SPORTURI  »  TENIS  »  TENIS

Tecău, din afara terenului: iubeşte oceanul, pe Michael Jordan şi discreţia în viaţa personală

Horia, la un cocktail, într-o cafenea.
Horia, la un cocktail, într-o cafenea.

Articol de - Publicat miercuri, 01 februarie 2012 00:00 / Actualizat marti, 31 ianuarie 2012 21:53

A avut răbdarea necesară pentru a ajunge într-o finală de turneu de Mare Şlem şi pentru a o cîştiga. Horia Tecău se descrie însă drept un tip nerăbdător.

Viaţa lui Horia Tecău se consumă între zboruri, turnee, interviuri, repaus. Sînt momentele în care jucătorul de 27 de ani e mai puţin jucător şi e mai mult om. Cu pasiuni, cu defecte, cu zîmbete pe care le ţine doar pentru el. Tecău, care a cucerit duminică titlul de campion la Australian Open, la dublu mixt, alături de americanca Bethanie Mattek-Sands, are nuanţe şi forme care nu se văd pe terenul de tenis.

Spre exemplu, românul a recunoscut mai demult că îi place foarte mult oceanul. E drept că s-a născut la munte, la Braşov, dar de crescut a crescut la mare, la Constanţa. Îi place să înoate şi să facă surfing, şi are ocazia să se desfăşoare mai ales cînd ajunge la turneele de la Miami sau Acapulco. Nu, nu este mare surfer, atacă valurile mici timid, e loc de îmbunătăţiri. Pe cît de mult îi place apa, pe atît de mult nu s-ar juca însă cu aerul. Îi e teamă puţin de înălţime, de aceea bungee jumping-ul nu face parte din agenda lui. Dacă ar alege alte meleaguri în care să trăiască în afară de România, acelea ar fi Statele Unite. Acasă, la Constanţa, are un frate mai mare, Andrei.

Sampras, Pavel, Federer
Dintre tenismenii care i-au umplut copilăria Horia Tecău îi aşază la egalitate pe îndepărtatul Pete Sampras şi pe concitadinul Andrei Pavel. Din circuit, este prieten cu Marcos Baghdatis şi Dudi Sela. Din afara tenisului i-ar plăcea să-l întîlnească pe fostul uriaş al baschetului Michael Jordan.

Cu viaţa lui personală este discret. Dezvăluie doar că ar ieşi mai mult dacă ar avea vacanţe mai lungi. Nu-şi permite să irosească nopţi, e sacrificiul lui pe care l-a acceptat. Dacă ar putea, ar lua cîte ceva de la alţii, măcar cu împrumut. Reverul lui Pavel, serviciul lui Roddick, voleul lui Rafter, dreapta lui Gonzalez, mişcarea în teren a lui Nadal şi calmul lui Federer.

Ştie că este perseverent - calitate, totuşi nerăbdător - defect. A reuşit să combine cu succes cele două trăsături. Şi, chiar dacă nu ar fi făcut tenis, nu şi-ar fi văzut o altă carieră decît tot în sport. Ţine cu FC Barcelona şi cu AC Milan, cînd are chef de fotbal.

Haine confortabile

Horia Tecău preferă deocamdată să se îmbrace lejer. Încă are vîrsta şi atitudinea care merg cu tricourile, şi nu cu cămăşile şi costumele. În rarele ocazii cînd iese în oraş, se tratează cu un mojito, iar marca favorită de maşină este Audi.

“Trebuie să mă simt în primul rînd confortabil în hainele mele. De altfel, cred că mai am ultimele două perechi de bermude din jeans din lume, unele deschise, altele închise la culoare. Aceşti pantaloni sînt foarte potriviţi pe vreme caldă. Desigur, îmi plac să depăşească puţin genunchiul, să nu arate prea mult din picior”, spunea Horia Tecău într-un interviu pe care l-a dat pentru producătorul de echipament sportiv Wilson.

9 titluri în competiţiile de dublu a adunat Horia Tecău în carieră

974.550 de dolari a cîştigat românul în turneele sub egida ATP

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close