SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

SuperSorana! Cîrstea e în premieră în „sferturile” US Open! Nu i-a lăsat nicio șansă Belindei Bencic

Sorana Cîrstea e în „sferturile” de finală de la US Open după o victorie magistrală reuștă în fața Belindei Bencic!
Sorana Cîrstea e în „sferturile” de finală de la US Open după o victorie magistrală reuștă în fața Belindei Bencic!

Articol de - Publicat duminica, 03 septembrie 2023 22:20 / Actualizat luni, 04 septembrie 2023 09:15

Sorana Cîrstea e în „sferturile” de finală de la US Open după o victorie magistrală reuștă în fața Belindei Bencic! Românca s-a impus autoritar, în minimum de seturi, scor 6-3, 6-3, și va lupta pentru semifinale la Flushing Meadows! Cîrstea și-a egalat astfel cea mai bună performanță în turneele de Mare Șlem, atingerea sferturilor de finală, bornă pe care o mai reușise în 2009, la Roland Garros

  • Sorana o va întâlni în „sferturi” pe Karolina Muchova (27 de ani, #10 WTA), care a trecut în treei seturi de chinezoaica Wang Xin scor 6-3, 5-7, 6-1. Partida va avea loc marți seara. 

Sorana Cîrstea (33 de ani, #30 WTA) s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de la New York după ce a trecut de Belinda Bencic (26 de ani, #13 WTA), scor 6-3, 6-3. Românca este pentru a doua oară în această fază la un turneu de Mare Șlem!

„Nu te uita prea mult în trecut, nu privi prea mult spre viitor. Fii prezentă! Luptă punct cu punct”, e mantra pe care Sorana Cîrstea a auzit de când e la New York de la antrenorul său Thomas Johansson. Trecutul înseamnă acel strălucitor sfert de finală din 2009 de la Roland Garros, când o adolescentă din Târgoviște resuscita tenisul feminin din România

Sorana Cîrstea e în „sferturi” la US Open! Rețeta ei: sacrificii, dureri, perseverență

Trecutul înseamnă și accidentări în momentele de urcare ale carierei, înseamnă și episoade în care s-a întors în turnee de rang inferior, construindu-și revenirea. 

Cel mai greu moment fiind în 2015, când o accidentare la umărul drept a făcut ca românca să iasă din Top 100. A trebuit să-și schimbe mișcarea la serviciu pentru a reveni unde fusese. 

Sacrificii, dureri, dar și perseverență. Viitorul însemna un alt sfert de finală, poate și mai mult la turneul în care a obținut a opta victorie a carierei în fața unei jucătoare de Top 5, ea trecând în turul al treilea de Elena Rybakyna, 4 WTA.

Prezentul însemna meciul cu Belinda Bencic de pe arena Louis Armstrong, a doua ca mărime din complexul de la Flushing Meadows. O partidă începută când jumătate din teren era acoperit de umbră. Sorana a intrat calmă pe teren, despre a asta este colaborarea sa cu suedezul. 

„Are toate calitățile. Trebuie să continue să muncească din greu. Să fie puternică, rapidă și calmă pe teren", a spus Joahnsson pentru site-ul turneului.

Sorana Cîrstea nu i-a lăsat nicio șansă Belindei Bencic în primul set

Primele 25 de minute i-au aparținut Soranei, ea reușind să câștige cinci game-uri la rând, timp în care a servit mai bine ca adversara sa, a lovit mult mai îngrijit și a găsit loviturile câștigătoare. Elvețianca s-a scuturat de pasivitate și a revenit în joc cu trei game-uri consecutive. Sorana nu a cedat presiunii și a închis primul set cu 6-3. 

Statistica primul set spune că ambele au avut câte cinci lovituri câștigătoare, dar diferența de la greșeli neforțate a fost una mare, Sorana 7, Belinda 14. 

Bencic a început tensionată și setul al doilea, ea aruncând cu racheta după ce un spectatori a țipat în timpul punctului. Românca a făcut break-ul, apoi l-a consolidat după la ultimul punct al gem-ului al doilea, Tomas Johansson a sfătuit-o să servească mai mult cu slice. Era 2-0 și Bencici se răstea la cei din loja sa, se lăsa pe genunchi și din când în când mai găsea o lovitură câștigătoarea.

Sorana a strâns din pumn, a vorbit mai puțin, a rămas concentrată. A avut o șansă de a face dublu break, dar adversara a reușit să o anuleze și s-a făcut 2-1. În timp ce Belinda era din în ce mai nervoasă. Sorana era din ce în ce mai calmă. Sau cel puțin asta transmitea. 

