cota probabil... Ar merita riscați niște bănuți la acest meci. Înțeleg că pe bicepșii americancei sunt invidioși destui jucători din Top 50 ATP, dar totuși mă mir că faptul că românca joacă cel mai bun tenis al carierei se reflectă atât de puțin la casele de pariuri. Baftă Sorana! Crede în tine!

unfake
unfake  •  11 August 2013, 13:14

"Este a treia finală din cariera Soranei, dar de departe cea mai importantă. E, în schimb, prima dată cînd o româncă se califică în ultimul act al unui concurs de asemenea calibru" - Nu prea cred ca " E prima dată cînd o româncă se califică în ultimul act al unui concurs de asemenea calibru" - de ex., cum a putut Ruzici sa castige RG fara sa se califice in finala. E Roland Garros de un calibru mai mic decat Toronte ?!? - "in schimb" a ce ?.. ca nu rezulta din text. Articol neglijent, festivist, scris la botul calului. Ca sa se afle si madam Lumi in treaba.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează