FOTBAL  »  Superliga  »  POLI IAȘI

Calul troian din Liga 1 » Ciprian Paraschiv, suspectat de LPF că acționează în interesul lui Burleanu

Ciprian Paraschiv, președintele lui Poli Iași, agită tot campionatul cu ideea lui de suspendare a turneului pentru salvarea de la retrogradare. LPF îl suspectează că acționează și în interesul amicilor din Federație: Burleanu, Bodescu și Vișan.
Ciprian Paraschiv, președintele lui Poli Iași, agită tot campionatul cu ideea lui de suspendare a turneului pentru salvarea de la retrogradare. LPF îl suspectează că acționează și în interesul amicilor din Federație: Burleanu, Bodescu și Vișan.

Articol de , , - Publicat luni, 18 mai 2020 19:37

Ciprian Paraschiv, președintele lui Poli Iași, agită tot campionatul cu ideea lui de suspendare a turneului pentru salvarea de la retrogradare. LPF îl suspectează că acționează și în interesul amicilor din Federație: Burleanu, Bodescu și Vișan.

Cluburile negociază din martie condițiile în care pot juca fotbal din nou, dar le-a venit vineri o idee: să înghețe clasamentul din play-out așa cum arată el acum și să nu mai retrogradeze nimeni. Președintele lui Poli Iași a avut inițiativa aceasta. Ciprian Paraschiv a înștiințat LPF că avea voturi din partea a șapte cluburi din opt, câte se află în turneul pentru salvarea de la retrogradare, pentru anularea sezonului.

EXCLUSIV „Cutremur” în Liga 1: 6 echipe nu mai vor să joace play-out-ul! Cerere OFICIALĂ către LPF

Doar Dinamo refuzase să adere la ideea aceasta. "Câinii" se află și în semifinalele Cupei României, au adunat bani de la suporteri ca să obțină licența europeană și speră să obțină calificarea în ediția viitoare din Europa League. Oprirea play-out-ului acum i-ar lăsa fără meciuri de jucat în perioada următoare, ceea ce i-ar face victime sigure în Cupă, unde mai există și FCSB, o formație din play-off, care va juca începând cu 12 iunie meciuri oficiale. Celelalte semifinaliste sunt Sepsi și Poli Iași, ambele din play-out.

"Vorbește Burleanu, nu Paraschiv!"

Cluburile care erau de acord cu ideea lui Paraschiv au mai dat înapoi față de momentul în care avuseseră discuțiile cu conducătorul moldovenilor. Câteva echipe solicitaseră convocarea unei adunări generale a LPF pentru clarificarea situației, o ședință care ar fi putut să stabilească anularea etapelor care au mai rămas de disputat în play-out. Liga le-a convins să renunțe la plan, n-au mai vrut o adunare generală.

LPF luptă să convingă cluburile să joace în continuare ca să nu piardă banii din drepturile TV și îl suspectează pe Paraschiv că ar mai avea și alt interes, în afară de protejarea clubului propriu: îndeplinirea unei misiuni pe care i-ar fi trasat-o Răzvan Burleanu. Ciprian a ajuns la Poli în ianuarie, după aproape șase ani la Federație, și e prieten cu președintele FRF și cu asistenții acestuia, Gabriel Bodescu și Radu Vișan.

"Paraschiv cere exact ceea ce voia Burleanu: sezonul viitor să conțină 16 echipe în loc de 14", au remarcat oficiali ai LPF și ai unor cluburi care nu au fost de acord cu oprirea campionatului. Dacă n-ar mai retrograda nimeni și ar promova două echipe din "B", Liga 1 ar ajunge în formatul pe care șeful Federației anunțase că îl dorea, cu 16 formații în eșalonul de elită. 

"Îmi pare rău pentru Ciprian, dar când a anunțat că avea acordul a șapte cluburi pentru înghețarea play-out-ului trebuia să aibă ceva scris și semnat din partea acelor echipe. Și n-a avut nimic concret. El e conducătorul unui club sufocat de probleme, de la Iași au plecat până și doctorii!"
Florin Prunea, președinte Dinamo

Pierderile ar fi uriașe

Liga a convins cluburile să se răzgândească, să nu-l mai urmeze pe Paraschiv, cu un argument financiar: societatea care deține drepturile TV vrea înapoi toți banii pe care i-a plătit în avans, 5,5 milioane de euro, și nu va mai achita nici restul de două milioane de euro, suma care mai era de plătit pentru sezonul acesta. Firma cere și anularea contractului, neîndeplinit, din moment ce nu au fost disputate meciurile stabilite în momentul încheierii afacerii, și renegocierea unei înțelegeri mai ieftine pentru stagiunea următoare. Asta ar însemna ca tot campionatul să piardă mai mult de 10 milioane de euro! 

De ce Burleanu urăște Liga 1

Paraschiv, prieten și fost subordonat al lui Burleanu, agită Liga 1 cu propunerea lui de întrerupere a play-out-ului, dar episodul acesta e doar cel mai recent din disputa FRF-LPF, nu e primul. Problemele au pornit de la pretenția Federației ca Liga Profesionistă să îi cedeze o parte din banii încasați pentru drepturi TV, sume care să le fie împărțite cluburilor din liga a doua. LPF a refuzat clar să plătească pentru o competiție pe care nu ea o organizează. Burleanu a mai argumentat și recent pentru planul lui: "Premiile pe care UEFA le plătește echipelor participante în Europa League depășesc încasările pentru competiția aceasta. Explicația? O parte din bani vin din Champions League, competiția europeană principală. La UEFA există principiul acesta al solidarității, care nu funcționează, din păcate, și în România". 

VIDEO EMOȚIONANT. Nu există obstacol peste care să nu trecem! România va fi și mai puternică

Citește mai multe știri din Liga 1:

Jucătorul din Liga 1 suspectat că are coronavirus a primit rezutatul celui de-al doilea test!

Regii handicapurilor » Topul echipelor din Liga 1 cu cel mai mare procentaj al meciurilor câștigate la cel puțin 3 goluri diferență

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
montgomerry
montgomerry  •  19 Mai 2020, 07:30

Burleanu e ultimul om care are dreptul să vorbească de solidaritate. Să ne spună ce face cu banii primiți de la UEFA. Bani destinați tocmai pentru sprijinirea cluburilor, dar pe care omul îi folosește în alte scopuri. Așa făcea și predecesorul său, nu e nimic nou sub soare.

189254898748309
Claude SH  •  18 Mai 2020, 21:03

Totul depinde de aceste doua săptămâni și evoluția pandemiei în România. Dacă lucrurile o iau razna, e foarte clar ca va fi înghețat tot campionatul nu doar Play out

Vezi toate comentariile (2)
Comentează