A câștigat următoarele două game-ur, iar la 4-1, 30-0, Bencici a alunecat și și-a sucit glezna dreaptă. Românca în vârstă de 33 de ani a părut și ea afectată pentru că de la 40-0 s-a ajuns break, 4-2.

Îndemnul lui Thomas Johansson pentru Sorana: „Ai prim-planul, nu te lăsa”

Uneori un moment de cumpănă de acest gen poate întoarce un meci. „Ai prim-planul, nu te lăsa”, i-a transmis Johansson atunci când era 30-30 în game-ul al șaptelea. „Fii liberă, relaxează-te!”, erau mesajele din lojă. Și au funcționat pentru că Sorana a făcut din nou break după un rever superb în lung de linie. 5-2. 

Extrem de aproape de un nou sfert de finală într-un turneu de Mare Șlem, reușit după 14 ani.

SuperSorana! Cîrstea e în premieră în „sferturile” US Open!

Tensionată, românca nu a putut închide meciul de la prima tentativă, iar acest lucru s-a văzut în faptul că nu a reușit niciun un prim serviciu. Sorana a respirat adânc, s-a încurajat cu un „Come on!” spus pe voce înaltă. Mingea de meci a venit imediat pe serviciul adversarei după o incursiune hazardată a acesteia și un passing incredibil al româncei. O bucurie măsurată și un zâmbet larg. Sorana trăiește prezentul. 

Pentru un loc în semifinale, Sorana o va întâlni pe Karolina Muchova (27 ani, #10 WTA) în fața căreia a pierdut trei partide și a câștigat una. 

Cea mai recentă întâlnire a avut loc la Montreal, când cehoaica s-a impus cu 7-5, 6-4. Unica victorie a Soranei a avut loc la Miami, tot în acest an, ea impunându-se cu 7-5, 6-1. Celelalte întâlniri s-au petrecut la Dubai în 2023 și la US Open în 2020, singura confruntare de trei seturi.

Sorana Cîrstea - Belinda Bencic 6-3, 6-3

  • 6-3, Break și victorie! Sorana Cîrstea e în „sferturi” la US Open! 
  • 5-3, Break Bencic. Sorana nu reușește să închidă meciul, face un game modest pe propriul serviciu. Belinda „supraviețuiește” momentan, însă presiunea rămâne în terenul ei. 
  • 5-2, Break Cîrstea: Jucătoarea noastră evită să intre într-o zonă „periculoasă” și oprește tentativa de come-back a elvețiencei. Sorana își ia înapoi serviciul pierdut în game-ul precedent și va servi pentru a închide partida!
  • 4-2, Break Bencic: Sorana ratează incredibil șansa de a face 5-1. De la 40-0 în favoarea româncei, Bencic reușește să câștige următoarele patru puncte, iar deznodământul partidei se amână. Elvețianca întâmpinase unele probleme pe durata game-ului, după ce și-a pierdut echilibrul și a căzut în zona liniei de fund. 
  • 4-1, Break Cîrstea: Din ce în ce mai aproape de victorie! Jocul lui Bencic se dezintegrează, iar elvețianca mai „donează” un game, pe care-l încheie îngrozitor, cu o dublă greșeală. 
  • 3-1, Game Cîrstea: Sorana reușește un game extrem de solid pe propriul serviciu și își consolidează avantajul din setul secund. Cîrstea încheie game-ul cu un as și e la trei game-uri de calificarea în „sferturi”. 
  • Jurnalistul Jose Morgado, care nu o dată și-a manifestat simpatia față de Sorana Cîrstea, vine cu o remarcă interesantă pe Twitter. Ultima oară când românca a atins „sferturile” unui Slam se întâmpla în 2009, când tenisul masculin arăta cu totul și cu totul altfel. Federer încă nu câștigase la Roland Garros, singurul Slam care-i lipsea la acel moment, în timp ce Novak Djokovic avea în vitrină un singur turneu major. 

  • 2-1, Game Bencic. Sorana ratează o oportunitate de break, care i-ar fi adus un avantaj liniștitor. Bencic se regurpează, însă, și rămâne aproape de Cîrstea.
  • 2-0, Game Cîrstea. Remarcabil „hold” al jucătoarei noastre! Condusă cu 15-40, Sorana salvează ambele mingi de break ale Belindei Bencic și reușește să-și facă serviciul.
  • 1-0, Break Cîrstea. Bencic dăduse semne de revenire spre finalul primului set, însă începe dezastruos manșa secundă. Belinda i-a făcut „cadou” game-ul Soranei, după câteva erori neforțate simple, care au scos-o din sărite pe elvețiancă. Bencic și-a rupt racheta la „changeover”.
  • A început setul secund, Belinda Bencic se află la serviciu.

