TIMP LIBER  »  HOBBY  »  INEDIT

VIDEO!Aerial Yoga în România - o oră de acrobaţii în hamace, întinderi ca la Pilates şi tehnici de relaxare din Yoga

Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 octombrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 06 octombrie 2011 19:21

ECHILIBRU. SUSPENDĂRI ÎN AER. DECOMPRIMARE. TONIFIERE. RELAXARE. HAMAC. AROMOTERAPIE. MUZICĂ AMBIENTALĂ. CONŞTIENTIZARE. Astfel poate fi descrisă cea mai nouă activitate sportivă din România, adusă aici de profesioniştii de la clubul de wellness Bodyexprim acum un an. Clubul menţionat rămâne primul şi singurul loc din România unde poţi să te destinzi în hamac timp de 45 minute. Activitatea propusă: Aerial Yoga.

Seara, în sala de dans de la Bodyexprim, luminile pălesc, beţişoarele parfumate aşteaptă să fie aprinse, în timp ce cursanţii reticenţi păşesc spre hamacele lăsate în falduri spre sol. Instructoarea vine în mijlocul lor şi orientaţi spre oglindă încep exerciţiile de stretching pe o muzică calmantă, pe care o mai întâlneşti doar în locurile de meditaţie. A început ora de Aerial Yoga.

O disciplină mai puţin promovată în România decât în afară, Aerial Yoga a fost iniţiativa echipei de sportivi de performanţă de la Bodyexprim – primele hamace au fost instalate acum un an.

Pilates şi Yoga, la încălzire – contracţie - revenire

Partenerul de oră este hamacul. Realizat dintr-un material textil care suportă peste 100 kg, hamacul va fi punctul de sprijin pe durata exerciţiilor pe loc, în balans si rotaţie. Instructoarea Alexandra Ghezea, arbitru naţional de gimnastică ritmică, explică: “Ca la orice antrenament, se începe cu o pregătire a organismului pentru efort, numită şi încălzire, apoi vine partea fundamentală unde se realizează obiectivele stabilite: tonifiere, mobilitate, iar ultima parte este destinată revenirii organismului după efort.”

Exerciţiile folosite în antrenament sunt cunoscute celor care au mai practicat Yoga şi Pilates. Aceleasi mişcări sunt folosite “la conştientizarea corpului nostru, în lucrul izometric – repetări şi contracţii. Se pune accent foarte mult pe respiraţie. Hamacele uşurează munca, fac exerciţiile şi mai accesibile decât sunt în mod normal”, adaugă Alexandra.

Află aici despre opt posturi de Yoga pe care le poţi realiza acasă!

 

Echilibru, tonifiere, relaxare – 3 obiective cheie în Aerial Yoga

Atracţia pentru Aerial Yoga nu este greu de înţeles: pe lângă “joaca cu hamacele”, se obtine tonifierea visată, relaxarea şi creşterea echilibrului progresiv, fără să depui acelaşi efort ca la un antrenament de fitness. Instructorul Bodyexprim menţionează câteva dintre beneficiile orei: stimularea circulaţiei, decomprimarea coloanei vertebrale, îmbunătăţirea mobilităţii, tonifierea întregului corp.

Alte şcoli din SUA au pagini întregi dedicate acestei activităţi; pe AntiGravity Yoga Training Center sunt analizate transformările benefice prin care trece organismul nostru după “expunerea” la Aerial Yoga. Se vorbeşte despre postura îmbunătăţită, reducerea stresului muscular, întinerirea întregului organism, viteză în mişcări, agilitate şi altele. Aerial Yoga pare a fi o “fântână a tinereţii”…

Suspendările în aer – sigure pentru oricine?

....şi totuşi întoarcerile şi suspendările în aer nu par fără risc. Senzaţia de vertigo (ameţeală) şi ridicarea tensiunii sunt probabile la suspendarea în aer cu întoarcere la 180 de grade. Persoanele în vârstă sunt cele mai vizate, dar chiar şi aşa participarea la oră este posibilă. “Fiecare cursant trebuie să informeze instructorul înainte de a intra în sală dacă are o anumită afecţiune, asta e clar. Apoi, cu persoanele care au probleme cardiovasculare se lucrează separat sau se adaptează exerciţiile. În privinţa ameţelilor, nu trebuie să ne îngrijorăm - ţine de adaptare. Un mic secret: dacă ne-am răsturnat, revenirea trunchiului la verticală trebuie să fie foarte lentă”, asigură instructoarea.

Nu înlătură kinetoterapia, dar e un bun adjuvant în afecţiunile coloanei vertebrale

Cei care sperau că pot înlocui gimnastica medicală cu Aerial Yoga, au parte de o dezamăgire.  Aerial Yoga nu este o formă de tratament, cel mult poate fi un adjuvant în diminuarea disconfortului cauzat de  afecţiunile coloanei, de exemplu de cele ale cifozei; “însă doar  combinată cu kinetoterapia şi gimnastica de recuperare”, subliniază Alexandra Ghezea.

Aerial Yoga vs. Cardio

Antrenamentele de tip cardio rămân cireaşa de pe tort în lumea wellness-ului. Aerobic, Zumba, Kangoo Jumps, Tae-bo conving prin garanţia caloriilor arse şi a kilogramelor date jos. Ce poate oferi Aerial Yoga în materie de slăbit – “arderea caloriilor vine aici ca un rezultat al tonifierii musculaturii şi al remodelării corporale. Scopul nu este să ieşim la fel de obosiţi ca de la o oră de cardio ci să simţim forţa câştigată în mâini, abdomen, spate, membre inferioare”.

Atmosferă zen, fără meditaţie Yoga

Aerial Yoga nu încetează să fie în vreun moment un instrument de relaxare. Detensionarea corpului are loc o dată cu câştigarea unui echilibru interior şi a unei conştientizări fireşti. Pentru a ajunge la acea stare de relaxare, instructorul se foloseşte de muzică ambientală, lumânări şi beţişoare parfumate. Instrucţiunile pentru cursanţi sunt vocalizate pe un ton jos, fără ridicări de voce subite. Totuşi, acest proces nu trebuie confundat cu meditaţia şi tehnicile yoga. Instructoarea Bodyexprim insistă că: ”Yoga este un stil de viaţă, o disciplină ceva mai avansată. Trebuie să ai o pregătire şi o conştientizare a disciplinei ca să poţi ajunge la acea concentrare. Cel care vine pentru prima oară la sală nu poate să ajungă la acea stare.”

Despre Yoga, citeşte din interviul realizat cu Învăţătorul Yogeshvar Karthik!


EXTRA: Sfaturile instructorului

Dacă vrei să participi la o oră de Aerial Yoga nu uita că:

-  trebuie să mănânci cu cel puţin două ore înainte de începerea exerciţiilor pentru ca organismul să îsi facă digestia şi să înceapă să cumuleze substanţa nutritivă;

-  echipamentul potrivit este format din tricou şi pantaloni lungi sau colanţi, în niciun caz şort şi maiou;

-  nu poţi purta brăţări şi inele, altfel rişti să le deteriorezi sau să agăţi hamacele;

-  nu are de ce să îţi fie teamă – hamacele sunt prinse cu şuruburi rezistente, carabiniere şi noduri, iar materialul susţine peste o sută de kilograme deci nu există pericolul căderii;

-  Aerial Yoga reprezintă activitatea perfectă la sfârşit de săptămână. Aceasta relaxează după orele de cardio şi împiedică apariţia febrei musculare;

-  nu există limită de vârstă. Dimpotrivă, fiind un antrenament mai puţin solicitant, este recomandat persoanelor în vârstă

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează