FOTBAL  »  Superliga  »  HAJDUK - FCSB, 21:45

4 episoade dubioase româno-croate. “Milionul câștigat” de jucătorii lui MM din propria înfrângere, geanta pentru Alexa, pariurile din Asia și o noapte de pomină

Andrei Cristea înscrie din penalty în fața lui Subasic, în meciul Dinamo - Hajduk 3-1 din 2010
Andrei Cristea înscrie din penalty în fața lui Subasic, în meciul Dinamo - Hajduk 3-1 din 2010

Articol de - Publicat joi, 09 august 2018 15:29

Actuala vicecampioană mondială la fotbal, Croația, și-a declarat independența în 1991. De atunci, echipele din Croația și cele din România s-au întâlnit de 10 ori în cupele europene. Inițial, românii au fost mai buni, dar situația s-a echilibrat în ultimii 10 ani. Înainte de meciul Hajduk - FCSB de diseară, scorul calificărilor este 4-4, iar în alte patru meciuri jucate în faza grupelor scorul victoriilor este de 2-2. Meciurile europene dintre români și croați au produs goluri multe, dar și momente dubioase. Gazeta vă prezintă 4 episoade în care acuzațiile de corupție au atins partidele directe. Trei dintre ele sunt necunoscute publicului din România.

Turul. Geanta de bani pentru Alexa

Pe 1 octombrie 2009, FC Timișoara (echipa finanțată de actualul deținut Marian Iancu) s-a întâlnit cu Dinamo Zagreb (echipa finanțată de proaspăt condamnatul Zdravko Mamic) în grupa A a Cupei UEFA. La Timișoara, meciul a fost câștigat cu lejeritate de croați cu 3-0. “A fost incredibil. Le-am dat noi mingea să dea gol”, declara după meci antrenorul Ovidiu Sabău. La o săptămână după meci, Iancu a dezvăluit că a fost sunat înainte de joc de Dan Alexa, căpitanul echipei, care i-a dezvăluit că a primit o ofertă de 500.000 de euro pentru a pierde meciul. Ofertant, fostul arbitrul Sorin Altmaier. În club, alți jucători au fost suspectați de aranjament, însă cazul nu s-a soldat cu investigații. Din acel moment, Sorin Altmaier și Dan Alexa au refuzat să dea detalii suplimentare despre acel episod în interviurile date presei.

Cine a jucat: în poarta Timișoarei s-a aflat Pantilimon, iar fundași centrali au fost Mera și Nibombe.

dm 7829gigel bucur
Gigel Bucur se pregătește să tragă la poartă, Dejan Lovren îl blochează. Sursă: GSP

Returul. Zagreb pierde calificarea și ia două goluri

Dacă episodul cu geanta pentru Alexa a fost public, acum încep episoadele neștiute. În decembrie 2009, pe un frig tăios, Dinamo Zagreb și FC Timișoara s-au întâlnit pentru meciul retur din ultima etapă a grupei A. Cu șanse la calificare, Dinamo trebuia să o bată pe Timișoara, dar avea nevoie și de o victorie a lui Ajax în meciul cu Anderlecht. Deja calificată, Ajax a folosit rezervele și a pierdut cu 3-0 acasă. Ce s-a întâmplat la Zagreb? Scriu ziariștii de la prestigiosul săptămânal croat Nacional: “Dinamo a pierdut meciul în ultimele 20 de minute când devenise evident că nicio o victorie nu o mai califică. Sursele Nacional susțin că șefii lui Dinamo au influențat câțiva fotbaliști, așa încât să piardă meciul în ultimele minute, ceea ce s-a și întâmplat. Investigatorii de la UEFA au reconstituit conversații telefonice purtate de șefii lui Dinamo cu persoane din străinătate care au plasat pariuri pe piața asiatică”. Legăturile familiei Mamic cu Asia erau în acel moment investigate și de procurorii germani din Bochum, în cazul meciurilor aranjate de mafia croată.

Cine a jucat: pentru Dinamo Zagreb au jucat în acel meci viitorii vicecampioni mondiali Dejan Lovren, Milan Badelj, Mario Mandzukic și Andrej Kramaric. Dorin Goga a dat golul de 2-1 în minutul 84

"Milionul câștigat" de jucătorii Unirii pe înfrângere

Pe 6 august 2010, actualul manager de la FCSB, Mihai Stoica, părăsea Unirea Urziceni din cauza dezastrului financiar din club. Peste câteva zile, echipa construită de el a mers în Croația cu salariile neplătite de mai multe luni, pentru meciul cu Hajduk din turul play-offului Europa League. În noaptea de dinainte de meci, în hotelul Unirii s-a cazat un individ misterios, Robin Boksic, un bosniac care lucra pentru departamentul de integritate al UEFA. La meci, a doua zi, Boksic a stat în tribune. Oficial, UEFA a știut că Boksic (un fost prieten al fraților Mamic trecut de partea binelui) a venit să investigheze blaturile familiei Mamic, dar și meciul Hajduk - Unirea. Înainte de joc, forul european detectase mișcări anormale ale cotelor de pariuri pe piața asiatică. Unirea a deschis scorul, dar s-a prăbușit apoi, pierzând cu 4-1. Ulterior, săptămânalul Nacional a scris că informațiile obținute de UEFA din surse susțineau că jucătorii Unirii ar fi câștigat un milion de euro de pe urma meciului pierdut. La doar o lună după meci, UEFA l-a concediat pe Boksic, căruia îi plătea cheltuielile de cazare și de telefonie, după ce o investigație paralelă a scos la iveală faptul că acesta păstra în continuare legătura cu mafia pariurilor.

Cine a jucat: apărarea Unirii la acest meci a fost formată din Epaminonda Nicu (suspendat în 2017 de FRF pentru trucarea unui meci), Maftei, Galamaz și Bordeanu. Proaspăt readus la FCSB de Mihai Stoica, Rusescu s-a aflat și el pe teren

boksic
Robin Boksic, bosniacul asociat cu mafia pariurilor care a produs un scandal intern uriaș la UEFA. Fusese angajat de UEFA pentru a combate meciurile trucate

Noapte pierdută, pronostic corect

Ultimul episod a devenit o adevărată legendă în lumea taximetriștilor bucureșteni. În noaptea de 28 spre 29 iulie 2010, un taximetrist cu o carieră îndelungată și un fizic de luptător de sumo s-a trezit la ora 03.00 cu mai mulți băieți cu alură de sportivi care voiau să ajungă la hotelul în care era cazată echipa croată Hajduk Split. Din discuția purtată în limba engleză, șoferul a aflat că respectivii clienți erau fotbaliști la Hajduk care veneau după o seară petrecută cu alcool și tinere românce. Șocat de faptul că jucătorii aveau a doua zi meci european cu Dinamo, în Ștefan cel Mare, taximetristul i-a întrebat cum e posibil. Legenda spune că băieții veseli i-au arătat cu degetele scorul de 3-1. Meciul jucat în seara următoare a fost câștigat de Dinamo cu 3-1, iar presa din România a constatat că jucătorii croați “au fost doar sperietori”. În retur, Dinamo a fost sperietoare, iar Hajduk s-a calificat după un 3-0 sec. Era perioada în care Cristian Borcea “umbla la butoane” și “controla și vântul”. Ulterior, Borcea a fost acuzat că a aranjat inclusiv meciul cu Lazio din 2007.

Cine a jucat: poarta lui Hajduk în meciul de la București a fost apărată de Danijel Subasic, iar fundaș stânga a jucat Ivan Strinic. Ambii au fost titulari la Mondialul din această vară în naționala Croației.

ga552 gabriel torje
Ivan Strinic sare la cap cu Gabriel Torje. Fază din meciul Dinamo - Hajduk 3-1

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (22)
bianconerri
bianconerri  •  09 August 2018, 19:51
Postat de chromophobia pe 09 August 2018, 17:11

Dinamo facea blaturi si in Europa,nu numai in Romania.Cel mai tare meci a fost ala,Ceahlaul-Dinamo-1-2.Dupa aia s-a dat 0-3 pt fiecare din cele 2.Cu 2-3 etape inainte de finalul campionatului s-a revenit la scorul de 2-1 pt Dinamo.Daca nu ma insel,se batea National la campionat cu ei.Si asa a luat Dinamo campionatul.SI UITE ASA le dadea cu terenul in cap echipe de genul Polonia Varsovia,Fc.Bruges,echipe de trecut pe vremurile alea

Vrajeală. Vezi doamne, a luat bătaie Dinamo de la polonezi că a făcut blat cu Ceahlăul. Când Dinamo bătea Leverkusen, Everton (manită), Besiktas cum a fost? Și fiindcă pomenești de Ceahlăul, dă un search să vezi cum câștiga Steaua cu Ceahlăul, Vaslui, Urziceni...hai să nu ne dăm mai albi ca alții.

bodrin
bodrin  •  09 August 2018, 18:48

Frumos arată "fotbalul" dacă te uiţi la el mai din apropiere! Probabil că frumuseţea lui devine și mai teribilă dacă îl privești cu lupa, cu microscopul. Teribil trebuie să arate văzut din interior, adică văzut de cei care se bat cu pumnul în piept că fac și dreg, ba chiar se fac că suferă de dragul fotbalului! Bolile fotbalului au nevoie de bisturiu ...

tinn
tinn  •  09 August 2018, 18:37
Postat de chromophobia pe 09 August 2018, 17:21

Stimati jurnalisti,editorialisti si ce mai sunteti ai GSP-ului.Va mai mirati de ce v-au acuzat unii ca ati lua bani de la Gigi Becali ca sa-i promovati echipa dar si pe el!Sa stiti ca azi mai joaca si Cfr cu Alaskert si Craiova cu Leipzig.M-ar interesa si de ele 2.Nu numai FCSB,mi-am distrus touch-ul telefonului si scroll-ul computerului ca sa caut stiri si despre celelalte 2 si n-am gasit nimic.Cat ne mai umpleti de stiri numai despre FCSB?

Nu mai scroll, căpri ele 2 articole sunt despre CFR și olguta

Vezi toate comentariile (22)
Comentează