SPORTURI  »  TENIS  »  ANALIZĂ

Vârfuri de zgură » Româncele au performat foarte bine pe suprafaţa roşie în acest sezon, cu un titlu, o semifinală şi trei "sferturi" importante

Articol de , - Publicat luni, 16 mai 2016 00:00

Serena Williams a cucerit ieri trofeul de la Roma, după ce a învins-o în finală pe Madison Keys.

O dată cu încheierea turneului din capitala Italiei se termină și o bucată intensă a intervalului de zgură. Două săptămâni și jumătate în care s-au desfășurat unele dintre cele mai importante turnee ale acestei părți de sezon. Madrid și Roma sunt puncte importante pe harta colorată în cărămiziu, însă perla lui vine de duminică la Paris, când debutează al doilea turneu de Mare Șlem al anului, Roland Garros-ul.

Dubla Roma-Madrid a fost una extrem de fructuoasă pentru România. Mai întâi, în capitala Spaniei, la competiția de categorie Premier Mandatory, din cinci tricolore prezente pe tablou, patru au ajuns în sferturi de finală, iar din cele patru, una a reușit să meargă până la capăt și să câștige prețiosul trofeu confecționat din aur și diamante.

Invazia româncelor

Irina Begu, Monica Niculescu și Simona Halep și-au obținut locul pe grilă grație clasamentului, în timp ce Patricia Țig a venit din calificări, iar Sorana Cîrstea a fost acolo datorită unui wild-card. "E incredibil că suntem patru românce între primele opt, mai ales că venim dintr-o țară ca a noastră. Cred că toată lumea știe că nu avem un sistem. Fiecare dintre noi a ajuns aici pe forțele proprii, căutând singure drumul. E impresionant că acum suntem una dintre marile forțe în tenis", spunea Sorana Cîrstea.

Săptămâna avea însă să-i aparțină Simonei Halep care a cucerit unul dintre cele mai prețioase trofee ale carierei. De ce e atât de prețios? "Pentru că turneul e al lui Ion Țirac, vedeți e numele lui scris pe trofeu", a spus râzând Simona Halep la conferința de presă. Ea mai avea un turneu în palmares de aceeași categorie, cucerit în 2015, la Indian Wells, dar pe cel de al Madrid și l-a dorit cu ardoare, din 2014, atunci când a pierdut finala în fața Mariei Şarapova.

Toţi ochii spre Paris

Dacă pentru Simona magia nu a continuat și în săptămâna următoare, la Roma, Irina a luat toate lucrurile bune și le-a transferat în capitala Italiei. După "sferturi" la Madrid, au venit semifinalele de la Forró Italico. După victoria la Muguruza, a venit succesul în fața Victoriei Azarenka.

Înainte de cea mai mare întâlnire pe zgură a anului, România stă foarte bine și poate visa la rezultate mari. Mai ales că toate jucătoarele tricolore au crescut pe această suprafață. Și toate au vorbit despre încrederea pe care au acumulat-o. Pe tabloul principal sunt deja calificate Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu și Alexandra Dulgheru. Grupul se poate mări cu cele care de marți intră în calificări. Urmează trei săptămâni interesante. Şi cărămizii.

Halep, al doilea premiu al carierei

Simona Halep a reușit să cucerească titlul de la Madrid, iar pentru acesta a primit 1.046.759 de dolari. Este al doilea premiu al carierei româncei, totalul fiind depășit doar de suma primită pentru finala de la Roland Garros din 2014, când cecul a fost de 1.087.417. Podiumul câștigurilor Simonei este completat de recompensa pentru finala jucată la Singapore, în 2014, când pe hârtie a fost scris 971.000 de dolari.

Problemele continuă

Alexandra Dulgheru a ieșit din Top 100 începând de azi. Pentru că anul trecut ajunsese până în sferturi de finală la Roma, iar anul acesta a pierdut încă din primul tur în calificări, căderea în clasament a româncei e serioasă, de pe 98 ea a ajuns pe 129. Ea are însă probleme mai grave, accidentările continuă să o deranjeze, de aceea nu a reușit să câștige nici un meci pe zgură în 2016. "Din păcate, accidentarea mea la genunchi a continuat și după o perioadă mai lungă în care am tot încercat să joc, sperând că voi fi mai bine...mi-am dat seama că trebuie să fac o pauză neapărat pentru că problemele tot acolo sunt. M-am retras și de la Strasbourg ca să fac în continuare recuperare la genunchi. Voi face tot posibilul sa joc la Roland Garros, un Grand Slam favorit", a scris Piti pe Facebook.

Româncele pe zgură în 2016

  • Simona Halep

6 WTA
Trei turnee pe zgură plus Fed Cup
Bilanț victorii-înfrângeri pe zgură 2016: 7-3
Cel mai bun rezultat: titlu la Madrid

  • Irina Begu

28 WTA
Patru turnee pe zgură plus Fed Cup
Bilanț victorii-înfrângeri pe zgură 2016: 10-5
Cel mai bun rezultat: sferturi la Madrid, semifinale la Roma

  • Monica Niculescu

35 WTA
Trei turnee pe zgură plus Fed Cup
Bilanț victorii-înfrângeri pe zgură 2016: 1-3
Cel mai bun rezultat: turul 2 la Stuttgart

  • Sorana Cîrstea

99 WTA
Patru turnee pe zgură
Bilanț victorii-înfrângeri pe zgură 2016: 7-4
Cel mai bun rezultat: sferturi de finală la Madrid

  • Patricia Țig

101 WTA
Cinci turnee pe zgură
Bilanț victorii-înfrângeri pe zgură 2016: 3-3
Cel mai bun rezultat: sferturi de finală la Madrid

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
comabi
comabi  •  16 Mai 2016, 10:36

Inclusiv Piti este calificata pe tabloul principal al turneului parizian? Avand in vedere clasamentul WTA, de ce este calificata Dulgheru direct pe tabloul principal?

catalynn
catalynn  •  16 Mai 2016, 09:58

Ce a fost a fost, conteaza mai putin acum, imporant e ce urmează, asa ca bafta tuturor la Paris! Acolo absolut toată lumea va da ce are mai bun, deci nu va fi deloc usor!

catalynn
catalynn  •  16 Mai 2016, 09:58

Ce a fost a fost, conteaza mai putin acum, imporant e ce urmează, asa ca bafta tuturor la Paris! Acolo absolut toată lumea va da ce are mai bun, deci nu va fi deloc usor!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează