FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

UEFA şi taie, dar şi iartă! » Ce au păţit pe plan extern alte echipe condamnate pentru corupţie pe plan intern

Tănase şi ceilalţi stelişti riscă să rateze următoarele sezoane de cupe europene.
Tănase şi ceilalţi stelişti riscă să rateze următoarele sezoane de cupe europene.

Articol de - Publicat marti, 04 iunie 2013 00:00 / Actualizat marti, 04 iunie 2013 10:16

Juventus şi Fenerbahce au fost excluse de UEFA din Champions League, însă FC Porto, care are cea mai asemănătoare situaţie cu cea a Stelei, a beneficiat de clemenţa Comisiei de Apel a forului continental.

E greu de spus ce decizie va lua UEFA în cazul în care Becali va fi condamnat azi pentru corupţie. În ultimii 10 ani, există precedente în Europa, chiar de echipe importante, a căror corupţie în propriul campionat a fost dovedită, dar care au fost judecate în mod diferit de forul suprem. Nici unul dintre cazurile respective nu a fost identic cu cel în care s-ar putea afla Steaua şi anume să fie penalizată prin asimilarea unei premieri cu corupţia. Totuşi, cum s-au soluţionat aceste speţe?

CAZUL FENERBAHCE
Iertată pe plan intern, exclusă de UEFA
În vara lui 2011, oficialii clubului au fost arestaţi şi s-a deschis o anchetă privind trucarea unor partide. Fenerbahce, care cîştigase titlul, urma să evolueze în Ligă, după care, deşi Federaţia Turcă de Fotbal n-a luat o decizie împotriva ei, UEFA a exclus-o din Champions League. Locul ei a fost luat de Trabzonspor, care terminase pe locul 2.

CAZUL JUVENTUS
Executată pe toate planurile
Pentru faptele de corupţie din sezoanele 2004-2005 şi 2005-2006, cînd a mituit mai mulţi arbitri, Juventus a fost decapitată pe plan intern. A fost retrogradată, iar UEFA a luat şi ea imediat decizia de a nu-i permite să participe în Champions League. În locul ei, Inter a fost considerată campioană, iar Roma, care terminase pe 3 şi care trebuia să evolueze în preliminarii, a mers direct în grupele Ligii.

CAZUL FC PORTO
Exclusă, apoi reprimită de UEFA
Poate cel mai asemănător caz cu cel al Stelei. În vara lui 2008, după ce ieşise campioană, FC Porto a primit în instanţă condamnare pentru corupţie în urma faptelor oficialilor ei care au corupt arbitri în sezonul 2003-2004.

Federaţia portugheză a decis penalizarea lui Porto în acest sezon cu 6 puncte, sancţiune care n-a afectat cu nimic ierarhia, pentru că în 2004, Porto terminase pe primul loc, la 8 puncte peste Benfica. UEFA s-a sesizat însă şi Comisia de Disciplină a anunţat în iunie că Porto e exclusă din Ligă. Lusitanii au făcut apel şi au cîştigat. Porto a fost reprimită, iar în 2008-2009 a ajuns pînă în "sferturile" UCL.

ALTE ŞTIRI DESPRE STEAUA:

Neubert nu e mulţumit!
Preparatorul fizic Thomas Neubert a declarat la Dolce că nu e mulţumit de pregătirea fizică a echipei: "Încă văd diferenţe din punct de vedere fizic. Să fim aproape de echipe ca Bayern Munchen, Chelsea, Manchester, din punct de vedere fizic, şi apoi vedem şi în restul aspectelor. Cînd am jucat cu Chelsea, am văzut că-i putem bate".

Dezamăgirea sezonului
Frank de Boer, antrenorul lui Ajax, încă nu şi-a revenit după ce Steaua i-a eliminat pe batavi din Europa League. "Încă nu pot să cred că ne-a eliminat echipa asta. Dacă jucam de zece ori cu Steaua, o băteam de nouă ori. Sînt sigur de asta! Eliminarea în faţa Stelei e cea mai mare dezamăgire a sezonului", a precizat De Boer în presa olandeză.

"Steaua e în formă bună"
Bogdan Lobonţ a vorbit despre parcursul Stelei din acest sezon: "Meciurile Stelei din Europa League le-am văzut la televizor. A avut un an foarte bun şi a cîştigat împotriva unor echipe mari, gen Chelsea şi Ajax. E în formă bună acum şi sper să ajungă cît mai sus în Liga Campionilor".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (74)
tmake
tmake  •  05 Iunie 2013, 18:37
Postat de ce_face_baietii pe 05 Iunie 2013, 10:38

A jucat cu Viitorul 2 etape la rand? Cred c-ai luat-o pe etnobotanice!

Vezi că nu știi să citești? Am scris despre ambele echipe: „Steaua și Dinamo. Cele mai mari blatiste și „pe față” din zile noastre. Ce exemple mai vreți decât meciurile de acasă cu Viitorul Constanța din etapele 32 și 33” . În etapa 32: Steaua - Viitorul Constanța 2-5, iar în etapa 33: Dinamo - Viitorul Constanța 2-3... Aia cu etnobotanicile este valabilă la voi la mitici. La noi în Ardeal este țuica de prune....

ce_face_baietii
ce_face_baietii  •  05 Iunie 2013, 10:38
Postat de tmake pe 04 Iunie 2013, 20:53

Steaua și Dinamo. Cele mai mari blatiste și„ pe față” din zile noastre. Ce exemple mai vreți decât meciurile de acasă cu Viitorul Constanța din etapele 32 și 33. Vă uitați numai la cine se luptă pentru primele locuri, dar pentru amărâții de jos care luptă corect să supravețuiască nu se uită nimeni. Pentru cele două mari blaturi sau noncombat FRF ar trebui să ia măsuri drastice împotriva Stelei și a lui Dinamo. Dacă pe Hagi ca și fotbalist l-am considerat întotdeauna de nota 10, a fost mereu în sufletul meu, după aceste șmecherii este un om de nota zero.

A jucat cu Viitorul 2 etape la rand? Cred c-ai luat-o pe etnobotanice!

ce_face_baietii
ce_face_baietii  •  05 Iunie 2013, 10:36
Postat de tigruzzu pe 04 Iunie 2013, 19:45

După cazul Valiza, în acea vară, se vorbea de excluderea 5telei din Europa pe durata a 3 ani competiționali. Doar că UEFA a așteptat condamnarea (sentința) internă care nu a mai venit. Ei, a venit acum, să fie aplicată acea suspendarea/excludere din Europa! 3 ani (în care s-ar califica pe plan sportiv)! Atât să le dea! RUȘINE CLUBULUI INFRACTORILOR!!!

Doare rau eliminarea din 2006, asa-i? :)))

Vezi toate comentariile (74)
Comentează