GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  INTERVIU EXCLUSIV / MARIO MARINICĂ

"Am făcut egal cu Steaua? Trebuie să ne dăm două-trei palme şi să ne trezim!"

Articol de - Publicat luni, 27 octombrie 2008 00:00

Buzăul a mai produs o surpriză şi tot în faţa Stelei. După egalul scos anul trecut la Buzău în ultimele minute de joc prin golul din lovitură liberă a lui Romeo Bunică, duminică seară în Ghencea, Vlaicu a fost cel care a marcat pentru buzoieni. Mario Marinică antenorul care a trăit unul dintre cele mai frumoase momente ale carierei sale de antrenor, a povestit pentru Gazeta Sporturilor, cum a trăit meciul din Ghencea şi ce a vorbit cu jucătorii la pauză, dar şi cum a fost atmosfera în vestiar după meci.

Marinică este antrenorul care deţine cea mai importantă calificare pentru antrenorii profesionişti de fotbal, UEFA Pro Licence. Palmaresul său ca antrenor în România include echipe ca FC Argeş, Rocar şi Cimentul Fieni. Actualul antrenor al buzoienilor a lucrat în dezvoltarea tinerilor fotbalişti atît la Arsenal, cît şi Crystal Palace. Ca jucător a evoluat la Rocar, Dinamo şi Steaua. Acum conduce Gloria Buzău şi îşi propune un singur lucru: evitarea retrogradării.

- Domnule Marinică, înaintea meciului cu Steaua...
- Toată lumea cu care vorbesc acum mă întreabă de meciul de duminică cu Steaua! Am greşit cu ceva?

- Nu, din contră, felicitări! Aţi obţinut un punct important.
- Mulţumesc pentru felicitări, dar punctul cîştigat nu mi se datorează mie şi echipei mele.

"Un meci nebun!"
- Cu ce gînd aţi venit în Ghencea: să nu luaţi multe goluri sau să cîştigaţi?

- Am venit la meciul cu Steaua ca la orice meci al Gloriei Buzău. Cu gîndul că trebuie să nu pierdem şi să încercăm evitarea retrogradării. Dacă am reuşit vom vedea cînd se trage cortina.

- Cum aţi trăit meciul?
- Foarte intens. A fost un meci nebun pentru mine, am avut multe ocazii, la fel ca şi steliştii şi am reuşit să marcăm foarte repede după ce Bănel Nicoliţă a deschis scorul.

- Aţi mai crezut într-o revenire la 1-0 sau....
- Am spus şi o să repet! Eu sper tot timpul atîta timp cît ai o şansă. Nu aveam de ce să nu cred în şansa mea şi a echipei.

"Uitaţi tot, luptăm de la zero"
- Ce le-aţi spus băieţilor la pauză, cînd scorul era 0-0?

- Să uite tot ce au jucat în prima repriză, să ridice capul sus şi să intre pe teren ca nişte învingători care-şi propun că cîştige în faţa Stelei.

- Nu era un obiectiv cam greu?
- Nu avea de ce! Sînt jucători buni care se descurcă foarte bine la Buzău. Au intrat ca nişte profesionişti şi s-au dăruit 90 de minute pentru un rezultate bun. Au reuşit să revină, să marcheze şi aveau şansă să şi cîştige. Nu era imposibil!

- A venit golul lui Bănel, ce le-aţi spus?
- Să continue să joace şi să încerce să încrie. A venit minutul 58 cînd Vlaicu a reuşit să înscrie cu o lovitură de cap. Am făcut 1-1 şi speram să-l menţinem. Am şi reuşit.

- Aţi jucat la Steaua, nu aţi simţit o durere că aţi luat un punct?
- Normal că am simţit o durere mare, dar cînd intri pe teren trebuie să uiţi de tot! Am vorbit cu Pedrazzini pe care-l cunosc de peste 9 ani şi i-am spus că după fluierul arbitrului uit trecutul şi mă gîndesc la prezent şi la viitor.

"Nu credeam că ratează Bănel"
- Cum a fost atmosfera din Ghencea?

- Puţin tristă! Au fost 6.000 de spectatori. Eram obişnuit cu peste 30.000 de spectatori pe Ghencea. E păcat că la o echipă puternică cum este Steaua vin puţin peste 6.000 de oameni.

- A venit penalty-ul Stelei, vi s-au ruinat visele în acel moment?
- Sincer să fiu eu am concepţie. Meciul se joacă 90 de minute, plus minutele de prelungire pe care le arată arbitrul la final de partidă. Am învăţat toate astea de-alungul carierei şi mi-au folosit de fiecare dată. Nu aveam de ce să mi se ruineze visele, speram în continuare. Nu credeam că o să rateze Nicoliţă, credeam că o să apere Tomi şi aşa a fost. Are un mare merit!

- Vorbind despre Tomi, credeţi că daca va continua seria bună veţi primi oferte pentru el?
- Tomi a fost în probe la Rapid şi cei de acolo nu l-au dorit. Eu am insistat foarte mult ca acest portat să semneze cu Gloria Buzău, pentru că am încredere în el. Este primul său meci, a primit o notă mare în ziare şi-l felicit. A salvat echipa cînd aveam cea mai mare nevoie de ajutor.

"Arcaba trebuie să confirme"
- Totuşi l-aţi lăsa să plece?

- A avut şansa să joace la Rapid. Acum sper să nu înceapă să vină ofertele pentru el, pentru că este la primul meci la Buzău şi mai are multe de arătat şi de învăţat. Trebuie să confirme la Buzău, este un portar tînăr care sînt sigur că va ajunge departe. Cei care ar face oferte pentru Arcaba, ar face un gest nesăbuit.

- Iese Buzăul din criză după 1-1 cu Steaua?
- E obligatoriu să cîştigăm următoarele meciuri (Rapid, Craiova...), pentru că altfel am cîştigat degeaba cu Steaua. Sper şi îmi doresc din tot sufletul să salvez împreună cu băieţii Buzăul de la retrogradare.

"Ne-am bucurat foarte mult"
- Acum un an nu toţi s-au bucurat de egalul cu...

- Noi ne-am bucurat! Am muncit şi am cîştigat un punct. Cum să nu ne bucurăm?

- Ce a fost în vestiar după meci?
- O bucurie foarte mare! Am mai luat un punct Stelei. A fost o atmosferă foarte bună mai ales că înaintea noastră a jucat Lyon în Ghencea. Ţinînd cont de echipele mari care au jucat pe Ghencea, ne-am simţit minunat. Putem spune că am trecut şi noi puţin în rîndul echipelor mari, dar trebuie să ne dăm două-trei palme şi să ne trezim. Avem mult de muncit şi sper să nu ne amintim de meciul ăsta luni de zile. A fost, am cîştigat un punct, continuăm lupta.

- Aţi antrenat în străinătate, puneţi în practică ce aţi învăţat acolo?
- Cu singuranţă, de fiecare dată le cer jucătorilor mei să aibă o mentalitate de învingător. Avem şansele pe care le au şi adversarele noastre şi trebuie să sperăm că putem produce surpriza, chiar dacă sîntem o echipă mică.

"Oricine vrea la Steaua"
- Trece Steaua printr-o perioadă critică?

- De ce trebuie să răspund eu? Nu are rost să vorbesc despre ce se petrece la Steaua. Nu ştiu daca trebuia schimbat Lăcătuş, cum nu ştiu dacă e benefică numirea lui Dorinel în funcţia de antrenor.

- Nu s-a grăbit Dorinel cînd a ales Steaua ţinînd cont de meciurile care vin?
- Nimeni niciodată nu se grăbeşte cînd alege Steaua. Orice îşi doreşte să fie propus în funcţia de principal la Steaua. Este una dintre cele mai puternice echipe din România, o echipă care nu paote fi refuzată, la fel ca echipa naţională.

- Urmează meciul cu Rapid, cîştigaţi?
- E bine să revenim cu picioarele pe Pămînt şi încercăm să ne realizăm obiectivul. Trebuie să supraviţuim în Liga I şi să nu retrogradăm. Trebuie să muncim mult şi să dovedim în meciul cu Rapid să rezultatul cu Steaua nu este unul întîmplător.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
 •  28 Octombrie 2008, 12:14

O sa imi para foarte rau daca Gloria o sa cada mai rau este sa faca cel putin 25 de puncte.. tin cu gloria de anii de zile de cand am fost si eu junior la gloria si stiu toti ani astea cat am fost junior stiu ce a fost acolo cine nu a vrut ca aceasta ekipa sa fie mai demult in liga a Tulpan a tinut capul de afis in divizia b sper ca ce a fost atunci sa nu mai fie si ce ia ce a facut duminica seara sa fie ceva o sclipire de incredere si sa continue in viitor asa cum a inceput duminica seara !!!

 •  28 Octombrie 2008, 03:59

Un punct foarte mare obtinut in dauna Stelei. trebuie sa on tinem to asa Mario, saavem incredre in noi si sa luptam mereu pinala sacrificiu.. esti un antrenor mare, si sint sigur ca o sa ajungi departe.... Ai muncit foarte mult aici in UK si ai o reputatie foarte buna in rindul oamenilor de fotbal de aici... felicitari si bafta in continuare, arata-le ce poti face cu o echipa asa de MICA, Jimmy

 •  27 Octombrie 2008, 19:32

sunt buzoian,tin cu steaua da zic k buzaul trebuia sa bata...steaua nu mai joaca nimic....

Vezi toate comentariile (5)
Comentează