SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

Special GSP.RO Ea e puştoaica-minune a tenisului! » Are 17 ani şi este noua Martina Hingis!

foto: reuters +2   FOTO
foto: reuters

Articol de - Publicat marti, 02 septembrie 2014 00:00 / Actualizat marti, 02 septembrie 2014 11:19

Turneul de la US Open poate fi considerat unul dintre cele mai surprinzătoare din ultimii ani. Favoritele 2, 3, 4 şi 5 au fost eliminate prematur din competiţie, adică Simona, Kvitova, Radwanska şi Şarapova. Dacă favoritele au căzut pe capete, o puştoaică de 17 ani a uimit deja lumea tenisului, eliminînd alte două jucătoare de top 10.

Spre deosebire de băieţi, ierarhiile din circuitul WTA se schimbă constant. Dacă Serena este permanentă :), nu la fel se poate spune despre alte jucătoare de top. Astfel şi-au făcut loc între primele 10 jucătoare ale lumii Simona Halep sau Eugenie Bouchard, ambele cu rezultate remarcabile în 2014. Simona a făcut finală la Roland Garros şi semifinală la Wimbledon, în timp ce jucătoarea canadiană a acces în semifinale la Australian Open şi Roland Garros, dar a făcut şi prima finală la un turneu de Mare Şlem chiar în acest an la Wimbledon.

Însă această ediţie nu a fost de bun augur pentru 4 dintre primele 5 favorite. Aşa cum deja se ştie, Simona, Petra, Aga şi Maria sînt out de la US Open, iar totul pare că a rămas la îndemîna Serenei pentru un nou trofeu de Mare Şlem.

Două jucătoare de top 10 eliminate de o puştoaică!
Dar cum favoritele nu au impresionat, a venit rîndul unei tinere jucătoare să iasă la suprafaţă la New York. Numele ei este Belinda Bencic şi pe 10 martie 2014 abia a împlinit 17 ani.

Ediţia din 2014 de la US Open i-a adus deja şi o performanţă notabilă, calificarea în sferturile de finală, asta după ce a învins două jucătoare de renume. Angelique Kerber, 7 WTA, respectiv Jelena Jankovici, 10 WTA, au fost adversarele de top ale Belindei, dar cele două nu au reuşit să cîştige nici măcar un set! Acestea au fost şi primele două jucătoare de top 10 pe care elveţianca le-a învins.

Dar cine este cu adevărat Belinda Bencic? Acum o vom cunoaşte mai bine.

Două turnee de Mare Şlem şi numărul 1 la juniori
Tînăra jucătoare elveţiană a explodat în primăvara anului trecut cînd a cîştigat primul Mare Şlem, la Roland Garros, iar apoi a recidivat o lună mai tîrziu la Wimbledon. Imediat după a devenit şi numărul 1 la juniori şi ascensiunea părea inevitabilă.

Mai mult, fix acum un an încerca să devină prima jucătoare din 1990 încoace care se impune în acelaşi sezon în trei turnee de Mare Şlem. A fost însă eliminată în sferturi, dar toamna nu a fost deloc rea pentru prodigioasa junioară. A evoluat în turnee WTA şi le-a înfruntat pe mult mai consacratele Petra Kvitova şi Sam Stosur. A fost învinsă, nu însă fără să dea o luptă acerbă împotriva experimentatelor adversare.

Pe urmele Martinei
Cînd te gîndeşti la tînăra Belinda Bencic este imposibil să nu-ţi reaminteşti şi de Martina Hingis. De altfel, victoria de la RG 2013 a fost chiar prima a unei elveţience de la cea a Martinei din 1994. Similitudinile din jocul celor două sînt evidente, dar dacă marea campioană avea de partea ei o deplasare formidabilă, Belinda are arme mai puternice, reverul fiind chiar o lovitură de temut.

Mai mult, puştoaica Bencic este antrenată chiar de mama Martinei, Melanie Molitor. Antrenoarea chiar a dus-o pe Hingis (16 ani la acea vreme) către al treilea titlu de Mare Şlem acum 17 ani, la US Open, cînd Belinda era doar un bebeluş de 6 luni. :) Acum, în 2014, noua senzaţie a tenisului a devenit cea mai tînără sfertfinalistă la US Open chiar de la Hingis în 1997.

"Aproape tot ce ştiu, ştiu de la ea", explică Belinda cînd este întrebată de Martina Hingis, jucătoare cu care s-a şi antrenat în repetate rînduri. Marea campioană o susţine din tribune la US Open, fiind prezentă pentru competiţia de dublu.

"Primele site-uri pe care intru dimineaţa?"
Belinda citeşte, se uită la comedii, vrea să facă selfie-uri alături de compatrioţii Roger Federer şi Stan Wawrinka, dar şi de Rafa Nadal, dar ce face dimineaţa cînd intră pe internet? Surprinzător, chiar ea povesteşte într-un interviu recent pentru si.com. "Care sînt primele site-uri pe care intru cînd mă trezesc dimineaţa? Hmm, cred că itftennis.com şi wtatennis.com".

Dacă mulţi alţi jucători şi jucătoare privesc tenisul doar ca pe un job, pasiunea elveţiencei nu are limite, iar pe lîngă verificarea zilnică a celor mai importante ştiri nu ezită să urmărească şi alte jucătoare tinere. Puştoaica Cici Bellis, cea care a şocat chiar în acest an cu o victorie în faţa Dominikăi Cibulkova, este un bun exemplu. "Este foarte bine că apar în faţă şi alte jucătoare", spune Belinda.

De ce va deveni în cel mai scurt timp o jucătoare de top 10 WTA!
Belinda Bencic are toate calităţile să ajungă în fruntea clasamentului feminin, între primele 10 jucătoare ale lumii. În ciuda vîrstei fragede, jocul său este deja la un nivel ridicat, o raritate în zilele noastre, iar ajutorul pe care-l primeşte de la Martina Hingis şi Melanie Molitor este esenţial.

Şi marea campioană o consideră chiar o viitoare jucătoare de top 5 WTA: "Are toate şansele să ajungă între primele 5 jucătoare, este foarte talentată"

Ascensiune fulminantă!
Elveţianca a avut şi o ascensiune incredibilă în primele 8 luni ale lui 2014. A încheiat anul trecut în afara top 200 WTA, dar rezultatele din acest sezon au ridicat-o pînă pe 58 în lume, cea mai bună clasare din carieră.

Rezultatele de la US Open îi vor mai aduce un salt considerabil în clasament, urmînd să urce pe 33 după ultimul turneu de Mare Şlem al anului sau chiar în top 30 dacă se califică în semifinale.

Azi joacă împotriva chinezoaicei Peng şi, cine ştie, poate o să-şi îmbunătăţească cea mai bună performanţă din carieră. Să-i ţinem pumnii! ;)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
claudiu120284
claudiu120284  •  02 Septembrie 2014, 21:35
Postat de 6.6.6 pe 02 Septembrie 2014, 21:11

tocmai a fost facuta tandari de o chinezoaica pe nume peng...

dada...

bobo1476
bobo1476  •  02 Septembrie 2014, 21:29

Nu pot sa cred ce cronicari sportivi are ziarul acesta bun de pus la tara in loc de hartie igienica si aici imi pare rau ca nu pot sa ma sterg undeva cu ecranul pornit pe GSP:))). Daca cineva a ajuns intamplator in turneu gata e mare jucatoare , ba are si contract cu ADIDAS mica jucatoare in devenire:)). De tot rasul s-a vazut la meciul din aceasta seara cu Peng ca e varzaaa, tot asa a mai inviso anul asta si Halep pe aceasta creatie a presei de kk sportive si voi GSP luati in gura tot ceea ce scriu alti habarnisti ca voi. Sunteti praaafff apucativa de cronica sportiva in ferma de vaci acolo sunteti buni. Cica noua Martina Hingis vai de pana voastra. BINEEE HALEP E LOCUL 2 MONDIAL ha ha ha!!

6.6.6
6.6.6  •  02 Septembrie 2014, 21:11

tocmai a fost facuta tandari de o chinezoaica pe nume peng...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează