TIMP LIBER  »  HOBBY  »  SKATEBOARDING

Primii paşi în lumea skateboardingului: piese, mărci, preţuri, skateparcuri

Toy Machine decks sursa: mashkulture.net +6   FOTO
Toy Machine decks sursa: mashkulture.net

Articol de GSP - Publicat joi, 12 mai 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 25 mai 2011 12:52

În skateboarding pare să conteze mai mult riderul decât placa în sine. El este cel care se avântă în aer cu ea, se roteşte la 360 de grade, o “manipulează” fără frică în skateparc sau pe şosele. Şi totuşi, milioane sunt investite în plăci fabricate din diferite tipuri de lemn, spectaculos desenate, rulmenţi şi roţi. La ele se adaugă vibe-ul skaterului: pantofi personalizaţi, haine sport confortabile.

Deck, roţi, rulmenţi – cum le alegi

Regula numărul unu: skateboard-ul il alege pe skater şi nu invers :D. Cel puţin când vine vorba de rezistenţa plăcii, numită şi deck. Deck-ul poate să suporte între 50-100 kg şi poate fi Micro, Mini, Mid-size, Full-size . În funcţie de material şi mod de fabricare, un deck poate fi din 5-9 straturi de esenţe lemnoase.

Adina Condurache, specialist Skateworld.ro, ne sfătuieşte să îi spunem comerciantului scopul pentru care vrem să ne urcăm pe un skateboard: ”Menţionaţi comerciantului  cam unde vă 'vedeţi' pe skateboard. Sunt skateboarduri pentru plimbat, pentru sărituri în skateparcuri şi de viteză, cunoscute şi ca longboarduri”.

Să trecem la roţi şi rulmenţi. La roţi, principalul semn de alarmă se trage când vine vorba de robusteţe. Duritatea lor se măsoară in scală numerică “a”. Cu cât scala este mai mare, cu atât vor fi mai sigure. Diametrul variază; în timp ce roţile cu diametru între 52-54 mm 99a nu vor dezamăgi, cele de 60mm şi 100a se pretează mai mult rampelor iar orice până în 55mm se potriveşte celor care fac street. Pe de altă parte, nimeni nu te opreşte să fii creativ şi să alegi pentru roţile tale un contrast - dimensiune impresionanta şi duritate medie: 75mm cu 78-85a, perfecte pentru cruising .

Rulmenţii de skateboard sunt notaţi ca şi cei de role. Poţi să alegi între Abec 3,5 sau 7.

Magazine low-profile, mărci renumite şi preţuri

Magazinele de skateboard sunt destul de ascunse, în mod intenţionat. Clientela este nişata oricum, astfel că un low-profile nici nu e de mirat. După puţină muncă de detectiv, ajungi să dai peste buticuri precum RULEZ, OLLIE GANG SHOP, BASE, H2O, U-MAN, THE KITCHEN, OLEAK. Majoritatea primesc comenzi online dar recomandăm călduros să mergi în persoană acolo. Lor li se alătură SKATEWORLD şi magazinul online SKATEBOARD.RO .

Un skateboard complet variază între 135 ron şi 270 ron la Skateworld, la U-MAN cel mai ieftin skate complet costă 320 ron iar cel mai scump 470 ron. Magazinul Oleak cu sediul la Bacău are skateuri Tricks începând de la 290 ron.

Deşi pare mai convenabil să achiziţionezi un skate complet, ai de câştigat mai mult dacă îl iei pe părţi. Un skate personalizat ţi se va potrivi mănuşă, fără doar şi poate. Axele sunt între 170 ron şi 240 ron, roţile costă minim 95 ron, plăcile ajung uşor la 180-200 ron. Rulmenţii în schimb nu depăşesc 70 ron.

Oricum te orientezi, sunt câteva mărci de skate deck-uri cu care nu ai cum să greşeşti. Uită-te in magazine după Zero, Plan B, Element, Blind, Alien, Habitat, Toy Machine.

Locul de unde fiecare skater porneşte: skateparcurile

Skaterii obişnuiesc să se întâlnească în parcurile bucureştene şi din ţară pentru un pic de competiţie prietenoasă. Cei mai talentaţi şi norocoşi ajung să fie sponsorizaţi de firmele din domeniu, după ce sunt văzuţi la rampe, pe stradă sau clipurile lor ajung virale.

În Capitală acţiunea se desfăşoară în Parcul Herăstrău, la Eroilor, la Casa Armatei, în Parcul Carol şi în Parcul Bazilescu. Dar skateparcurile nu sunt limitate acestei zone a ţării. În Timişoara te poţi da cu skateul în Parcul Central, în Braşov poţi alege oricare dintre locurile următoare: Parcul din Centrul Civic, la Complexul Onix, in Piaţa Sfatului, Parcul N. Titulescu sau pe treptele de pe Tampa iar în Iaşi ai la dispoziţie Parcul Gulliver. Dacă eşti constănţean, poţi merge la Casa de Cultură şi la Statuie. Pentru clujeni, există Piaţa Avram Iancu, Baba Novac, la Clopot; în Bacău identifici uşor SK8 Park.

Vezi in galeria foto câteva exemple de deck-uri de la mărcile pomenite mai sus!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
solomonandrei
solomonandrei  •  30 Iulie 2011, 23:09

In Parcul Central din Timisoara numaiexista skatepark din 2008 cel putin :))

bolotax
bolotax  •  13 Mai 2011, 19:47

Nu stiu de ce sursa dumneavoastra a omis sa mentioneze cel mai mare site de skateboard din Romania: www. bmxmagazin . ro Intrati si convingeti-va.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează