SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Vor meciuri mai scurte » Tie-break-ul ar putea fi introdus în setul decisiv la toate turneele de Grand Slam

Articol de - Publicat marti, 22 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 21 ianuarie 2013 22:09

Cele cinci ore şi două minute jucate de Djokovici şi Wawrinka duminică au readus din nou în discuţie introducerea tie-break-ului în setul decisiv la turneele de Mare Şlem. Mai mult, Tommy Hass susţine că şi la băieţi ar trebui jucat după sistemul ”cel mai bun din trei seturi”


Novak Djokovici şi Stanislas Wawrinka au jucat duminică un meci de ţinut minte. Un meci care a durat 5 ore şi două minute şi care s-a încheiat cu scorul 1-6, 7-5, 6-4, 6-7(5), 12-10 în favoarea liderului mondial. O partidă care i-a entuziasmat pe unii, dar care i-a pus pe gînduri pe alţii. Kevin Anderson, al 31-lea jucător al lumii, a scris pe Twitter: "E momentul să eliminăm lungile seturi cinci de la toate turneele de Mare Şlem? Cred că da. Ce valoare adăugă ele întregului joc? Trebuie să clarific pentru cei care cred că e mai spectaculos aşa, oare merită tot stresul fizic care se răsfrînge asupra jucătorilor?".

Turneele de Mare Şlem sînt singurele unde la masculin se joacă după sistemul cel mai bun din cinci seturi. Doar la US Open se joacă tie-break în setul decisiv, la restul competiţiilor de Grand Slam se joacă pînă există o diferenţă de două game-uri. Faptul că la Wimbledon nu se dispută tie-break în setul al cincilea a dus la cel mai lung meci din istorie, care s-a întins pe 3 zile, a durat 11 ore şi cinci minute şi scorul în setul al cincilea a fost 70-68. La Melbourne, cel mai lung meci a fost finala dintre Novak Djokovici şi Rafael Nadal care a durat 5 ore şi 53 de minute. Recordul la Roland Garros este deţinut de partida dintre Santoro şi Clement din 2004, partidă care a durat 6 ore şi 33 de minute. LA US Open, chiar dacă există regula tie-break-ului, cel mai lung meci s-a dspuatat în 1992 şi a durat 5 ore şi 26 de minute.

Motivele invocate pentru scurtarea meciurilor au legătură cu solicitarea organismului şi cu faptul că tenisul a devenit din ce în ce mai fizic. Exemplul cel mai apropiat vine de la meciul din turul al doilea dintre Gilles Simon şi Gael Monfils, cînd abia mai puteau merge şi lovi mingea, într-un meci care a durat 4 ore şi 43 de minute.

În această dezbatere, Tommy Haas spune că ar trebui ca şi băieţii să joace la turneele de Mare Şlem, la fel ca fetele, după sistemul cel mai bun din trei. "Anul trecut la Shanghai, am avut un consiliu al jucătorilor şi atunci am întrebat cine e de acord cu trecerea la acest sistem. Singurul de acolo care a ridicat mîna am fost eu", a povestit germanul în vîrstă de 34 de ani. Deocamdată, oficialii nu dau nici un semn că ar vrea să schimbe ceva, dar discuţiile continuă.

"Murray va fi numărul unu la finalul anului"
Pete Sampras, cîştigător a 14 turnee de Mare Şlem, a spus că Andy Murray va mai cîştiga şi alte trofee de Mare Şlem şi că la finalul anului el va fi lider mondial. "Pînă acum el era doar posibil cîştigător, iar acum este favorit la turneele de Grand Slam. Nu mai merge la astfel de competiţii doar ca să ajungă în finală, ci merge să le cîştige", a spus americanul. Pînă la trofeul de la Australian Open, Andy Murray s-a califcat ieri în sferturile de finală, după ce a trecut de Gilles cu Simon cu 6-3, 6-1, 6-3, şi îl va întîlni mai departe pe Jeremy Chardy.

Serena şi Vika, de neoprit
Victoria Azarenka şi Serena Williams continuă drumul spre întîlnirea directă din semifinale. Ele s-au calificat ieri în sferturi de finală. Serena Williams a trecut de Maria Kirilenko cu 6-2, 6-0, iar Azarenka de Elena Vesnina cu 6-1, 6-1. Pînă la ciocnirea din semifinale, bielorusa trebuie să treacă de Svetlana Kuzneţova, iar americanca de Sloane Stephens.

Citește și:

Răzvan Raț, bulversat de Edi Iordănescu: „Nu-l înțeleg. De parcă nu s-ar mai prezenta Ucraina la meci”
Nationala
Răzvan Raț, bulversat de Edi Iordănescu: „Nu-l înțeleg. De parcă nu s-ar mai prezenta Ucraina la meci”
Bătaie GENERALĂ pe străzi înainte de Serbia - Anglia! » Noi scene BRUTALE la Euro: huliganii englezi i-au atacat pe sârbi la terase
Euro 2024
Bătaie GENERALĂ pe străzi înainte de Serbia - Anglia! » Noi scene BRUTALE la Euro: huliganii englezi i-au atacat pe sârbi la terase
Deturnat! Mititelu i-a „suflat” jucătorul lui Dinamo » FCU Craiova a anunțat transferul
Liga 2
Deturnat! Mititelu i-a „suflat” jucătorul lui Dinamo » FCU Craiova a anunțat transferul

Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”

„Îmi fac testamentul!” » Cornel Dinu, izbucnire teribilă, după o decizie pe care o numește „TÂLHĂRIE”: „M-au nenorocit minciuna și nedreptatea”


Comentarii (6)
adyyy_10
adyyy_10  •  27 Martie 2013, 21:36

Pete sampras a castigat 13 turnee de mare slam !

tomagh
tomagh  •  22 Ianuarie 2013, 18:55

Cred că numai finala ar trebui să se joace 3 seturi din 5 dar cu tie-break. Restul, 2 seturi din 3 cu tie-break în primele 2 seturi și cu diferența de 2 gheme în setul decisiv. Pentru că, un finalist în sistemul 3 din5 poate juca până la 30 de seturi x minim12 gheme=minim 360 de gheme pe turneu, iar în sistemul 2 din 3 poate juca 18 seturi x max 13=234 gheme+18=max 252 gheme. Dacă mai adunăm și meciurile de dublu, cred că modificările se impun.

sorineldumitru
sorineldumitru  •  22 Ianuarie 2013, 17:26

Ar fi pacat sa se renunte la decisivul fara tie-break. O solutie ar fi ca principalii favoriti sa nu mai trebuiasca sa joace in primele tururi, pe care oricum le joaca degeaba, ei ar putea fi calificati direct undeva in turul 3.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează