GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAŢIE GSP

7 ani în 3 minute » Un super video-infografic despre investigaţia din "Dosarul transferurilor"

Articol de GSP - Publicat vineri, 01 martie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 01 martie 2013 14:02

TRANSCRIPT VIDEO INFOGRAFIC DOSARUL TRANSFERURILOR

Dosarul transferurilor, cea mai amplă anchetă care vizează banii negri din fotbalul românesc, îşi aşteaptă verdictul final pe 5 martie 2013.

Totul a început în urmă cu mai bine de 7 ani, pe 6 februarie 2006, cînd Gazeta Sporturilor a declanşat o investigaţie jurnalistică fără precedent în România. Au urmat zeci de pagini de ziar, sute de articole documentate cu acte, mii de ore de discuţii cu sursele GSP. Reţeta dezvăluită în Gazetă era aproape aceeaşi: şefii de cluburi sau impresarii declarau sume de transfer mai mici decît cele reale, păstrînd banii pentru ei şi, totodată, plătind astfel un impozit mai mic! Totul s-ar fi făcut prin nişte off-shore-uri din străinătate.

Direcţia Naţională Anticorupţie a reacţionat la probele dezvăluite de Gazetă şi a deschis propria cercetare . Investigaţia DNA, continuată în paralel şi de ziar, a contabilizat 800 de transferuri verificate, peste 100 de persoane anchetate şi interogate, zeci de volume însumînd peste 20.000 de file. La final, Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gică Popescu au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Toţi au fost acuzaţi că, prin tranzacţii ilegale la 12 transferuri de fotbalişti vînduţi în perioada 1999-2005, ei au produs statului un prejudiciu de 1,5 milioane de dolari şi o "gaură" de peste 10 milioane de dolari în bugetul cluburilor din Liga 1.

561309-1nereguli.jpg

DNA i-a trimis în judecată la data de 2 octombrie 2008. A durat aproape 4 ani pînă la prima decizie! Cei 8 oameni din fotbal au apărut la început foarte relaxaţi la audieri, puşi pe glume în faţa judecătorilor, convinşi că totul se va stinge repede.

Pe parcurs şi-au mai pierdut din zîmbete, realizînd că dosarul nu e un simplu foc de paie.

După după 6 ani de la deschiderea dosarului şi după 43 de termene, pe 3 aprilie 2012, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe toţi cei învinuiţi în dosar.

Procurorii DNA n-au fost însă împăcaţi cu decizia. Au făcut contestaţie la Curtea de Apel, care a schimbat radical sentinţa iniţială. Pe 12 noiembrie 2012, toţi cei 8 au fost condamnaţi la ani grei de închisoare cu executare sau cu suspendare.

561310-2condamnari.jpg

Toţi cei 8 au fost condamnaţi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală. La Ioan Becali, Cristi Borcea, MM Stoica şi Gigi Neţoiu s-a adăugat şi spălarea de bani. Mai mult, ei vor trebui să returneze statului sau cluburilor sume importante de bani.

561311-3returnare.jpg

A venit rîndul celor 8 să facă recurs. Ultima cale de apel a fost Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Investigaţia pornită de Gazeta Sporturilor în urmă cu 7 ani poate primi pe 5 martie 2013 o soluţionare definitivă şi  irevocabilă.

Ce poate decide Înalta Curte?
1. Achită inculpaţii
2. Măreşte, micşorează sau menţine pedepsele Curţii de Apel Bucureşti
3. Întoarce cauza fie la Tribunal, fie la Curtea de Apel

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (20)
pss
pss  •  06 Martie 2013, 09:46

Doamne ajuta!

gerula666
gerula666  •  03 Martie 2013, 21:43

Sa vedeti acum ce decizie va lua inalta curte de casatie si justitie.....o sa puna statul Roman sa le plateasca despagubiri si daune morale!

neaalecu
neaalecu  •  01 Martie 2013, 16:07

random: Numele CEAUSESCU iti spune ceva? vorbesti de parca ai fi fan Stiinta sau Poli Timisoara!Stai cuminte ca nu "ii" frumos ceea ce faci.Daca intra Ciobandante 2-3 ani pe la racoare vand astia din conducere si ...suporterii.Nu mai zic ca fara Memeu in urmatorii 4 ani nu mai are cine sa vizioneze viitorii adversari ai stelutzei!succesuri cu celsi!

Vezi toate comentariile (20)
Comentează