SPORTURI  »  TENIS  »  ANALIZĂ

Ţinta imposibilă a Simonei Halep » Retragerea de la Doha aduce în prim plan un subiect controversat

Articol de , - Publicat marti, 24 februarie 2015 00:00 / Actualizat marti, 24 februarie 2015 10:31

În ultimii 5 ani, foarte puţine sînt situaţiile în care o jucătoare şi-a dublat un trofeu în săptămîna imediat următoare. Retragerea Simonei Halep din turneul de la Doha, venită după victoria de la Dubai, a adus din nou în discuţie subiectul consistenţei în circuitul feminin, al ritmului de desfăşurarea a concursurilor şi al efortului. În general, jucătoarele de top îşi fac programul astfel încît să nu evolueze săptămînă de săptămînă decît atunci cînd e obligatoriu

Au trecut aproape două luni din sezonul actual şi Simona Halep a adunat două trofee, la Shenzhen şi la Dubai. A strîns însă şi două forfait-uri în turneele imediat următoare, Sydney şi Doha.

În primul caz, a fost vorba despre o gastroenterită care se manifestase încă din China, iar în celălalt de o accidentare la coastă şi la gleznă pe care a dus-o cu ea pe toată durata concursului din Emirate.

Anul trecut, chiar la începutul Turneului Campioanelor de la Singapore, românca recunoştea că lecţia cea mai dură a fusese aceea legată de condiţia ei fizică.

"Am învăţat că trebuie să am mai multă grijă de corpul meu pentru că probabil n-am făcut-o corect de fiecare dată. La Wimbledon, de exemplu, deşi ştiam că e dificil să joci pe iarbă. Din fericire, nu am avut o problemă gravă, dar au fost ceva mici necazuri, unele dintre ele imposibil de prevăzut sau de controlat", a spus ea.

Cinci momente grele
Pe durata sezonului, a avut două abandonuri în timpul meciurilor, la Dubai şi ‘s-Hertogenbosch, două retrageri, la Roma şi la Beijing, înainte de disputarea următorului meci, şi un forfait pentru turneul de la Miami, fiind nerecuperată după o intervenţie la unghie.

Simona a explicat apariţia acestor accidentări prin duritatea competiţiei: "Anul a fost mult mai intens, am avut rezultate bune, a fost ceva nou pentru mine, am jucat bine la Grand Slam-uri, am avut şi turnee destul de mari cu rezultate bune, alt ritm, alt nivel şi e normal, după părerea mea, să apară şi nişte probleme".

Halep a jucat 19 turnee în 2014, cucerind două titluri. La fel ca Petra Kvitova, numărul 4 mondial, cehoaica neavînd însă nici un abandon sau vreo accidentare serioasă şi triumfînd în trei turnee.

În comparaţie, primele două jucătoare ale lumii, Serena Williams şi Maria Şarapova, au disputat cîte 16 concursuri. Americanca a adunat 7 titluri, iar rusoaica 4. Williams a avut patru retrageri, Madrid, Wimbledon (la dublu), Wuhan şi Beijing, Şarapova – nici una. Şi în 2015 Serena a renunţat la un meci din Cupa Fed şi la turneul de la Dubai din cauza unei infecţii respiratorii.

Nici o victorie dublată
Ritmul invocat de Halep nu afectează doar pe ea şi asta se vede din statistica învingătoarelor în turnee pe parcursul unui sezon. În ultimii cinci ani, deşi există jucătoare cu o anume constanţă la nivel înalt, a fost foarte greu să se obţină victorii în săptămîni consecutive.

În 2011, s-a înregistrat doar o dată, în 2012 şi 2013 de două ori, iar anul trecut niciodată. Jucătoarele de top îşi fac în aşa fel programul într-un sezon încît să aibă săptămîna dinaintea unui turneu de Mare Şlem liberă şi să bifeze doar turneele foarte importante.

De obicei, aleg să joace în săptămîni consecutive doar atunci cînd e obligatoriu, spre exemplu dubla Indian Wells-Miami, sau cînd au nevoie de meciuri mai multe pe o anume suprafaţă, vezi Madrid şi Roma. Rezultatele însă sînt, de cele mai multe ori, inegale.

Serena Williams s-a retras înainte de sferturi la Madrid, apoi a cîştigat Roma, iar peste vară a ajuns în semifinale la Montréal şi a cucerit titlul la Cincinnati. Maria Şarapova s-a impus la Madrid, dar la Roma a ieşit în optimi, apoi s-a oprit în optimi la Montréal şi în semifinale la Cincinnati. Iar Petra Kvitova a atins semifinalele la Madrid, dar a pierdut în primul meci la Roma, iar în dubla Montréal-Cincinnati a cedat devreme de fiecare dată.

4 săptămîni de joc consecutiv e cea mai lungă serie a Simonei în 2014, întîlnită de două ori: Sydney, Australian Open, Paris, apoi ‘s-Hertogenbosch, Wimbledon, Bucureşti

Jucătoare care au cîştigat titluri în săptămîni consecutive în ultimii 5 ani

2011
Agnieszka Radwanska
Tokyo şi Beijing
2012
Victoria Azarenka
Sydney şi Australian Open
Beijing şi Linz
2013
Serena Williams
Madrid şi Roma
Simona Halep
Nürnberg şi ‘s-Hertogenbosch
2014
-

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (50)
mplttev
mplttev  •  24 Februarie 2015, 18:13

La primul meci, Muguruza s-a retras accidentată de la Doha cu lacrimi în ochi și a jucat 2 meciuri mai puțin decât Simona Halep. Vreți să se accidenteze fata noastră, făcându-i procese publice de neseriozitate pentru neparticipările ei ? Câte meciuri a jucat Serena și Șarapova amândouă la un loc ? Cred că mai puține decât Simona, singură.

mishu_74
mishu_74  •  24 Februarie 2015, 17:19
Postat de xraven pe 24 Februarie 2015, 09:37

Mi se pare normal ca dupa un turneu in care ai jucat toate meciurile si te-ai fortat la max sa-l castigi, sa apara probleme de sanatate. Odihna e bine meritata. Si mi se pare normal ca la inceput de an Simo sa-si aleaga turneele care merita (pt. ea.) si la care poate sa participe in forma maxima. Ca nu-i robot! Dar tuuuu, tot ce ai realizat in viata e o poza cu o masina tare. Si atunci mi se pare normal sa nu stii altceva sa faci, decat sa-ti fie ciuda pe realizarile altora.

vezi de treaba, nici masina nu e a lui. s-a dus in parcare la vreun supermarket si a facut si el poza. de fapt nu a facut-o el, a rugat pe un chinez cu aparat foto care trecea pe-acolo sa-i faca...

rsalexander
rsalexander  •  24 Februarie 2015, 13:19
Postat de vladutz13 pe 24 Februarie 2015, 12:54

Problema la Simona este ca isi programeaza prea multe turnee, nu ca se retrage. Uite ca Williams si Sharapova nici nu s-au mai sinchisit cu turneele astea din Golf dupa ce au jucat finala la Australian Open.

Esti in eroare, Serena a fost inscrisa la Dubai, dar s-a retras, citand o accidentare, desi jucase doar un turneu anu' asta. Mai primesti si like. Jumatate din comentatorii de pe aici habar nu au ce vorbesc, dar ce mai conteaza, fiecare trebuie sa aiba o parere, e democratie...

Vezi toate comentariile (50)
Comentează