FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

2013, s-a stins un mit » Cel mai longeviv giuleştean a încetat din viaţă ieri: avea 101 ani, o lună şi 21 de zile

Ion Costea împlinise 101 ani în aprilie // Foto: Libertatea +2   FOTO
Ion Costea împlinise 101 ani în aprilie // Foto: Libertatea

Articol de - Publicat luni, 03 iunie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 02 iunie 2013 21:32

Fostul fotbalist Ion Costea, cîştigător a cinci Cupe ale României, coleg cu legendarii Baratky şi Auer, a servit Rapidul timp de 72 de ani, inclusiv ca vînzător de bilete! Omul care i-a descoperit pe Coe, Liţă Dumitru şi Sandu Neagu a decedat la patru zile după ultimul meci jucat de Rapid în Liga 1.

"A iubit Rapidul mai mult decît pe mama. Toată ziua era la stadion!".

Aşa descria fiica lui Ion Costea, Rodica, ataşamentul tatălui pentru giuleşteni, într-un interviu pentru Libertatea. Se întîmpla în mai 2012: ieri, în apartamentul din cartierul Pajura, părintele ei s-a stins. Rămăsese alături de giuleşteni şi după cariera de jucător, şi după retragerea din antrenorat, ca vînzător de bilete şi fulare. În ultima vreme nu mai conştientiza ce se întîmplă cu echipa. "Mai bine că n-a văzut-o aşa", spun fanii pe forumuri şi în comentarii.

5 Cupe în palmares
Costea avea 11 ani la fondarea clubului. A ajuns la CFR-ul de Bucureşti peste alţi 12, prinzînd vremurile de glorie de la începuturile celui de Al doilea Război Mondial. Cinci Cupe ale României cîştigate, deşi n-a jucat decît în cea din '39, 2-0 cu Sportul. Participări în cupele europene timpurii, schimburi de pase cu Giussy Baratky, Raffinsky şi "Rici" Auer. N-a ratat nici celebra ediţie a Cupei Europei Centrale, 1940, cînd Rapidul n-a putut juca finala împotriva lui Ferencvaros din cauza începerii războiului. În campionat a bifat 38 de partide.

Liţă Dumitru: "Mi-a dat friptură şi tenişi"
S-a remarcat şi ca antrenor: a descoperit generaţia care avea să ia primul titlu cu Rapid, în 1967. Printre alţii, Dan Coe, fraţii Dumitriu, Puiu Ionescu sau Sandu Neagu. Şi alţi rapidişti de seamă, precum Nae Manea şi Liţă Dumitru. Ultimul, aflat în Germania, a auzit imediat de moartea primului său tehnician. "Dumnezeu să-l ierte. Un antrenor excelent. A fost omul care m-a învăţat s-o dau cu stîngul, cu dreptul şi s-o bag în poartă! Mi-a dat prima friptură şi primii tenişi".

"Ruşine lui Copos!"
Liţă Dumitru a comentat şi la Radio GSP moartea lui Ion Costea. "Ruşine Rapidului că l-a lăsat să vîndă bilete. Cînd îl vedeam îmi era şi ruşine să vin la el. Îl vedeam umilit. Ruşine lui Copos care îi dădea lui Rică Răducanu un salariu în plus doar pentru că era Rică. Rada şi Rică au fost prea mult băgaţi în seamă faţă de unii care au făcut mai mult pentru Rapid", a tunat fostul mijlocaş.

Dramele lui Costea
Într-un articol publicat în Revista VIP acum un deceniu sînt consemnate două momente nefericite din trecutul lui Costea. Regimul comunist i-a demolat casa, apoi, în 1979, la 5 ani după pensionare, a suferit o accidentare gravă, ruptură de ligamente, fiind operat de urgenţă la picior.

"Primul meu fular l-am cumpărat, acum 20 de ani, de la nea Costea. Era frig, decembrie. Mi-a zis: «Ai grijă de fular! Dacă se rupe, se va rupe în zeci de mii de bucăţi, cîţi rapidişti sîntem». Am avut grijă, fularul e la loc de cinste" (Francy, suporter rapidist)

CV  - Ion Costea
Născut: 12 aprilie 1912, Sîncel (azi în jud. Alba)
Post: mijlocaş dreapta
Jucător: România Cluj (1929-'30), CFR Cluj (1930-'35), CFR Bucureşti (1935-'36), CFR Braşov (1936-'38), Rapid Bucureşti (1938-'44), Juventus Bucureşti (1944), Rapid Bucureşti (1945-'46), Griviţa Bucureşti (1947-'48)
Antrenor: Locomotiva Filaret (1948-'52) şi grupe de juniori la Rapid (1952-'74)
Palmares ca jucător: 5 Cupe ale României (1938, 1939, 1940, 1941, 1942)

Citește și:

Răzvan Raț, bulversat de Edi Iordănescu: „Nu-l înțeleg. De parcă nu s-ar mai prezenta Ucraina la meci”
Nationala
Răzvan Raț, bulversat de Edi Iordănescu: „Nu-l înțeleg. De parcă nu s-ar mai prezenta Ucraina la meci”
Bătaie GENERALĂ pe străzi înainte de Serbia - Anglia! » Noi scene BRUTALE la Euro: huliganii englezi i-au atacat pe sârbi la terase
Euro 2024
Bătaie GENERALĂ pe străzi înainte de Serbia - Anglia! » Noi scene BRUTALE la Euro: huliganii englezi i-au atacat pe sârbi la terase
Deturnat! Mititelu i-a „suflat” jucătorul lui Dinamo » FCU Craiova a anunțat transferul
Liga 2
Deturnat! Mititelu i-a „suflat” jucătorul lui Dinamo » FCU Craiova a anunțat transferul

Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”

„Îmi fac testamentul!” » Cornel Dinu, izbucnire teribilă, după o decizie pe care o numește „TÂLHĂRIE”: „M-au nenorocit minciuna și nedreptatea”


Comentarii (12)
ss_gusterman
ss_gusterman  •  05 Iunie 2013, 07:04

Bine ca n-a trait 400 de ani !

rapid_forever_1923
rapid_forever_1923  •  04 Iunie 2013, 01:26

Din pacata la noi,la romani,si mai ales in vremurile pe care le traim acum,se vorbeste mai mult despre un om dupa ce moare...Nea Costea a fost si va ramane o legenda a Rapidului,aproape intreaga-i viata se contopeste cu Rapidul,ar merita cu prisosinta o statuie la stadion...

skream
skream  •  03 Iunie 2013, 17:08

Pacat!S-a mai stins o legenda dar spiritull visiniu nu va muri niciodata.FZR.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează