FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

5 fundași de legendă ai "câinilor" au ajuns la aceeași concluzie: "Miriuță, oprește experimentul!"

foto: Raed Krishan
foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat duminica, 11 februarie 2018 08:45

Fundașii de legendă ai ”câinilor roșii” spun la unison că sectorul defensiv al echipei este lipsit de valoare, de aici și golurile primite de roș-albi. De asemenea, este criticată pe linie folosirea lui Nica pe postul de fundaș stânga.

Defensiva lui Dinamo a încasat două goluri în egalul cu Craiova, 2-2, din Ștefan cel Mare. Jocul defectuos din apărare l-a făcut pe tehnicianul "câinilor", Vasile Miriuță, să ia măsuri imediate pentru "finala" de luni cu Chiajna: "N-am fost mai slabi decât Craiova, deși e adevărat că am făcut multe greșeli. Am oferit un penalty și am greșit la golul doi. Vor fi schimbări în defensivă, mai ales în centru, la Mihai Popescu", a dezvăluit antrenorul la DigiSport.

Plecând de la declarațiile tehnicianului de 49 de ani, Gazeta a contactat mai mulți apărători de legendă ai lui Dinamo pentru a analiza defensiva pe care o are în acest moment al doilea cel mai titrat club din România.

Florin Cheran (70 de ani), fundaș stânga la Dinamo în perioadele 1969-1980 și 1985-1986: "Probleme mari de tot! Nedelcearu joacă de multă vreme, dar comite în continuare greșeli personale care ne costă. Dinamo nu are apărători care să fie constanți și care să conteze. Vă spun, nu este ușor nici pentru antrenor. E o problemă de valoare, iar lipsa de valoare nu o poți antrena. Nu mă întrebați cu cine aș juca pentru că mi-e foarte greu să vă zic. E cu atât mai dureros cu cât Dinamo avea o tradiție a apărării pe timpul nostru. Chiar se spunea că dacă îți dă Dinamo gol, poți să joci o săptămână și nu mai egalezi. Rețeta e simplă azi: investești bani, cumperi valoare; nu bagi bani, te uiți la alții cum joacă. Repet, apărarea lui Dinamo nu are valoare!"

29 de meciuri a jucat Florin Cheran pentru România

Cornel Dinu (69 de ani), stoper și libero la Dinamo în perioada 1966-1983: 
"Eu sunt mai pretențios și spun că apărarea dinamovistă, dacă e puțin forțată, se apropie de șvaițerul elvețian. Cred că umbrele marilor apărători din istoria lui Dinamo au cam aceeași valoare pe care o au apărători de azi ai echipei. Nu îl văd pe Nica fundaș stânga, iar fundaș dreapta nu mă pot pronunța pentru că nu l-am văzut în ultima perioadă. Pe stânga e total pe lângă picior, dacă putem spune așa.

În centru nu poți să joci decât cu Nedelcearu, Katsikas mai mult a sărit antrenamentele decât a participat, iar Popescu n-a mai jucat de multă vreme cu Nedelcearu, nu-i ușor. Oricum, tinerii jucători români evoluează clar cu deficiențe pentru că nu s-a lucrat specific cu ei în perioada în care erau mai tineri și asimilau ușor. Nici acum nu se lucrează cu ei, se vede asta! Nu e încă târziu, Helmuth Schoen spunea, prin 1976, că jucătorii pot acumula tactic până pe la 26-27 de ani, dar, din păcate, nu profită de acest aspect. Dacă mă obligați să aleg o linie defensivă, aș merge pe Romera, Nedelcearu, Popescu și Olteanu, dar am mari rezerve. Am ales răul cel mai mic!"

53 de goluri în 454 de meciuri a marcat Dinu în Liga 1, toate pentru Dinamo

Ion Marin (62 de ani), stoper la Dinamo în perioada 1972-1985: 
"La Dinamo nu mai e timp de experimente! Să se meargă pe mâna fundașilor consacrați! La golul doi al Craiovei am văzut un fundaș dinamovist care și-a condus adversarul în careu. Nu e posibil așa ceva! Dinamo ia goluri într-o veselie, ceea ce e grav. Să nu uitați că apărările câștigă războaiele! În centrul defensivei aș miza pe un cuplu Nedelcearu-Kastikas. Sper ca Dinamo să aibă inspirație în alegerea fundașilor. Și noroc mult! Pentru că am văzut o defensivă cu mult prea multe găuri".

5titluri de campion a câștigat Ion Marin cu Dinamo

 

Tibor Selymes (47 de ani), fundaș stânga la Dinamo în perioada 1990-1993:
"Nu sunt de acord cu experimentele de genul Costi Nica în flancul stâng. Am încercat și eu să schimb banda când jucam și nu mi-a ieșit. Cel mai bine este ca fiecare să joace bine pe postul lui, de ce să strici două posturi? În regulă, Popescu a greșit, dar e tânăr și lipsit de experiență. Să i se acorde încredere în continuare! Și lui, și lui Vlad Olteanu. Doar așa pot crește!

Aș juca pe dreapta cu Nica, în centru cu un cuplu Nedelcearu-Popescu, iar pe stânga cu Olteanu, care e de meserie. E adevărat că n-au foarte mare experiență, dar nu se vorbește de ani de zile de proiectul New Dinamo? Dați-le șanse copiilor pentru că experiența și calitatea vin jucând! Dacă la prima greșeală îi treci pe linie moartă, nu învață nimic"

46 de meciuri a disputat Selymes pentru România

Cosmin Bărcăuan (39 de ani), stoper la Dinamo în perioada 2002-2004:
"Am văzut la Dinamo fundași care urcă bine la faxele fixe și marchează. Doar că ei trebuie să își facă mai bine meseria principală, cea de apărători! Acum, în bătăliile finale pentru play-off eu aș miza pe experiență. Cred că e mai nimerit Katsikas decât Popescu, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i luăm gâtul ultimului. Grecul are experiență mai mare, se plasează mai bine și are mai multă ferocitate. Iar pe benzi mi-ar plăcea să nu mai văd bulevarde. Am observat că pe acolo doar cine nu vrea nu intră spre poarta dinamovistă".

33 de goluri în 168 de meciuri a marcat Bărcăuan în Liga 1

"În România antrenorii nu lucrează specific cu jucătorii. Copiază antrenamente doar ca să treacă timpul mai repede și asta se vede în evoluțiile fotbaliștilor"Cornel Dinu

"Dinamo are cea mai slabă apărare pe care am văzut-o vreodată în istoria acestui club"Cornel Țălnar

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (18)
dansy
dansy  •  12 Februarie 2018, 10:02

Ce sa facem? Acum nu mai puteti fura jucatori de la alte echipe pe degeaba,cum faceati pana in anii 90,Acum trebuie sa bagati bani fraierilor.S-a terminat cu genul asta de hotie,va mai ramas hotia cu arbitrii.

zecs93
zecs93  •  12 Februarie 2018, 00:16

Asta se intampla cand te zgarcesti la cateva mii de euroi, cum ar fi aratat Dinamo acum cu Puljici-Dielna in centru si mai aduceai 2 fundasi laterali ??

908431252639885
Lucian Preda  •  11 Februarie 2018, 19:26

Și cine era fundaș dreapta pe vremea când Florin Cheran era... stoper? "Ziariști" ziceți că va numiți??!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează
Close