  • 6-3, Game, Set Sorana Cîrstea! Jucătoarea noastră pune capăt seriei lui Bencic și își adjudecă primul set, după 39 de minute. La primul set point al Soranei, elvețianca a trimis în banda fileului un backhand, astfel că românca face un prim pas important spre calificarea în „sferturile” US Open!
  • 5-3, Game Bencic: Se schimbă coordonatele din startul meciului. E rândul Belindei Bencic să dicteze ostilitățile. Elvețianca ia al treilea game la rând și pune presiune pe Sorana, care a jucat mai pasiv în ultimele minute. 
  • 5-2, Break Bencic. Jucătoarea din Elveția începe să mai elimine din erori, face un game bun la retur și izbutește să facă break-ul. 
  • 5-1, Game Bencic: Belinda evită „covrigul”, apare pentru prima oară pe tabelă în acest meci. Sorana va servi imediat pentru a închide setul. 
  • 5-0, Game Cîrstea: Un singur game o mai desparte pe româncă de câștigarea actului inaugural. Profitând și de erorile neforțate în serie ale elvețiencei (11 în acest moment, doar 5 Cîrstea), Sorana mai pune o „cărămidă” în drumul spre adjudecarea setului. Antrenorul său, Thomas Johansson, o aplaudă în picioare, în timp ce jurnaliștii străini specializați pe tenis sunt uimiți de evoluția scorului: 

  • 4-0, Break Cîrstea! Impecabilă prestația româncei! Vine un nou break în dreptul Soranei, într-o perioadă de joc în care o domină autoritar pe Belinda Bencic.
  • 3-0, Game Cîrstea. Sorana își consolidează avantajul, nu fără emoții, însă. Cîrstea a irosit două mingi de game la 40-15, una dintre ele printr-o eroare neforțată, un smash ratat din preajma fileului. Totuși, reprezentanta României n-a lăsat momentul s-o descurajeze și și-a adjudecat game-ul.
  • 2-0, Break Sorana: Eleva lui Thomas Johansson confirmă începutul consistent de meci, reușind primul său break la cea de-a treia oportunitate avută. Sorana o domină pe elvețiancă în aceste momente.
  • 1-0, Game Cîrstea. Excelentă revenirea Soranei. Condusă cu 0-30, Cîrstea a servit excelent și a luat patru puncte la rând. Start solid de meci pentru jucătoarea noastră, care e cu încrederea la cote maxime.
  • A început meciul din „optimile” US Open, cu Sorana Cîrstea la serviciu!
  • Cele două jucătoare au ieșit pe teren. Sorana și Belinda Bencic se află la încălzire, iar partida va începe în scurt timp!

Prezențele Soranei Cîrstea în săptămâna a doua la turneele de Mare Șlem

  • Australian Open- optimi de finală 2017, 2022
  • Roland Garros - sferturi de finală 2009, optimi de finală 2021
  • Wimbledon
  • US Open – sferturi de finală 2023

Citește și: 

Sorana Cîrstea, prima reacție după calificarea memorabilă în „optimile” US Open: „Este săptămâna mea!”
US OPEN 2023
Sorana Cîrstea, prima reacție după calificarea memorabilă în „optimile” US Open: „Este săptămâna mea!”
Borna Gojo, adversarul lui Novak Djokovic din „optimi”, are unele propuneri interesante pentru sportul pe care-l practică: „Tenisul este extrem de plictisitor, lăsați fanii să ne încurajeze și în timpul punctelor”
US OPEN
Borna Gojo, adversarul lui Novak Djokovic din „optimi”, are unele propuneri interesante pentru sportul pe care-l practică: „Tenisul este extrem de plictisitor, lăsați fanii să ne încurajeze și în timpul punctelor”

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (62)
VardyParty
VardyParty  •  05 Septembrie 2023, 00:09
Postat de johny2003 pe 04 Septembrie 2023, 23:55

Ha,ha,ha...

Posibil sa iti stea in gât

johny2003
johny2003  •  04 Septembrie 2023, 23:55
Postat de VardyParty pe 04 Septembrie 2023, 23:44

De asemenea, o călătorie la Moscova a lui Kim Jong Un nu este exclusă.

Ha,ha,ha...

VardyParty
VardyParty  •  04 Septembrie 2023, 23:44
Postat de johny2003 pe 04 Septembrie 2023, 20:47

Nu vrei sa asculti! Te tii de jigniri in continuare!

De asemenea, o călătorie la Moscova a lui Kim Jong Un nu este exclusă.

Vezi toate comentariile (62)
Comentează