SPORTURI  »  TENIS  »  POVESTE

REMEMBER „Singurul prieten adevărat al lui Ion Țiriac” povestește cum i-a salvat viața: „Altfel, cădea direct în cap”

Ion Țiriac +42   FOTO
Ion Țiriac

Articol de - Publicat joi, 22 iunie 2023 17:28 / Actualizat joi, 22 iunie 2023 17:40

Costică Năstase, fratele marelui tenismen Ilie Năstase, a povestit pentru GSP, într-un interviu mai vechi, o întâmplare dramatică trăită alături de Ion Țiriac, bunul său prieten. 

Pe Costică Năstase, acum la 90 de ani, și pe Ion Țiriac, foşti colegi în echipa de Cupa Davis, îi leagă o prietenie de peste 60 de ani. Costică a fost tenismen și l-a antrenat pe celebrul său frate Ilie, care a luat trofeu la Roland Garros. 

„Ion Țiriac recunoaște: «Costică mi-a dat să mănânc»”

„Eu l-am cunoscut pe Țiriac când aveam 24 de ani, iar el era un puști de 18 ani, abia venit la București! Ce am avut noi, ce am împărțit, ce ne leagă e dincolo de prietenie, nici n-aș putea să explic”, spunea Costică.

„La începuturi, nu aveam bani. Mergeam prin țară, la turnee, la Cluj sau la Arad de exemplu, cu motocicleta. Ion Țiriac avea o Jawa, el o conducea, având și un sac, eu stăteam în spatele lui, cu rachetele și cu un alt sac. Așa era pe atunci. 

Eu l-am ținut la mine acasă o vreme, când a fost suspendat din hochei că nu a vrut să se transfere de la Brașov la Steaua, parcă. N-a uitat, îmi mai spune câteodată: «Costică, recunosc că mi-ai dat să mănânc!». Eu făceam și rost de bani. Stătem noaptea să racordez câte 10 rachete, în timp ce el citea sau dormea. A doua zi le vindeam și așa făceam bani să trăim. Eu sunt singurul prieten adevărat pe care l-a avut și îl are Țiriac pe lumea asta. Restul erau amici sau parteneri de afaceri. Și acum, dacă ne vedem și îi zic ceva de dulce, nu comentează”, a spus Costică Năstase. 

„Dacă nu-l băteam eu, Ilie Năstase nu exista” » Mărturiile necenzurate ale fratelui Costică: „La Atlanta, s-a vopsit negru tot, ca să facă mișto de Arthur Ashe”
SPECIAL
„Dacă nu-l băteam eu, Ilie Năstase nu exista” » Mărturiile necenzurate ale fratelui Costică: „La Atlanta, s-a vopsit negru tot, ca să facă mișto de Arthur Ashe”

Costică Năstase: „Bine că am fost lângă Țiriac și l-am ținut, altfel cădea direct în cap”

„O singură dată am jucat cu Țiriac într-un turneu. Nu avea nicio șansă, dar l-am lăsat să mă bată, că avea examen la ICEF. Era un jucător bun, juca mult cu capul, era ambițios și foarte bine pregătit fizic”, a povestit Costică Năstase, pentru GSP. 

Costică a explicat că „la turneul ăla la care l-am lăsat să câștige, Țiriac a jucat finala cu Gunther Bosch. A câștigat «Oaie» în trei seturi, dar după meci a căzut lemn. I se făcuse rău de la căldură, de la efort. Bine că am fost lângă el și l-am ținut, altfel cădea direct în cap. I-am băgat și mâna în gură să nu-și înghită limba. L-am salvat atunci”.

„Singurul prieten adevărat al lui Ion Țiriac” povestește cum i-a salvat viața: „Altfel, cădea direct în cap”
Costică Năstase, alături de fratele său, foto: Libertatea

Ilie a prins o perioadă bună a tenisului, când au început să apară bani mulți la turnee. Eu abia în 1961 am jucat prima dată pe un tablou principal la Roland Garros, împreună cu Țiriac. Eram primii români pe tablou după Război. Am primit atunci 300 de franci, acum iei zeci de mii de euro dacă ajungi pe tabloul principal 
- Costică Năstase

Ilie a avut de mai multe ori șansă în viață. La început cu mine, că l-am convins să vină la tenis. Apoi cu Țiriac, care l-a scos la turnee afară, la începutul carierei, care știa să trateze cu organizatorii prezența la competiții, pe bani buni, bazându-se pe charisma și valoarea lui Ilie, dar și pe faptul că făceau împreună un dublu redutabil 
- Constantin Năstase

Citește și alte știri de tenis: 

Roger Federer și viața sa de după tenis: „În primă fază m-am gândit că va fi genial”

Fabio Fognini este la un pas de a fi suspendat pentru dopaj » Italianul susține că este injust ce i se întâmplă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
Moshu
Moshu  •  22 Iunie 2023, 21:27
Postat de VanBasten pe 22 Iunie 2023, 18:09

Povesti nemuritoare despre cel mai mare tenisman al tuturor timpurilor, Ion Tiriac.

Dar oare...chiar n-a cazut in cap ? Uneori,parca...asa pare !!

VanBasten
VanBasten  •  22 Iunie 2023, 18:09

Povesti nemuritoare despre cel mai mare tenisman al tuturor timpurilor, Ion Tiriac.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează