SPORTURI  »  TENIS  »  ROMÂNIA-BELGIA

Ziua cea mare » Monica Niculescu și Kirsten Flipkens deschid duelul din Cupa Fed: surpriza pregătită de Ilie Năstase

Echipa Belgiei și echipa României și tradiționala poză de grup de dinainte de fiecare întâlnire // FOTO Cristi Preda +2   FOTO
Echipa Belgiei și echipa României și tradiționala poză de grup de dinainte de fiecare întâlnire // FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat sambata, 11 februarie 2017 00:00

Monica Niculescu și Kirsten Flipkens deschid azi, la Sala Polivalentă din București, întâlnirea dintre România și Belgia, cea care contează pentru primul tur al Grupei Mondiale II.

Ziua tragerii la sorți în Cupa Fed este una a promisiunilor, a evitării răspunsurilor clare despre problemele medicale, dar și debutul luptei psihologice.

Jucătoarele din România și Belgia au intrat  ieri în sala de la Hotel Intercontinental în aplauzele celor prezenți, păstrând încă urmele coafurilor de cu o seară în urmă, când au participat împreună la dineul oficial. Fetele sunt zâmbitoare, deși Flipkens, Wickmayer, Mertens și Zanevska se ascund în spatele șepcilor negre.

Momentul tragerii la sorți s-a consumat repede, mai mult murmur s-a produs atunci când Monica Niculescu a fost anunțată drept jucătoarea numărul unu din tabăra tricoloră, deși Irina Begu este clasată mai bine și deocamdată este nominalizată să joace în meciul de dublu.

Sorții au decis ca Monica Niculescu și Kirsten Flipkens să deschidă azi, de la ora 13:00, întâlnirea dintre România și Blegia. Cele două se știu foarte bine, mai ales că s-au ciocnit de șase ori în circuitul profesionist.

"Scorul este egal, am și câștigat, am mai și pierdut, ultime meciuri am câștigat eu, la Luxemburg și la Hobart. Joacă dificil, slice cu reverul, are scurte, deci trebuie să fim foarte atente. Are stilul ca al meu, va fi un meci interesant și captivant", a spus zâmbind românca de pe locul 36 WTA.

Ultima oară ele s-au duelat în luna ianuarie, la Hobart, și a fost o victorie în două seturi pentru româncă. "Cu Monica e mereu un alt meci, trebuie să dai tot ce ai, dar în Fed Cup partidele sunt mereu altfel. În trecut am avut câteva meciuri foarte strânse, pe ultimele le-am piedut, dar, după cum am mai spus, în Fed Cup e altceva, voi face tot ce pot să câștig", a completat belgianca în vârstă de 31 de ani.

Pregătită indiferent de adversar

În cel de-al doilea meci se vor confrunta Sorana Cîrstea și Yanina Wickmayer. "Din păcate, ultima mea întâlnire cu ea în circuit a fost în 2012 și este un pic irelevant. Vom vedea o partidă interesantă, ea o jucătoare agresivă,  care servește bine și încearcă mereu  să vină peste tine. Wickmayer are stilul meu, va fi un meci interesant de care pe care, însă sunt pregătită, de asta sunt aici, să joc indiferent de adversar", a spus Sorana Cîrstea.

Duminică, primul meci va fi Niculescu-Wickmayer, al doilea Cîrstea-Flipkens, iar al treilea, cel de dublu, Begu/Țig-Mertens/Zanevska. În funcție de scor și de strategie, pot apărea unele schimbări pentru că regulamentul permite așa ceva.

Optimism nemascat

În tabăra belgienilor, optimismul e foarte mare, dacă înainte de plecarea din Belgia ei își apreciau șansele de câștig la patruzeci la sută, problemele medicale din tabără României, cât și săptămâna petrecută în Sala Polivalentă le-au schimbat discursul.

"Când numărul unu din echipă nu joacă, e clar că șansele noastre au crescut, mai ales că am avut parte de antrenamente bune toată săptămâna, terenul este foarte bun, avem multă încredere, vom fi un adversar foarte greu. Fetele sunt foarte motivate și puternice din punct de vedere psihologic", a spus Dominique Monami, căpitanul nejucător al Belgiei.

La nivel declarativ, lucrurile stau bine, dar azi și mâine la Sala Polivalentă se va stabili cine avansează în barajul pentru Grupa Mondială și cine retrogradează în barajul pentru menținerea în acest eșalon. Zilele cu meciuri sunt mereu cele mai importante.

Suprafață potrivită

Dominique Monami, căpitanul nejucător al Belgiei, a spus la fiecare conferință de presă că suprafața din Sala Polivalentă se potrivește de minune jucătoarelor sale.

"Pentru că hard-ul de aici ne place e un avantaj, dacă te simți bine pe teren, poți învinge pe oricine, mai ales în Fed Cup. Cred că putem câștiga această întâlnire, mai ales după ce am văzut în această săptămână", a spus ea.

Româncele nu au fost atât de categorice în ceea ce privește suprafața de joc. "Am avut rezultate pe toate suprafețele, de la zgură, iarbă, hard lent, hard rapid, cred că mă pot adapta destul de ușor, așa cum am zis de multe ori, în fiecare săptămână schimbăm suprafața, nu e după cum ne place, ci cum găsim maniera să ne adaptăm. Am avut o săptămână de antrenamente, cred că a fost suficient și sunt aptă pentru meciurile care urmează", a spus Sorana Cîrstea.

Coșmar lăsat în urmă

Yanina Wickmayer, cel mai bine clasată jucătoare din tabăra belgiană, nu a avut un început de an foarte bun. Are o singură victorie și două înfrângeri, iar ultima dintre ele s-a întâmplat la Australian Open, când a ratat nouă mingi de meci în fața cehoaicei Lucie Safarova.

"Lucrurile acestea se întâmplă, nu e prima oară când trăiesc așa ceva, am avut destul timp să mă recuperez atât mental, cât și fizic. Sunt pregătită, e o săptămână nouă, am parte de mult sprijin, așa că sunt bine", a spus belgianca în vârstă de 27 de ani.

Abordări diferite

Cum pregătesc jucătoarele din ambele tabere meciurile din Fed Cup? "Te pregătești ca la un meci obișnuit, îmi place să mă uit la partidele mele cu adversarele, dar apoi și vorbim despre strategie. Meciurile vor fi diferite, nu e vorba doar despre o luptă tactică, ci și una psihică, cu siguranță sunt pregătită pentru amândouă, sunt gata să dau totul și vom vedea ce ne rezervă acest sfârșit de săptămână", a spus Yanina Wickmayer. 

"Nu m-am uitat la filmulețe, dar am jucat cu ele, și cu Wickmayer, și cu Flipkens și cu Mertens. Cu ultimele două chiar anul acesta, meciul cu Mertens încerc să-l uit, nu trebuie să mă uit la video-uri pentru că am jucat cu ele și știu ce am de făcut, apoi îi avem și  pe antrenorii noștri și sper să fie bine", a spus Monica Niculescu.

De la tocuri la adidași

Joi seară, componentele celor două echipe care se înfruntă azi au participat la dineul oficial, cel în cadrul căruia cei doi căpitani nejucători au ținut discursuri, iar Ilie Năstase a stârnit ca de fiecare dată multe râsete. Dominique Monami, 43 de ani, a dezvăluit că românul, 70 de ani, i-a spus că nu-i poate fi soție pentru că trebuie să aibă jumătate din vârsta lui pentru a se califica pentru acest rol.

Fostul lider mondial a continuat gluma și a spus că va face o excepție în cazul său, spre amuzamentul celor prezenți în sală. Româncele și belgiencele s-au îmbrăcat elegant, au avut pantofi cu toc, dar de ieri au revenit la încălțările comode și la tactica pentru meciurile care urmează să se joace sâmbătă și duminică.

"Mie îmi place să joc în sală, am un turneu câștigat, cel de la Luxemburg, exact pe aceeași suprafață, acum să vedem după meciuri dacă o să-mi mai placă, dar per total îmi place să joc în sală"
Monica Niculescu

"E singura dată când pot să vină să joace pe echipe și e diferit. Un turneu poți să-l pierzi în primul tur și mergi la următorul, dar aici, chiar dacă pierzi, mai ai de jucat"
Ilie Năstase

"Un sportiv de performanță nu e niciodată apt sută la sută, ceva tot te doare. Dimineața, dacă nu simți nimic, nu e ok, dar sunt aptă să dau tot ce am mai bun și sper să iasă bine"
Sorana Cîrstea

"Chiar dacă nu avem pe hârtie cel mai bine clasate jucătoare în comparație cu cele ale României, fetele sunt foarte motivate, ceea ce pentru mine este una dintre cheile acestei întâlniri. Sunt pregătite din punct de vedere psihic, gata să lupte până la final, să dea 200 la sută"
Domique Monami

22-8este raportul dintre victorii și înfrângeri pentru Yanina Wickmayer în Cupa Fed la simplu

11-19este raportul la simplu dintre victorii și înfrângeri pentru Kirsten Flipkens în Cupa Fed

15victorii a adunat Monica Niculescu la simplu în Cupa Fed, înregistrând și nouă înfrângeri

10succese a strâns la simplu Sorana Cîrstea, în timp ce înfrângerile sunt patru

România-Belgia

Azi, ora 13:00
Monica Niculescu-Kirsten Flipkens
Sorana Cîrstea -YaninaWickmayer

Mâine, ora 13:00
Monica Niculescu-Yanina Wickmayer
Sorana Cîrstea-Kirsten Flipkens
Irina Begu/Patricia Țig-Elise Mertens/Maryna Zanevska

*partidele sunt transmise de DigiSport și DolceSport

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
589949641156771
Mihai Mart  •  11 Februarie 2017, 11:41

Nea Ilie, domn' General, dupa infrangerea cu Belgia poate te lasi de glumite !.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează