SPORTURI  »  TENIS  »  INEDIT

Victorie strînsă » Jurnaliştii americani şi-au imaginat un meci disputat între Rafael Nadal şi Ilie Năstase

Rafael Nadal va juca săptămîna viitoare la Rio de Janeiro f Reuters
Ilie Năstase în vremurile de glorie // Foto: Guliver/GettyImages
Rafael Nadal va juca săptămîna viitoare la Rio de Janeiro f Reuters Ilie Năstase în vremurile de glorie // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 18 februarie 2015 00:00 / Actualizat marti, 17 februarie 2015 22:19

Într-un meci imaginar, analizat de jurnaliştii de la revista americană Tennis, Rafael Nadal l-ar învinge greu, cu 6-4, 7-6 (5), pe Ilie Năstase.

Îi despart fix 40 de ani, de aceea un meci în condiţii de echitate nu ar fi posibil în ziua de azi. Imaginaţia celor de la Tennis Magazine i-a aşezat însă faţă în faţă pe Rafael Nadal, 28 de ani, cîştigător a 14 titluri de Mare Şlem, şi pe Ilie Năstase, 68 de ani, primul număr unu mondial din istoria computerizată a tenisului.

Cu cărţile de vizită prezentate în paralel şi cu momentul-cheie al carierei. În cazul spaniolului, de pînă acum. La Nadal e ales anul de cotitură 2008, cînd a cucerit iarba şi trofeul de la Wimbledon, după o finală deja de legendă contra lui Roger Federer. La Năstase, anul important e 1972, cînd, revenind după înfrîngerea dureroasă suferită tot la All England Club, în ultimul act, cu Stan Smith, a triumfat la US Open.

Tennis Magazine apreciază că există un contrast vizibil între stilurile celor doi, dar că talentul pur e la aceleaşi cote. Rafa e descris drept "soldatul generaţiei sale, gata să pornească la război ori de cîte ori intră pe teren. E atitudinea care i-a adus 14 trofee majore". Despre Năstase cuvîntul definitoriu e "dăruit", chiar dacă n-a ajuns decît la două titluri de Mare Şlem. Amîndoi pot (sau puteau) juca pe orice suprafaţă, e un argument al echilibrului într-un duel imaginar.

"Confruntarea lor, una între stăruinţa de pe linia de fund a lui Rafa şi baletul pe tot terenul al lui Ilie, ar fi fost una extrem de agreabilă", apreciază jurnaliştii americani. "În plus, Nasty s-ar fi distrat cu siguranţă cu sticlele de apă ale lui Rafa". Cele care trebuie să stea mereu în aceeaşi poziţie. Sau poate nu. Victoria i-ar aparţine însă spaniolului, cu un strîns 6-4, 7-6 (5).

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (1)
liberal
liberal  •  18 Februarie 2015, 09:37

Nu cred ca Ilie ar fi putut face mai mult de trei game-uri. Este o diferenta uriasa de nivel de joc intre campionii contemporani si cei din perioada lui Nastase.De fapt , cu mici exceptii ( boxul de exemplu) , lucrurile stau la fel in mai toate sporturile.Aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa ne respectam fostele mari glorii sportive.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează